Hava Sıcaklığı Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Dr. Mahmut Akpek yapılan araştırmalarda; hava sıcaklığındaki her 5 santigrat derecelik artışın kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini yüzde 5 oranında arttırdığının saptandığını söyledi.  

  • 0
  • 811
Hava Sıcaklığı Kalp Krizi Riskini Artırıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dr. Mahmut Akpek yapılan araştırmalarda; hava sıcaklığındaki her 5 santigrat derecelik artışın kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini yüzde 5 oranında arttırdığının saptandığını söyledi.
 
Özel Sada Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Dr. Mahmut Akpek hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalp hastalarında da gözle görülür bir artış yaşandığını belirterek, “ Başta koroner kalp hastalıkları, kalp yetmezliği olmak üzere, hipertansiyon ve kalp kapak hastalıkları olan hastalar hava sıcaklıklarındaki aşırı artışlardan en çok etkilenen hasta grubudur. Yapılan araştırmalarda; hava sıcaklığındaki her 5 santigrat derecelik artış kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini yüzde  5 artırdığı gözlenmiştir. Kalp hastalarının en çok dikkat etmesi gereken durum, aşırı sıcakların yanı sıra gecesinde sıcaklık azalmasının yaşanmayacağı günlerdir. Kalp hastaları ve risk altındaki yaş grubu insanlar, sıcak havalar konusunda bilinçlenmeli ve alınabilecek basit tedbirleri uygulayarak aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden kaçınmalıdırlar.”
 
Sıcak  havanın kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri; 
Sıcak havanın direkt etkisiyle cildimizdeki damarlar genişler ve kalbin hayati organlara pompaladığı kan miktarında nispeten azalma meydana gelir. Özellikle kalp yetmezliği gibi kalbin pompa fonksiyonlarının azaldığı hastalarda baş dönmeleri, halsizlik, bayılma gibi belirtilere sebebiyet verebilir.
 
Sıcak havalarda vücudumuzun soğutma sistemi olan terleme ile kaybettiğimiz sıvı miktarı artar.. Özellikle kalp krizi riski taşıyan hastaların sıcak havalarda gerçekleşen sıvı kaybını mutlaka yerine koymaları gerekmekte olup, günde en az 2 - 2,5 lt sıvı tüketilmelidir.
 
Bir diğer önemli etki; dolaşan kan miktarının azalmasıyla, kalp hastalarının kullandığı ilaçların etkinliklerinde dolaylı bir artışın görülmesidir. Dolayısıyla, kullanmakta olduğumuz tansiyon ve idrar sökücü ilaçların etkinliğinin artması sonucu halsizlik, baş dönmesi, bayılma gibi belirtilerin görülmesi hastaların ilaç dozlarının ayarlanması gerektiğini gösterir. Bu noktada hastaların kardiyoloji uzmanı kontrolünden geçmeleri önemlidir.
 
Sıcak havalarda kalp hastalarının alması gereken önlemler; 

  • Sıcak havanın şiddetli olduğu saatlerde dışarı çıkmayın. Güneş ışığına direk maruz kalmayın. Dışarı çıkmanız gerektiğinde sabahın erken saatlerini tercih edin.
  • Sıcak havalar sizi evde hareketsiz kılmasın. Düzenli egzersizlerinize devam edin. Günün sıcak saatlerinde istirahat edin. Sabahın erken saatlerinde ya da akşam serinliğinde ise yürüyüşlerinizi ve spor yapmayı ihmal etmeyin.
  • Dar kıyafetler yerine rahat ve bol kıyafetler giymeyi tercih edin. Terlemeyi artıracak giysileri tercih etmeyin.
  • Yeterli ve dengeli beslenme. Bir öğünde aşırı yemek yerine öğün atlamadan karbonhidrat, yağ ve protein yönünden dengeli beslenmeye dikkat edin.
  • Terlemedeki artış ile birlikte günlük sıvı ihtiyacı 2 – 2,5 lt civarındadır. Bu sıvının alınmasına özen gösterin. İçeceklerin aşırı soğuk ve sıcak olmaları tavsiye edilmemektedir. Maden suyu ve mineralli içecekler ile alınan tuz oranına dikkat edin. Kontrolsüz mineral alımı tansiyon yükselmesine ve kalp yetmezliğinin şiddetlenmesine neden olabilir. Ayrıca metabolizmamızı olumsuz etkilediği ve vücudu yorduğu için sigara ve alkollü içeceklerden kaçının.
  • Öğle saatlerinde 30 dk-1 saat uyuyun. Gündüzlerin uzun olduğu günlerde, öğle uykusu kalp ve dolaşım sistemini dinlendirir. Öğle uykusunun dinlendirici etkisi gece uykusuna göre dört kat fazladır.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv