Hamilelikte Şeker Yükleme Testi mutlaka yapılmalı

  • 0
  • 952
Hamilelikte Şeker Yükleme Testi mutlaka yapılmalı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Hamilelerde şeker yükleme testinin anne vebebek sağlığı açısından zararlı olup olmadığı kamuoyunda tartışılırken.  Ege Üniversitesi (E.Ü.)  Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AnaBilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. ErolTavmergen hamilelikte anne ve bebek sağlığı açısından gebelik sürecinde anneyemutlaka şeker yüklemesi yapılmasını önerdi.

Prof.Dr. Erol Tavmergen şeker yükleme testininşeker hastalığını engelleyecek bir  testolmadığını, bu testin gebelik sırasında ortaya çıkabilecek şeker  yüksekliğinin anne karnındaki bebeğin içorganlarında ortaya çıkabilecek bazı olumsuz durumların tespiti amacıylayapılan bir test  olduğunu ifadeetti.  Prof. Dr. Tavmergen “Dünyadaki tümsağlık dernekleri gebe takip kılavuzlarıyla hamilelikte şeker yükleme testinitavsiye etmektedirler” dedi.

Şeker yükleme testini  plasentadaki  gelişmeleri takip açısından önemli bir test olduğunu  vurgulayan Prof. Dr. Tavmergen gebeliğin 24-28 haftaları arasında  duruma göre 50-75 ve 100 gr şeker yüklemetestinin yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Bu test sırasında bazıolumsuzlukların yaşanabileceğini fakat bunun normal bir durum olarakkarşılanması gerektiğini belirtti.

RİSK TAŞIYAN HAMİLELER

Prof. Dr. Tavmergen infertil vaka, polikistikyumurtalıklı olgular, tüp bebek uygulamaları sırasında insüline karşıduyarlılığı olanlar gibi hamileliklerde şeker yükselme riskinin görüldüğünüdile getirdi. Bu tür gebeliklerin kontrollerini sıklıkla yapılması gerektiğinedikkat çekti. Gebeliğin son üç ayı içerisinde anne adayında yüksek şekerçıkması durumunda bazı olumsuzlukların yaşanabileceğini belirten Porf.Dr. Tavmergen“Çocuğun içerisinde bulunduğu su miktarının fazlalaşabileceğini, rahimin ileriderecede büyümesine veya gerilemesine, erken doğuma sebep olabileceğini ifadeetti. Şeker riski olan anne, çocuğu beklenenden daha iri doğurur. İri doğan buçocukların iç organları tamamen gelişmemiştir, akciğer sorunu yaşayabilir vefizyolojik sarılık süresi uzayabilir. Obez , polikistik gebeler, geçmişinde iriçocuk doğuranlar, yakın akrabasında şeker hastalığı bulunanların hamileliğin24-28 haftaları arasında daha çok özen göstermelidir” dedi.

Prof.Dr. Tavmergen rutin yürüyüş, egzersiz,dengeli ve yeterli beslenme karbonhidrat metabolizması üzerinde olumlu etkileryaratabileceğini de ifade etti. 
İZMİR (Ege Ajans/ Gürkan Cengiz- Mehmet Özdem )


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Her 8 kadından 1’i kansere yakalanma riski taşıyor

Rodoplu’ya Avrupa Parlementosu’ndan davet

Arşiv