Halk Sağlığı Çalışmalarında Büyük Ortaklık

  • 0
  • 521
Halk Sağlığı Çalışmalarında Büyük Ortaklık
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Mehmet Ali Malas ve beraberindeki heyet Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’la halk sağlığı konularında çalışmak için bir araya geldiler. Görüşmede üniversite bünyesinde yürütülen halk sağlığını güçlendirici çalışmalar ve bu çalışmalar doğrultusunda belediye ile geliştirilecek işbirliği programı üzerine duruldu.

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Çiğli sınırları içerisinde hizmet veren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Mehmet Ali Malas, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Mehmet Hacıyanlı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Mustafa Tözün ile makamında bir araya geldi. Görüşmede, Çiğli’de yaşayanların sağlığı geliştirmeyi ve korumayı sağlayıcı, sağlıkla ilgili risk ve sorunları belirleyici, belirlenen sorunlar çerçevesinde plan ve programların bir işbirliği çerçevesinde hayata geçirilmesinin yolları arandı.

Üniversitelerin toplum sağlığının korunmasındaki öncü rolünün önemine değinildiği görüşmede ayrıca;  yaşam boyu öğrenme modeli de masaya yatırıldı. Okullar ile sınırlı kalmayıp evde, işte kısacası hayatın her alanında gerçekleşecek öğrenme modeli sayesinde; yaş, sosyal ve ekonomik statü ile eğitime bakılmaksızın ve herhangi bir engel olmadan sağlığın korunması sağlanmış olacak. Çalışmaların çok daha sistemli ve kalıcı olması için belediyeler başta olmak üzere birçok kurum ya da kuruluşla işbirliği yapılması hedeflenirken, insanların sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri, sağlıkla ilgili olumlu davranışlar geliştirebilmelerinin önü de açılmış olacak.

Sağlıkla ilgili davranışların toplumsal etkilerini daha iyi anlamak ve kamuyu bilgilendirmek için uzman kadrolarca yürütülecek bilgilendirme, eğitim ve iletişim yoluyla toplum sağlığının geliştirilmesine yönelik olarak belediyelere çok büyük görevler düştüğü konusunda ortak karara varıldı. Görüşmede, sağlıkta işbirliğine gidilmesinin yaşamın her alanında farkındalık yaratacağının önemi vurgulanırken, bu konuda çalışmaların ivedilikle başlatılması gerektiği vurgulandı.

Başkan Arslan: “Halk Sağlığı Adına Yapılacak Çok İş Var”

Üniversitelerin toplum sağlığının korunması adına birçok çalışmayı bir arada yürüttüğünü ve bu çalışmalar konusunda belediye olarak kendilerinden yardım istemelerini çok önemsediklerini belirten Başkan Arslan, “Çiğli’de halk sağlığını geliştirici birçok projeye destek veriyoruz. Bu anlamda üniversitenizin kapılarını bizlere açması çok sevindiricidir. Çevre ve toplum sağlığının korunması adına yürütülen bilimsel çalışmalara belediye olarak katkı sunabilirsek işimizi iyi yaptığımıza olan inancımız artacak. Halk sağlığı çalışmaları doğası gereği birçok disiplini ilgilendirir. Vatandaşlarımızın yaşam boyu öğrenme yoluyla sağlıklı davranışlar geliştirmelerini ve bu davranışlarını ömür boyu sürdürmelerini istiyoruz. Hep birlikte farkındalık yaratan çalışmaların destekçisi ve takipçisi olacağız. Bu yüzden üniversitemizle sürekli diyalog halinde olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Yaşam Boyu Öğrenme Kültürünün Desteklenmesi Önemli

Çevre ve toplum sağlığının korunmasında topluma rehberlik edecek en önemli güçlerden birinin üniversiteler olduğunu, bu alanda yürütülecek çalışmaların kalıcı olması ve her bireye ulaşabilmesinde belediyelerle işbirliğine gidilmesinin önemine dikkat çeken Dekan Malas, “Halk sağlığı çalışmaları birbiriyle bağlantılı birçok çalışmayı be kurumlar arası işbirliğini zorunlu kılan çalışmalardır. Bu anlamda bireylerin farkındalıklarını artırmaya çalışıyoruz. Toplumda herkesçe paylaşılan bir öğrenme kültürü oluşsun istiyoruz. Yaşam boyu öğrenme işte tam da böyle bir amaca hizmet ediyor. Halkın bilinçlendirilmesi için her türlü göreve hazırız. Belediye olarak yürüttüğünüz sağlık hizmetlerine yönelik araştırmalar konusunda rehberlik edebiliriz. Uzman kadrolarımızın vereceği bilgilendirme çalışmaları sayesinde iyi ve olumlu sağlık davranışlarının geliştiği sonuçlar elde edilir. Sizlerle diyalog halinde olmaya devam edeceğiz. Vatandaşların bilgilendirilmesi ve eğitilmesi adına seminerler düzenlenmesi durumunda uzman kadromuzla destek vermeye hazırız. Alan çalışmalarında da belediye ile işbirliği geliştirilmesine her türlü katkıyı sunmak ” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına kostüm şampiyonu

Festivalde muhteşem final

Başkan Tugay'dan İzmir Valisi Elban'a ziyaret

Aytaç Sefiloğlu anıldı

Bayraklı’da 23 Nisan coşkusu

Sendromlu kardeşlerin helikopteri için seferber oldu

Arşiv