Hayat fark edince güzel

  • 0
  • 655
Hayat fark edince güzel
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünya Engelliler Günü nedeniyle Bornova’da düzenlenen panelde, engellerini nasıl avantaja dönüştürdüklerini anlatan katılımcılar, tüm insanların çeşitli engellerle mücadele ettiğini, kendilerinin tek farklarının engellerinin görünmesi olduğunu ifade etti. Ege Ağız ve Diş Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Sabah ise zihinsel engellilere yönelik çalışmalarıyla ilgili bir sunum yaptı. Öte yandan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi’nin Engelliler Haftası nedeniyle düzenlediği etkinliğe de katıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın da yerini aldığı etkinlikte Down Sendromlu çocukların dans gösterilerini izleyip, açtıkları sergiyi gezen Atila, belediye olarak engellilere yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı. 

Bornova Belediyesi’nin organizasyonu ve ev sahipliğinde “Hayat fark edince güzel” başlıklı panel yoğun ilgi gördü. Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda yapılan panele;  Ege Ağız ve Diş Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, Beyaz Ay Derneği Başkanı görme engelli Salih Arıkan ve doğuştan iki kolu ve bir bacağından yoksun olan Psikolog İlknur Peder konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü ise Balçova Belediyesi Engelliler Merkezi Sorumlusu ortopedik engelli Rıza Mutkilioğlu’nun yaptığı panele; İzmir Büyükşehir, Balçova ve Foça Belediyeleri de destek verdi.

Dezavantajları avantaja dönüştürüyoruz
Açılış konuşmasını yapan Mutkilioğlu, karşılaştıkları engellerin sadece fiziki olmadığına dikkat çekerek, “Örneğin biz engelliler büyükelçi ya da savcı olamıyoruz. Hem de buna yasalar izin vermiyor. Ama bir de olaya pozitif yönünden bakmak var. Mesela çok sık dışarı çıkamıyorum. Böylece kitap okumaya daha çok zaman ayırıyorum. Yani dezavantajları avantaja çeviriyorum” dedi.

Hayatın zor, herkesin engelleri olduğunu söyleyen Psikolog İlknur Peder, “Bizim tek farkımız engellerimizin görünür olması. Biz farklılıklarımızla güzeliz. Bu farklılıkları yok saymamalı, birbirimizi tanımaya ve anlamaya çalışmalıyız. Önemli olan budur” diye konuştu.

Beyaz Ay Derneği Başkanı Salih Arıkan ise görme engelli bir birey olarak hiç kimseden farkları olmadığını anlattı. “Bizler sadece hayata farklı metodlarla tutunuyoruz” diyen Arıkan, herkes gibi kitap okuduklarını ancak bunu sesli cdler ya da kabartma yazılar aracılığıyla yaptıklarını söyledi. Arıkan, “Yanlış bir şey söylerim diye çekinmeyin. Bizle iletişime geçin. Kalbimizi kırın ama yaklaşın” dedi.

Ulaşamayana ulaş
Ege Ağız ve Diş Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Sabah ise Zihinsel engellilere yönelik çalışmalarını anlatan bir sunum yaptı. “Ulaşamayana ulaş!”sloganı ile hayata geçirdikleri projeyi anlatan Sabah şöyle konuştu: “Türkiye’nin dört bir yanındaki engellilere ulaşıp diş taramaları yaptık. Bornova Belediyesi’nin katkılarıyla Bulgaristan’ın Novipazar kentine bile ulaştık. Siz de; ‘Engelliler için ne yapabilirim?’ diye düşünün. Mesela komşunuzun engelli çocuğuna ayda bir gün siz bakın. Böylece annesinin diğer işlerini yapmasına yardımcı olun.”

Ege Üniversitesi’nde renkli etkinlik
Öte yandan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi’nin Engelliler Haftası nedeniyle düzenlediği etkinliğe de katıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın da yerini aldığı etkinlikte Down Sendromlu çocukların dans gösterilerini izleyip, açtıkları sergiyi gezen Atila, belediye olarak engellilere yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı. 

Başkan Atila: Onlara en güzel hediye sıcak bir tebessüm
Engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak koşulların oluşturulması ve geleceğe güvenle bakmalarını sağlamanın sosyal belediyeciliğin en önemli gereklerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Olgun Atila, “Bu amaçla biz Bornovamızda tüm engelleri kaldırmayı hedefledik. Belediye hizmet binalarımızın tamamında asansör, merdiven ve tuvaletleri engellilerin kullanıma uygun hale getirdik. ‘Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok, Engeller Kalpte Başlar, Engelsiz Bornova’ gibi pek çok projeyi hayata geçirdik. Engellilere yönelik pek çok spor ve hobi kursu veriyoruz. Her yıl ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye dağıtıyoruz. Yedi noktada engelli araç şarz istasyonu kurduk. Bu tip çalışmalarımız devam edecek. Ancak unutmayalım ki; Onlara verebileceğimiz en büyük hediye sıcak bir tebessüm, selam ve kucaklaşmadır” diye konuştu.

Rektör Yılmaz: Bornova Belediyesi önemli paydaşımız
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise pek çok projede olduğu gibi engellilere yönelik çalışmalarda da Bornova Belediyesi ile işbirliği yaptıklarına dikkat çekerek, “Bizim için en büyük mutluluk ortak bir akılla topluma birer ‘deniz yıldızı’ daha eklemek için neler yapılabildiğini, bunu hangi sonuçlara ulaştığını sevgiyle, coşkuyla paylaşmak. Bu anlamda en önemli paydaşlarımızdan olan Bornova Belediyesi ile çok güzel işler yapıyoruz” dedi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Bütün İzmir’in belediye başkanıyım

Aliağa’da 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan coşkusu gün boyu sürdü

Arşiv