Görmeyenlere Göz Oldular

Bornova Rotary Kulübü Üyeleri 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü nedeniyle Beyazay Derneği İzmir Şubesine 40 adet beyaz baston hediye etti.

  • 0
  • 507
Görmeyenlere Göz Oldular
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bornova Rotary Kulübü Üyeleri 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü nedeniyle Beyazay Derneği İzmir Şubesine 40 adet beyaz baston hediye etti.

Uluslararası Rotary 2440. Bölgeye bağlı Bornova Rotary Kulübü 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü nedeniyle Görme Engellilerin yolda yürürken kullandıkları ve açıldığında yön bulmalarını kolaylaştıran beyaz bastonlardan hediye etmek ve onların toplum içinde daha aktif yer almalarına katkıda bulunmak amacıyla Beyazay Derneği İzmir Şubesini ziyaret etti.

Kendisi de doğuştan görme engelli olan Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan, görme engelli bireylerin hayatın içinde var olabilmelerine katkıda bulunma konusunda toplumu daha fazla duyarlı olmaya davet etti. Salih Arıkan, “Amaç birlikte yaşama kültürünü artırmak. Bizim sizden ricamız maddi ve mali kaynaklarla yapılan çalışmalardan ziyade toplumun fikrini, felsefesini, anlayışını değiştirecek, birlikte yaşama kültürünü artıracak faaliyetlerin içerisinde olmanız.” dedi.  Birlikte yaşama kültürünü kendimize ilke edinmemiz gerektiğine dikkat çeken Arıkan, “Geçen gün beni aradılar ve biz engelli çocukları pikniğe götürmek istiyoruz dediler. Biz bunu istemiyoruz, bunun yerine sizler çocuklarla ilgili bir faaliyet yaptığınızda engelli çocukları da katın, kadınlarla ilgili bir faaliyet yaptığınızda engelli kadınları da katın, gençlerle ilgili bir faaliyet yaptığınızda engelli gençleri de dahil edin, farklı davranmayın. Çünkü toplumun içine engelliyi katarsak her alanda birlikte olmanın yolunu ararsak o zaman algılar değişecek. En azından bizden sonraki nesil engellilik meselesine farklı bakacak. Çünkü engelli dendiğinde sadece yardım edilmesi gereken aciz bir kişi olarak düşünülüyor ki bu algıdır bizi sıkıntıya sokan ama gerekli eşitlikler sağlandığı zaman fırsat eşitliği sağlandığı vakit engelli toplumda çalışan üreten ve topluma değer katan bireyler olmuştur. İngiltere’de görme engelli olan David Blanchet Bakanlık yapmış, yakın geçmişimizde Aşık Veysel Şatıroğlu Ozanlık yapmış, Doç. Dr. Mithat Genç özel eğitimi Türkiye’ye getirmiş, Lokman Ayva Milletvekilliği yapmıştır. Yani Türkiye’de ve Dünya’da hem görme engelli hem de farklı alanlarda engelliler ciddi başarılara imza atmış. Biz Beyazay olarak farklılarımızın zenginlik olduğunu düşünüyoruz ve farklılıklarımızla güzeliz. Bizim temel felsefemiz o.” şeklinde konuştu.

Fırsat Eşitliği Verilmeli
Bornova Rotary Kulübü Başkanı Avukat Halil Bülent Serdaroğlu ise, “Biz gören insanlara görmeyeni anlatarak anlayışı değiştirmeliyiz. Birlikte yaşama anlayışını değiştirecek işler yapmalıyız. Fırsat eşitliği verildiği takdirde toplumda aşılamayacak hiçbir engel kalmayacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Yaklaşık 50 üyesi bulunan Beyazay Derneği İzmir Şubesi 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Gününü Aşure etkinliği düzenleyerek kutladı. Etkinlik, Bornova Rotary Kulübü üyeleriyle birlikte beyaz bastonların dernek üyelere dağıtılmasıyla sona erdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv