Günümüzde İsmail Gaspıralı yaşıyor

  • 0
  • 1.167
Yazı Boyutu:

EgeÜniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından “İsmail BeyGaspıralı ve Türk Dünyası”  konulu paneldüzenlendi. Panelde Gaspıralı’nın düşünce ve yaşam öyküsüne yer verildi.        

Türk Dünyasında oldukça önemli bir yere sahipolan Gaspıralı ölümünün 100. Yıl dönümünde saygıyla anıldı. Panelin açılışkonuşmasında Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici;İsmail Bey Gaspıralı’nın yaşamından ölümüne hayat hikayesinden söz etti. Prof.Dr. Ekici;  “Bir taraftan eğitim öğretimve araştırmayı bir taraftan Türk Dünyası’nın sorunlarına ışık tutmayı ve birtaraftan da Soma’da yaşanan elim olaylarda Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsüolarak onların yanında yer aldığımızı göstermek istiyoruz” dedi.

Panelyöneticisi Prof. Dr. Fikret Türkmen ; “Günümüzde Gaspıralı yaşıyor derkensembolik anlamda bir şey söylemiyoruz, Gaspıralı Kırım topraklarındadüşünceleri ile hala yaşıyor. Fikirlerini har zaman yaşatmak istediğimizGaspıralı’yı ölümünün 100.yılında saygıyla anıyoruz” dedi.    

Panele; konuşmacı olarak  “İsmail Bey Gaspıralı ve Tercüman Gazetesi:Çarlık Rusyası Belgelerine Göre” başlıklı konuşması ile Michigan StateÜniversitesi’nden Prof. Dr. Timur Kocaoğlu, “İsmail Bey Gaspıralı,ÇarlıkRusyası ve Türkistan”başlıklı konuşması ile Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndenProf. Dr. Uli Shamiloğlu, “İsmail Bey Gaspıralı’nın Kendinden SonrakiKırım-Tatar Milli Hareketine Etkisi” başlıklı konuşması ile BilkentÜniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Kırımlı son olarak “İsmail Bey Gaspıralı veTürk Dünyasında Eğitim” başlıklı konuşması ile Ankara Üniversitesi’nden  Dr. Ümit Polat katıldı.

          Prof. Dr. Kocaoğlu;  Gaspıralı için “Kültür ve siyaset alanında kiilk önderlerden biridir.Kültürel uyanışın her sahasında önemli yer tutan birisimdir” dedi.

        Prof. Dr.   Shamiloğlu ise “ En büyük Türk İsmail Gaspıralı için düzenlenen bupanele katılmaktan gurur duyurum. Gaspıralı Ruslar ve Müslümanlar arasında birköprü görevi görmüştür” diye konuştu.

Prof.Dr. Kırımlı; “Gaspıralıyı Türk Milliyetçisi olarak algılamak onu daraltmaktır.Kırım-Tatar Türkü olarak Rusya’ya tek başına kafa tutmuştur. Kırım-Tatar MilliHareketi Çarlık Rusya’nın gördüğü en büyük harekettir” dedi.    

  Sonolarak söz alan Dr. Polat;  Gaspıralı’nıneğitim sisteminden söz etti. Usulu Cedid ve medreselerin ayrımına değinen Dr.Polat;  Gaspıralı’nın 100 yılöncesinden  şu andaki eğitim sisteminiuyguladığını vurgulayarak onun ne kadar ileri görüşlü ve aydın bir kişilikolduğuna değindi.            

Panelin sonunda konuşmacılara plaketverildi.
İnciTekşahin/Burhan Tosun/Ayşegül Altıntaş-           İZMİR(Ege Ajans)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv