Hangi anaokulunu seçmeli, çocuğun uyumu nasıl sağlanmalı?

  • 0
  • 1.102
Hangi anaokulunu seçmeli, çocuğun uyumu nasıl sağlanmalı?
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

36 ayını tamamlayan çocukların bireysel vesosyal gelişimleri için anaokulu eğitiminin önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. NeslihanKoçer, anaokulu seçimi ve çocuğun anaokuluna uyumunu kolaylaştırmak için annebabalara önemli uyarılarda bulundu.

 

İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi ProgramBaşkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, anaokulu ve anasınıfı öğrencilerinin08-12 Eylül tarihleri arasında okula hazırlık dönemine gireceklerini hatırlattıve okul seçimi, çocuğun okula kolay uyum sağlayabilmesi için önerilerdebulundu. Eylül ayı sonu itibariyle 36 ayını tamamlayan ancak 66 ayınıdoldurmayan çocukların anaokulu ve uygulama sınıflarına, 48 ayını dolduranancak 66 ayını doldurmayan çocukların ana sınıflarına, 67-68-69 aylık olup davelisinin yazılı talebi veya sağlık raporu doğrultusunda ilkokula kaydı bir yılertelenen çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına öncelikle kaydedilebileceğikararının alındığını hatırlatan Koçer, “İlkokula başlaması gereken ve yaşçakayıt hakkını elde eden çocuklardan 66-67-68 aylık olanları, velisinin vereceğidilekçeyle, 69-70-71 aylık olanları ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarınıbelgeleyen sağlık raporuyla okul öncesi eğitime yönlendirilebilecek veyakayıtlarını bir yıl erteleyebilecekler” dedi.

 

Aileler için anaokulunun bulunduğu konum,eve yakınlığı, fiziksel koşulları, tuvaletlerinin-lavabolarının sayısı ve temizolması, yemekhanesinin temiz ve hijyenik koşullara sahip olması, bahçesininözellikleri, içinde bulunan oyuncaklarının yapısı ve sağlamlığı, sınıftabulunan çocuk sayısı, eğitimcilerin ve bakım verenlerin sayısı, fiyatının uygunolması genelde aileler tarafından seçim sırasında ilk aranılan özelliklerioluşturuyor. Oysa Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer’e göre kurumların fizikselyapısı ve ücretlerinden daha önemli olan ve gözden kaçırılmaması gereken nokta,çocuğun gelişim alanlarının tümünü destekleyen ve eğitimin temel noktası olan okulöncesi eğitimin hangi ciddiyet ile verildiği ve eğitimcilerin niteliği. Koçer,seçim yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıklıyor:

 

Para tuzağı aktivitelere aldanmayın

“Kurumun kendine ait bir vizyonunun vefelsefesinin olması, kurumda uygulanan eğitim modeli ve bu modelin güncelliğive çocukların hangi gelişim alanlarını nasıl desteklediği mutlaka göz önündebulundurulmalıdır. Çocukların yaş ve gelişim alanlarına uygun olmayan, parakazanmak adına sunulan aktivitelerden kaçınılmalı, bunun yerine çocuğun gelişimalanlarını destekleyen, eğlendirerek bilgi dağarcığını geliştiren, çocuklarınmutlu zaman geçirmesini sağlayan aktivitelere yer veren kurumlar tercihedilmelidir. Özellikle doğa ve çevre ile ilgili etkinliklere yer veren kurumlarhem yaşamın daha kolay anlaşılmasını ve yaşamla ilgili kavramların oluşmasınısağlayacak hem de doğaya duyarlı bireyler yetiştirilmesi açısından örnekolacaklardır.”

 

Anaokulu yaşantısının çocuğun ilerikidönemlerdeki okul yaşantısına da bir model olması açısından önemli olduğunubelirten Koçer, ilk defa evden ve anneden ayrılmanın, kuralları olan vekalabalık bir ortamda bulunmanın çocuğu olumsuz etkileyebileceğini belirtti veekledi:

 

Yaşıtları ile oynayarak yeni bilgileröğreneceğini anlatın

“Bu olumsuzlukları en aza indirgeyebilmekiçin öncelikle çocuğun zihinsel olarak yeni bir ortama katılacağı, orada kendiyaşıtı veya büyük çocukların olacağı, çocuğun anaokulunda bulunacağı saatlerdeoyunlar oynayarak yeni bilgiler öğreneceği anlatılmalıdır. Zihinsel olarak farklıbir ortamda bulunmaya hazırlanmasının yanı sıra çocukların davranışsal boyuttada yeni girecekleri ortam için hazırlanması önemlidir. Okulda herkes tarafındanuyulması gereken kurallar bulunduğu, bu kuralların çocukların hep beraber dahagüzel ve sağlıklı bir ortam için gerekli olduğu somut örneklerleaçıklanmalıdır. 

 

Başlamadan önce okulu birlikte ziyaret edin

Anneden ilk defa ayrılarak kalabalık vekuralları olan bir ortama girmenin çocukta kaygı, endişe ve korkuyaratabileceğini belirten Koçer, “Kuruma başlamadan önce çocuk okulu ziyaretetmeli, olanak varsa orada çalışan personelle tanıştırılmalıdır” dedi.Çocukların sorumluluk almalarına izin verilerek heyecanlarının paylaşılmasıgerektiğini hatırlatan Koçer, anaokulunda kullanacağı gereksinimleri içinalışverişin çocuk ile birlikte yapılması gerektiğini söyledi. Çocuklarınkaygılarını ifade edebilecekleri ortamların yaratılması gerektiğine dikkatçeken Koçer, “Çocukla beraber olunan ortamlar aynı zamanda çocuklarınkaygılarını dile getirebilecekleri paylaşıma açık ortamlar olduğundan çocuk ilekonuşularak kaygıları anlaşılmalı ve rahatlatma yoluna gidilmelidir” dedi.

 

Uyum sağlaması için ona zaman verin

Çocukların anaokuluna uyum sağlaması içinkademeli bir geçiş sürecinin yaşanması gerektiğini belirten Koçer, “Anaokulunabaşladığı ilk günler çocuk tam gün okulda kalmamalı, ilk hafta adaptasyonaçısından hangi ebeveynden kolaylıkla ayrılıyorsa onun tarafından anaokulunabırakılmalı, çocuğa belirtilen saatte okuldan alınmalıdır” dedi.

 

Sınıfta çocuğunuzun yanında kalmayın

Aileden birinin çocuğun yanında kalmasınınsınıftaki diğer çocukları olumsuz etkilediği kadar, sınıf ortamında disiplinisağlamaya çalışan öğretmen için de zor bir durum oluşturacağını ifade eden Yrd.Doç. Dr. Koçer, “Çocuk ile vedalaşılarak sınıftan uzaklaşılmalıdır” dedi.

 

Tutarlı olun, kaygınızı çocuğunuzayansıtmayın

Koçer, çocukların ilk defa bulunduklarıortamda huzursuz olmalarının ve bunu ailelerine yansıtmalarının olağan olduğunusöyledi. Koçer, “Aileler bu durumda sabırlı ve şefkatli davranmalı,çocuklarının duygularını dinlemeli, olumlu davranış ve durumu ön plana çıkaraködüllendirmelidirler. Çocukların anaokulu ya da anasınıfına alışmaları içinailelerin tutarlı olmaları, belirlenen rutinlere uymaları ve kaygılarınıçocuklarına yansıtmamaları gereklidir” açıklamasında bulundu.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv