Hasat Öncesi birbirine girdi

  • 0
  • 961
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte dünya ikincisi olmayı hedeflediği zeytinyağı sektöründe tartışma bitmiyor. 201 bin tonluk rekolte beklenen yeni sezona hazırlanan ve ilk hasat için günler sayan zeytinyağı sektörü Kristal Zeytinyağları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Baran’ın Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’ni hedef alan açıklamaları sonrasında karşı karşıya geldi.
 
Kristal Zeytinyağları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Baran, Sabah Gazetesi’ne verdiği bir röportajda“Dış piyasa yani ihracatçılarla, iç piyasa aktörleri farklı düşüncede görünüyor” şeklindeki bir soruya, “Onlar ihracatçı değil de ondan, ihracatçı adam Dahilde İşleme Rejimini istemez, teşvik etmez. Onlar günü kurtarıp günlük iş yapmak isteyenler” diye cevap verince sezon öncesi kızılca kıyamet koptu.
 
Baran’ın yeni tartışmanın fitilini ateşleyen bu sözlerine, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli sert tepki gösterdi.
 
EZZİB olarak DİR’e karşı olan ve oligopol olarak tanımladıkları kesimle 5-6 aydır tartışmaya girmemeye özen gösterdiklerini anlatan Güreli, “EZZİB olarak ihraç kaydıyla zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin veren Dahilde İşleme Rejimi talebimizden vazgeçmiş değiliz. Ancak, belli bir ekonomi bilgisi ve birikimi olmayan insanlarla ekonomi tartışmanın beyhude olduğunu gördük. Bu nedenle kamuoyundaki açıklamalarına cevap verme gereği duymadık. Bazı insanlar basına çıkabilmek ve gündemde kalabilmek için bu konuları ısıtıp ısıtıp gündeme getiriyorlar. Türkiye’de ihracatçılar DİR istemez diyen bu zatın Türkiye’de toplam ihracatın yüzde kaçının DİR kapsamında yapıldığından sanırım haberi yok” diyerek Baran’ın ekonomi ve ihracatı bilmediği imasında bulundu.
 
Avrupa Birliği’ne markalı ve kutulu ihracatta Türkiye’nin sadece 100 ton kotasının bulunduğuna işaret eden Güreli şöyle devam etti: “Her sene bu kotayı alıp ihracat yapıp bu miktarla kendini ihracatçı sayıp ihracat hakkında da beyanat verebilmekteler.”
 
ZZTK’NIN DAVETLERİNE KAYITSIZ KALDI
Baran’ın Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’ni kastederek, bir tanıtım komitesi (Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi) kurdular. Paraları alıyorlar yani… şeklindeki açıklamasına ise; ZZTK Başkanı Metin Ölken cevap verdi. Ölken, “Sektörümüzün akil adamı Sayın Baran’ın bu beyanatını anlayamadık. Bu açıklamayla ZZTK başarısız mı demek isteniyor yoksa kesilen paraları usulsüz kullanıyorlar mı denilmek isteniyor bunu anlayamadık. Daha anlaşılır bir açıklama getirirlerse kendilerine gerekli açıklamayı yaparız”dedi.
 
“ZZTK’nın iç tanıtım çalışmaları için müşterek bir platform oluşturma çalışmalarımız sırasında kendilerini şahsen davet etmemize rağmen cevap dahi vermediler” diyen Ölken şöyle konuştu; “ZZTK olarak, sorumlu olduğumuz Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği Genel Kurulu’nda oybirliği ile ibra edildik. ZZTK olarak gerek iç piyasa, gerekse dış piyasada yaptığımız çalışmaları sürekli kamuoyu ile paylaşıyoruz, ayrıca www.zztk.org.tr adresinden yaptığımız tanıtım çalışmaları detaylı olarak incelenebilir. Eleştirileri hakkaniyetten uzak görüyoruz. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden çeşitli kurum temsilcileri ile yaptığımız bu çalışmalara kendisini sektörün akil adamı ve duayeni olarak tanımlayan Sayın Baran’ın katılmaması ve şimdi de birlik olma çağrısı bize biraz tezat oluşturuyor gibi görünüyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
 
Sayın Baran’ın sadece ZZTK davetlerine değil aynı zamanda Zeytindostu Derneği’nin davetlerine de kayıtsız kaldığını savunan Ölken, “Nisan ayında bıraktığım Zeytindostu Derneği Başkanlığı süresince yapılan çeşitli ortak akıl toplantılarına Sayın Baran’ı şahsen ve yazılı olarak defalarca davet etmeme rağmen hiçbirine katılmamasını ve cevap dahi vermemesini kamuoyunun takdirine bırakıyorum” diyerek sözlerine son verdi.
 
BARAN, AYNAYA BAKSIN
Kristal Zeytinyağları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Baran’ın, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ni kastederek, “Mesela İhracatçılar Birliği eskiden ciddi ağırlığı olan kurumlardı. Şimdi kimse kalmadı” şeklindeki açıklamasına ise en sert tepkiyi Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun verdi. Özdolgun, “Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin eski ağırlığının kalmadığından söz edenler aynaya dönüp bir baksınlar. Aslen kendi kurumlarının hiçbir ağırlığı olmadığını göreceklerdir” dedi.
 
TİM Başkan Vekili ve EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli ise, “EZZİB’in eskiden bir ağırlığı olduğunu şimdi olmadığını söyleyen bu zat seçimle gelinen bu mevkilerin hattı zatında seçimle değil atama ile olmasını mı arzu etmektedir? Sayın Baran, şahsi ofisi gibi girip çıktığı yıllarca görev yaptığı borsada zeytinyağı sektörünün sorunlarının çözümüne ne kadar katkı koymuştur? Borsada tekrar aynı görevi alamayıp sivil toplum kuruluşları hakkında atıp tutmak da çok etik değildir” şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv