Hamile kalmadan Önce Jinekolojik Muayene olun

Dr. Berrin Korkut hamile kalmak isteyen anne adaylarına gebelik öncesi yapılması gereken muayene ve tahlillerin önemi hakkında bilgiler verdi.

  • 0
  • 2.121
Hamile kalmadan Önce Jinekolojik Muayene olun
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dr. Berrin Korkut hamile kalmak isteyen anne adaylarına gebelik öncesi yapılması gereken muayene ve tahlillerin önemi hakkında bilgiler verdi.
 
Hamilelik planlaması Önemlidir 
Hamile kalmak isteyen anne adaylarının hamile kalmadan önce kontrollerinin önemli olduğunu belirten Özel Ege Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berrin Korkut, “ Gebelik öncesi muayenenin; gebelik sırasında sorun yaratacak rahatsızlığın olup olmadığının tespit edilmesi, gebelik öncesi kilo kontrolü, gebelik sırasında önceden var olan rahatsızlıklar varsa bu rahatsızlıklarla ilgili ne gibi değişikliklerin olabileceği, kullanılan ilaçların gebeliğe uygun olup olmadığı , ve hastalıkların şu anki durumunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bazı rahatsızlıkların gebelikten önce geçirilmiş olabildiğini belirten Op. Dr. Korkut, “ kızamıkçık gibi bazı enfeksiyon hastalıklarının gebelik sırasında ortaya çıkması bebek için riskler yaratabiliyor. Bu nedenle gebe kalmayı planlayan anne adaylarının bunun öncesinde bir muayeneden geçmelerini öneriyoruz.” dedi.
 
Muayeneye Ne zaman Gidilmelidir? 
Muayenenin ne zaman yapılacağının da önemli olduğunu kaydeden Op. Dr. Korkut, “ Tercihen adet dönemi bittikten hemen sonra muayeneye gidilmesi daha sağlıklı olur. Bu dönem muayeneler açısından ve muayeneden sonra verilecek tedaviler açısından daha emniyetli bir dönemdir. Yani gebelik planlıyorsa adet bittikten sonra muayene için gelmesi ve bu muayene sırasında da bazı tahlillerin yapılmasını öneriyoruz. Normal jinekolojik muayene diğer muayenelerden biraz farklı.Bazen hastaların jinekolojik muayene ile ilgili endişeleri, korkuları olabiliyor ama biz bu konuda hastaların hassasiyetine son derecede önem veriyoruz.
 
Hamilelik Öncesi Muayenede neler yapılıyor 
Gebelik öncesinde hem jinekolojik muayene hem de ultrasonografi yapıldığını kaydeden Op. Dr. Berrin Korkut, “ ayrıca kan tahlilleri, cinsel aktiflik süresi 2-3 yılı geçmişse servikal kanserlerin taranması için smear testi, enfeksiyonu varsa tedavisinin gebelikden önce yapılması, gerekli tahliller yapılıp daha önce kızamıkcık geçirmediyse ; kızamıkçık aşısının gebe kalmadan en az 3 ay önce yapılmış olması sağlanabilir. Bu muayenenin amacı anne adayının genel sağlık taramasının yapılmasıdır. Adet düzeninin normal olup olmadığı, kadının gebe kalabileceği gün tespit edilmelidir. Çünkü her kadın ayda sadece bir gün gebe kalma şansına sahip. Yumurtlama döneminin adetin görüldüğü ilk günden sayarak 12-16. günler arasında olduğunu bilmek ve bu günlerde düzenli cinsel ilişkiye girmek gebe kalmayı kolaylaştırmak açısından önemli.
 
Folik Asit Takviyesi 
Sağlıklı bebekler için gebelikten 1 ay önce folik asit takviyesine başlanması gerekmektedir. Gebelik öncesi pek çok kadında hafif de olsa çeşitli nedenlerle folik asit eksikliği vardır. Gebelikle beraber ihtiyaç artar ve hızla folik asit yetmezliği gelişebilir. Araştırmalar, gebelik öncesi besin takviyesi ve ilave folik asit ilaçlarıyla folik asit eksikliğinden doğan sorunların aşılabileceğini göstermektedir. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Her 8 kadından 1’i kansere yakalanma riski taşıyor

Rodoplu’ya Avrupa Parlementosu’ndan davet

Arşiv