Güneşte kalmayın, ısı ayarlama merkezini bozmayın

  • 0
  • 744
Güneşte kalmayın, ısı ayarlama merkezini bozmayın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dahiliye Uzmanı Dr. Necdet Yetim, tehlikeli sonuçlara yol açabilen güneş çarpmasının en önemli belirtisinin “terlemenin durması” olduğuna dikkat çekti. Vücut ısısı artarken, terleyememenin nedeninin ise  “termoregülasyon merkezi”nin yani beyinde hipotalamusta bulunan ısı ayarlama sisteminin bozulmasından kaynaklandığını belirten Uzm. Dr. Yetim, “Güneşin bizi çarpmasını istemiyorsak tedbiri elden bırakmamamız gerekir” dedi.
Aşırı sıcaklardan ve daha fazla sıcak hissetmemize neden olan yüksek orandaki nemden herkesin şikayet ettiğini belirten İzmir Kent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yetim, beyin sinir dokusunda kalıcı hasarlara yol açabilen güneş çarpmasına karşı uyarılarda bulundu. Güneş çarpmasının, mevsiminin en sıcak günlerinin yaşandığı bu günlerde en tehlikeli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Yetim, şunları söyledi:

ISI AYARLAMA MERKEZİNİ BOZMAYIN
“Güneşe özellikle de ışınlarının dik geldiği saatlerde maruz kalındığında ilk belirtilerden biri baş ağrısı olabilir. Bu maruziyet süresi uzadıkça vücut ısımız artmaya, buna bağlı olarak bulantı, öğürme, kusma, baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, hatta bayılmalar çarpıntılar ortaya çıkmaya başlıyor. Beyinde hipotalamusta bulunan termoregülasyon yani ısı ayarlama sistemi aşırı sıcaktan bozulduğunda vücut terleyemez oluyor. Terleme olmayınca vücut soğutulamıyor ve bu bu kısır döngü içinde ölümle sonuçlanabilecek ciddi tablolar ortaya çıkıyor. Asla hafife alınmaması gereken güneş çarpmasında  halk arasında havale denilen tablo özellikle çocuklarda çok görülüyor, kasılmalar, kramlar oluyor, kişide şuur kaybı, görmede bulanıklık başlayabiliyor. Vücutta kalıcı hasarlara hatta ölüme bile yol açabilen güneş çarpmasına karşı önlem almak gerekir.”

Uzm. Dr. Yetim, güneşin en dik olduğu saatlerde gölge ya da kapalı yerlerin seçilmesini, başta su olmak üzere sıvı tüketiminin arttırılmasını, mutlaka şapka ya da şemsiye ile korunulmasını önerdi. Yetim, “güneş çarpması vakasında ilk yardım önemli. Kişi hemen gölgeye çekilmeli, vücut ısısını düşürecek serin bir ortam, üzerine ıslık bir şeyler giydirme ya da duş alması, su-sıvı tüketimi sağlanmalı. Eğer kişi kısa bir sürede kendine gelmez, şuur kaybı olursa en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv