Her yıl 7.6 milyon insan kanserden ölüyor

  • 0
  • 971
Yazı Boyutu:

4 Şubat Dünya Kanser Dünü nedeniyle Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından “KANSER ÖNLENEBİLİR” sloganıyla kampanya başlatıldı. Derneğin İzmir Şubesi Başkanı Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Oktay, dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konduğunu ve 7.6 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünü belirterek; günümüzde kalp damar hastalıklarından sonra en sık ikinci ölüm nedeni olan kanserin korunma, erken tanı ve tedaviyle, yaşam tarzında yapılabilecek değişiklikle yüzde 30-40 oranında önlenebileceğini ifade etti.
 
SİGARA VE OBEZİTE RİSK
Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezitenin kanser için risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Oktay, “Kesinlikle sigara kullanılmamalı, sağlıklı beslenmeli, hergün bol miktarda sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli, fazla alkol kullanımından kaçınılmalı, ultraviyole ışınlardan korunmalı, aşrı kilo alımından kaçınılmalı ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Bu uygulamalar yaşam biçimi haline getirilmelidir” diye konuştu.
ERKEN TANI YAŞAM KURTARIR
Kanser tanısının ne kadar erken konursa tedavi konusunda başarı şansının da o kadar fazla olacağını blirten Prof. Dr. Ayşenur Oktay, erken  teşhis ve önlemler konusunda da ipuçları verdi. Prof. Dr. Oktay şunları söyledi: “Vücutta yeni gelişen bulgular dikkate alınmalı, meme ya da herhangi bir bölgedeki sertlik, öksürme ve ses kısıklığı, tuvalet alışkanlığında değişiklikler, hazımsızlık ve yutma güçlüğü, deride benlerde değişmeler ve kadınlarda zamansız kanama gibi yakınmalarda mutlaka doktara başvurulmalıdır. Bunlar kadınlarımızda meme kanseri için meme muayenesinin yanı sıra, 40 yaşından sonra mamografi ve rahim ağzı kanseri için smear testidir.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv