Gribin şifası uyku ve doğru beslenmede

  • 0
  • 664
Gribin şifası uyku ve doğru beslenmede
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünya nüfusunu tehdit eder hale gelen domuz gribi salgını, Türkiye’deki vatandaşlar arasında da büyük tedirginlik yaratıyor. Doğru beslenme yoluyla gripten nasıl korunabileceğimizi anlatan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu,  “Hastalıklardan korunma, tedaviden çok daha önemli bir yere sahip. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi güçlendiren, vücut direncini arttıran protein, mineral ve vitamin içeren gıdaların yeterli ve dengeli miktarda alımı ile düzenli ve kaliteli bir uyku şart” dedi.   

YETERLİ UYUMAZSAN VÜCUT DİRENCİN DÜŞER
Melatonin hormonunun hücreleri yenileyici ve bağışıklık sistemini düzenleyici etkiye sahip olduğunu belirten Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Melatonin, uyku sırasında vücut tarafından salgılanır. Işıklı ortamlar ve stres melatonin hormonunun seviyesini düşürür. Yeterli uyku uyumayan, strese ve depresyona giren kişilerde yeterli melatonin hormonu salgılanamaz ve vücut direnci düşer, bağışıklık sistemi zayıflar.  İnsan vücudunda melatonin üretimi için gerekli olan yiyeceklere örnek olarak ise domates, yulaf, zencefil, muz verilebilir. Gün içinde belirli bir zamanı spor, meditasyon gibi rahatlatıcı aktivitelere ayırarak stres ve üzüntüden uzaklaşabiliriz. D vitamini alımı için de güneşli günlerde güneşten yararlanılmalı ve balık tüketilmelidir.” bilgisini verdi. 

ÇİNKO ŞART
Çinkonun, bağışıklık sistemini güçlendiren, soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme oranını düşüren etkiye sahip çok önemli bir mineral olduğunun altını çizen Fadıloğlu, “Çinko çok önemli bir mineraldir. Kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta, süt,  kuru baklagiller, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, kabak çekirdeği ve yeşil yapraklı sebzeler çinko yönünden zengin gıdalardır. Bağırsak florasını güçlendiren, enfeksiyonlara karşı direnç oluşturan ve mikroplara karşı koruyan probiyotik ve prebiyotik içeren yoğurt ve ayran da öğünlerde mutlaka düzenli olarak tüketilmeli” dedi.

NELER TÜKETİLMELİ
Gripten korunmak için neler tüketilmesi gerektiğini anlatan Dr. Fadıloğlu şu önerileri sundu:
“Kivi, nar gibi turunçgillerde, koyu yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarda bulunan ve çinkonun bağırsaktan emilimini hızlandıran C vitamini;  avokado, muz, karaciğer, havuçta yüksek miktarda bulunan B6 vitamini; kuşkonmaz, yumurta, ıspanak, lahana gibi gıdalarda yüksek miktarda bulunan folik asit; sardalya, somon, ceviz, semizotu, kuru fasulye, keten tohumu ve brüksel lahanası gibi omega 3 içeren besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Vücut ısısını dengede tutabilmek için günde en az 2 litre su içilmelidir. Bağışıklık sistemini bozan, akyuvarların görevini etkileyen şekerli gıdalar ise mümkün olduğunca az tüketilmelidir.”

EVİNİZDE DİNLENİN
Yaşarlı akademisyen ayrıca salgın hastalıklara yol açmamak ve hastalığı başkalarına bulaştırmamak için kapalı ve havasız yerlerde uzun süre kalmamalı, hastalık belirtisi taşıyan kişiler mutlaka evinde dinlenmeli, eller sabunlu su ile yıkanmalı ve kağıt mendil kullanmaya özen gösterilmeli uyarısında bulundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv