Hamileden, gebe pilatesi

  • 0
  • 734
Hamileden, gebe pilatesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İkinci bebeğine hamile olan Uzm. Fizyoterapist Seden Sevenoğlu Tunalı, hem kendini hem de kendisi gibi karnı burnunda anne adaylarını pilatesle doğuma hazırlıyor. Hamile olmasının öğrencilerine güven verirken hareketleri daha rahat yaptıklarını belirten Tunalı, “Pilates; doğum sırasında ve sonrasında anne adayları için büyük önem taşıyan pelvik kaslarının güçlendirilmesinde en doğru ve güvenli egzersiz kabul ediliyor. Doğumdan sonra da anne eski formuna hızla dönebiliyor” dedi.

PİLATES; GEBELİKTE EN ÇOK TERCİH EDİLEN EGZERSİZ YÖNTEMİ
Normal doğumla dünyaya getirdiği, şimdi 3.5 yaşında olan oğlu Balkan’a hamileliği döneminde yaptığı pilatesin çok yararını gördüğünü belirten Tunalı, Bilişsel Egzersiz Terapi Yaklaşımı (BETY) eğitimi alıp görev yaptığı İzmir Kent Hastanesi’nde Gebe Pilatesi Programı’nı başlattı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’ndeki pilates programına katılanlar arasında hamile ikizi Sidal Çandarlı da bulunan Tunalı, şunları söyledi:
“Gebelik egzersizlerinde pilatesin son yıllarda sıkça tercih edilmesini sağlayan etken, yüksek efor gerektirmeden, esneklik ve kas kuvvetini arttırmada etkisinin gözlenmiş olmasıdır. Doğru uygulandığı takdirde pilates egzersizleri yardımıyla anne adayları, vücutlarında yorgunluk hissine neden olmadan, gebelik boyunca dinç ve esnekliğini koruyan bir kas yapısına, duruş bozukluklarına karşı direnen güçlü bir iskelet sistemine sahip olabilirler. Hamilelik boyunca bebeğin ağırlığının yaptığı bası ve yerçekiminin etkisiyle pelvis tabanı aşağıya çöker. Pelvik taban kaslarındaki bu sarkma anne adayına yaşam kalitesini düşüren daha birçok sıkıntı yaşatabilir. Kısacası güçlü pelvik taban kasları, doğum sırasında ve sonrasında anne adayları için büyük önem taşır. Pilates de bu kasları kaslarını kuvvetlendirmek için yapılacak en doğru ve güvenli egzersizleri içerir.”

NORMAL DOĞUM  İÇİN YARARLI
Uzm. Fizyoterapist Tunalı, doktor izniyle kadının gebelinin 12-16. haftalarında pilatese başlayıp, haftada 2-3 kez olmak üzere doğuma kadar sürdürebileceğini söyledi. Tunalı, pilatesin, içerdiği nefes egzersizi sayesinde normal doğum sürecinde kasılma ve gevşemede kolaylık sağlamak gibi çeşitli yararları olduğunu  belirterek, “Pelvik taban kaslarını kuvvetlendirerek gebelikte ve sonrasında oluşan idrar kaçırma problemlerini ortadan kaldırır. Hormonların etkisiyle zayıflayan göğüs kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. Cinsel yaşamın doğum sonrası normale dönmesini kolaylaştırır” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv