Hanri Benazus’un Atatürk fotoğrafları sergisi Bergama’da

Bergama Atatürkçü Düşünce Derneği, Bergama Belediyesi’nin katkılarıyla Atatürk’ün Bergama’ya gelişinin 84’üncü yıldönümü nedeniyle iş adamı-yazar Hanri Benazus’un Atatürk Fotoğrafları sergisini Bergama’ya taşıdı.

  • 0
  • 469
Hanri Benazus’un Atatürk fotoğrafları sergisi Bergama’da
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bergama Atatürkçü Düşünce Derneği, Bergama Belediyesi’nin katkılarıyla Atatürk’ün Bergama’ya gelişinin 84’üncü yıldönümü nedeniyle iş adamı-yazar Hanri Benazus’un Atatürk Fotoğrafları sergisini Bergama’ya taşıdı.
 
Hanri Benazus’a ait Atatürk Fotoğrafları, 13 Nisan 1934 yılında yurt gezileri kapsamında Bergama’ya gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün, şehre gelişinin 84’üncü yılı nedeniyle Bergama Kültür Merkezi BerKM’de sergilendi. Sergiye Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Mehmet Nuri Toker, Garnizon Komutanı Tank Albay Murat Sağlık, Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Ceylan, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
 
Açılış öncesi bir konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bu sergi İzmirli sanayici, girişimci, yazar Hanri Benazus’un arşivinden derlenen bir sergi. Atatürkçü Düşünce Derneği ile birlikte Hanri Bey’e rica ettik. İnanılmaz yoğun kendisi. Verdiği konferanslarla, açtığı sergilerle Türkiye’yi bir uçtan bir uca dolaşıyor. Ama bize söz verdi. 14 Eylül Bergama’nın kurtuluşunda bizlerle beraber olacak” dedi. Hanri Benazus’un Atatürk ile olan anısını anlatan Başkan Gönenç; “1937’de Atatürk, Nazilli’de Sümerbank Basma Fabrikasının açılışına geliyor. Oradan da Aydın’ın Ortaklar beldesine geçiyor. O zamanlar burası 40 haneli bir köy. Hanri Benazus’ta 7 yaşında küçük bir çocuk. Sofra kuruluyor. Hanri Benazus’ta hemen o sofrada bulunan Atatürk’ün leblebilerinden yemeye başlıyor. Hatta leblebileri bitiriyor. Çağırıyor kendisini. Adını soruyor. O’da Hanri diyor. Sayın Hanri Benazus o an için; ‘Atatürk bana niye senin adın Ahmet, Mehmet, Mustafa değil demedi. Hanri adını hiç yadırgamadı. İşte ben o gün Türk oldum, o gün Atatürk’e hayran oldum’ diyor. Daha sonra 17 yaşından itibaren Atatürk’ün fotoğraflarını toplamaya başlamış. Bugün 5 bin adet ile dünyanın en büyük Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip” dedi.
 
Konuşmanın ardından ise açılışta bulunan toplulukla birlikte sergideki fotoğraflar gezildi.
 
HANRİ BENAZUS 
27 Mart 1930 tarihinde İzmir’de doğdu. 516 yıllık İzmirli bir ailenin çocuğu. Yıllarca Altay Spor Kulübü’nde yöneticilik ve başkanlık yaptı. Yaşamının en önemli anısı 1937 yılının 9 Ekim tarihinde Aydın Ortaklar Beldesinde Atatürk ile karşılaşması oldu. Atatürk hayranı ve Atatürkçülük felsefesinin tutkunudur. Türkiye’nin 5 bin adet ile en büyük Atatürk Fotoğrafları koleksiyonuna sahiptir. Benazus’un yazdığı 55 kitabın 20’si Atatürk ve yakın tarih üzerine. Kamuoyu onu “Atatürk’ün leblebilerini yürüten çocuk” olarak tanıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv