Hem okul, hem sağlık karneleri pekiyi

Çeşitli nedenlerle karaciğerleri iflas edip İzmir Kent Hastanesi’nde nakil olan çocuklar okullar tatil olunca soluğu doktorlarının yanında aldı.

  • 0
  • 782
Hem okul, hem sağlık karneleri pekiyi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Çeşitli nedenlerle karaciğerleri iflas edip İzmir Kent Hastanesi’nde nakil olan çocuklar okullar tatil olunca soluğu doktorlarının yanında aldı. Yıllık kontrolleri için hastanede buluşan karaciğer nakilli çocukların okul karneleri gibi sağlık karneleri de “pekiyi”lerle doldu. Çocuklar doktorlarıyla birlikte sınıf geçme pastası keserken, Doç. Dr. Murat Kılıç, “Çoğu 5-6 aylıkken ya da 1-2 yaşlarındayken nakil yaptığımız, naklin üstüne 8-10 sene geçirmiş çocuklarımız. Şimdi karnelerini aldılar. Hepsi de çok güzel karneler getirdiler. Bugün hem karnelerini kutluyoruz hem de sağlıklı olmalarının sevincini yaşıyoruz” dedi.

Türkiye’nin dört bir köşesinden geldiler
Aynı kaderi paylaşan, yolları karaciğer nakli için geldikleri İzmir Kent Hastanesi’nde kesişen çocuklar artık yaşıtlarından farksız büyüyorlar, onlar gibi okullara gidip gelecek hayalleri kuruyorlar. Ancak onlar belli aralıklarla kontrollerini yaptırmak zorundalar. Nitekim okullar tatile girince sadece İzmir değil, Türkiye’nin dört bir köşesinden nakilli çocuklar Kent’e kontrole geldi.
Gaziantepli Merve Perihan Gezer, henüz 15 aylıkken kriptojenik (nedeni bilinmeyen) karaciğer yetmezliği nedeniyle nakli oldu. 16 Ekim 2012’de annesi Hatice Gezer’den gerçekleştirilen nakille ikinci hayata başlayan Merve, bu yıl evde eğitim gördü ve ikinci sınıfa geçti. İlk kez karne almanın mutluluğunu yaşadı.

Tokat’tan sevk edilen Birkan Aktaş 4 Haziran 2010’da “alfa-1 antitripsin” tanısıyla nakil olduğunda 8 yaşındaydı. Annesi Dudu Aktaş’tan karaciğer dokusu nakledilen Birkan,  nakil sonrasında taşındıkları izmir’de başarıyla eğitim hayatını sürdürüyor. Karşıyaka TOKİ Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde okuyan Birkan, bu yıl 11. sınıfa geçti.

Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde yaşayan Ayhan Yılmaz safra kanalları yokluğu (bilier atrezi) nedeniyle 9 yaşındayken 3 Mart 2011’de nakil oldu. Ayhan’a ikinci hayatın kapılarını teyzesi Özlem Barbaros açtı. Manyas Anadoylu Lisesi öğrencisi Ayhan 12. Sınıfa geçti.

İzmirli Hasan Alınca 28 Kasım 2012’de henüz 3 yaşındayken kriptojenik (nedeni bilinmeyen) karaciğer yetmezliği tanısıyla ameliyat masasına yattı. Annesi Gizem Alınca’dan alınan karaciğer dokusunun nakledildiği Hasan Alınca (10), bu yıl Mahmut Esat Bozkurt ilkokulundan mezun oldu. Hasan, gelecek yıl ortaokula başlayacak.

Antakyalı Feyza Nur Arslan 4 yaşındayken 19 Ocak 2012’de “akut- subakut karaciğer yetmezliği” tanısıyla nakil oldu. Annesi Nazire Arslan, Feyza Nur’a ikinci kez hayat verdi. Küçücük yaşında büyük yaşam mücadelesi veren Feyza Nur, Tanışma İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi. 7. Sınıfa geçen Feyza Nur, karne sevincini doktorlarıyla paylaştı.

Akut karaciğer yetmezliği nedeniyle babası Şeyhmuz Derici’den nakil gerçekleştirilen Yusuf, 2 yaşında ameliyat masasına yatmıştı. Dedesi Medeni Derici’nin bir an yanından ayırmadığı Yusuf şimdi 9 yaşında. İzmir7de oturuyor, Hüseyin Avni Ateşoğlu İlkokulu öğrenci, 4. sınıfa geçmenin sevincini yaşıyor.

Biliyer atrezi (safra kanalları yokluğu)  tanısıyla 6 aylıkken ameliyat masasına yatan Onur Toprak Sungur’a dayısı Cemil Polat can aşısı oldu. 25 Mart 2010 tarihinde dayısından nakledilen karaciğer dokusuyla hayat bulan Onur Toprak, 9 yaşında ve artık ortaokul öğrencisi. Onur Toprak İsmail Şekip Uyal İlkokulu’ndan mezun oldu, cüppe giyip kep attı.

Mersin’den akut karaciğer yetmezliği tanısıyla İzmir Kent Hastanesi’ne sevk edilen Ahmet Kuzey Araboğa, 24 Mayıs 2013 tarihinde nakil olduğunda 16 aylıktı. Babası Ali Tayfun Araboğa’nın hayat verdiği Kuzey, bu yıl ilk kez karne almanın sevincini yaşadı. Kuzey,  Mersin Yenişehir ilkokulu2. sınıfına geçti.

6 aylıkken babası İbrahim Ceylan’dan nakil gerçekleştirilen Habibe Ceylin Ceylan’ın tanısı hepatoblastom idi. Çok zor günleri geride bırakan İzmirli Ceylin, bu yıl Afacanlar Anaokulu’ndan mezun oldu. Gelecek yıl ilkokul öğrencisi olacak Ceylin, kontrole annesi Pakize ve kardeşleri Belinay ve Elif Leyla ile birlikte geldi. 

Hikayeleri farklı kaderleri ortak karaciğer nakilli çocuklar, tetkikleri ve muayeneleri yapıldıktan sonra doktorları Doç. Dr. Murat Kılıç, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Doç. Dr. Mert Akan, Opr. Dr.  Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, Dr. ElçinYücebaş, hemşire abla ve abileriyle bir araya geldi. Doktorlarına karnelerini gösteren, sevinçlerini paylaşan çocuklar sağlık kontörlerinden de geçer not aldı. Anne babaların da bu sevince ortak olduğu günde Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ekibinden Doç. Dr. Murat Kılıç şunları söyledi:
“Çocuklarımız daha önce karaciğer nakli olup hayata tutunmuş ve normal bir hayata devam eden çocuklar. Çoğu 5-6 aylıkken ya da 1-2 yaşlarındayken nakil yaptığımız, naklin üstünden 8-10 sene geçirmiş çocuklarımız. Şimdi karnelerini aldılar. Hepsi de çok güzel karneler getirdiler. Bugün hem karnelerini kutluyoruz hem de sağlıklı olmalarının sevincini yaşıyoruz. Buradaki çocukların çoğu akrabalarından nakil oldular. Annesinden, teyzesinden, dayısından nakil olan çocuklar var. Karaciğer nakli hayati bir operasyon olduğu için, buradaki çoğu çocuk nakil olmasaydı kaybedilecekti. O yüzden eski günleri hatırlıyoruz. Hepsi çok büyük sağlık sorunları atlattılar. Onları bu şekilde sağlıklı görmek bizim için çok sevindirici. Çocuklarımızın okul karneleri de sağlık karneleri de çok şükür çok iyi.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv