Her yıl ortalama 2 bin 600 leylek yavrusu ölüyor

  • 0
  • 1.036
Yazı Boyutu:

Leylekleri yaşatmak için Ege Üniversitesi ile Doğa Koruma ve MilliParklar Genel Müdürlüğü 1 Nisan 2013 tarihinde imzaladıkları protokol ileLeylekleri kurtarmak için işbirliği yapıyor. İmzalanan protokol kapsamında ilkdefa bilimsel olarak Türkiye’deki leyleklerin mevcut durumu ortaya çıkarılmışolup Türkiye’de 78 Vilayette 8 bin 683 aktif leylek yuvası tespit edildi. İkikurum arasında imzalanan protokol ile ilk defa İzmir ili Selçuk ilçesinde 2 günsüren Leylekleri Koruma Çalıştayı yapıldı. Çalıştay’da; Ege ÜniversitesiOrnitoloji ekibinden Prof.Dr.Mehmet Sıkı, Dr.Ortaç Onmuş, Biyolog Orhan Gül veBiyolog Ömer Döndüren tarafından Leyleklerin üreme ve beslenme biyolojisi,leylekleri tehdit eden etmenler ve leylekleri korumak için alınması gereklitedbirler üzerinde duruldu. Selçuk Belediyesi Vet.Hekimi Osman Yelken de yaralıve bakıma muhtaç leyleklerin tedavisi konusunda bilgi verdi.

HER YIL 2 BİN 600 LEYLEK YAVRUSU ÖLÜYOR   
   Prof.Dr.Mehmet Sıkı; konuşmasındaelektrik tellerine çarparak ve yavruların ayaklarına ip dolanması nedeniyleTürkiye’de dünyaya gelen 26 bin yavrudan her yıl en az 2 bin 600 leylek yavrusununöldüğünü belirtti. Her yıl 2 bin 600 leylek yavrusunun göz göre göre ölmemesiiçin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Ege Üniversitesi ileyaptığı gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığıarasında Leylekleri Koruma protokolü yapması gerektiğini belirtti. İkiBakanlıkla yapılacak protokol sayesinde kırsal kesime ip, poşet ve çuvalatılması engellenecek, atılan olursa da bu materyallerin öğrenciler tarafındantoplanması sağlanacak ve genç nesile çevre koruma bilinci aşılanacak.

Toplantı sonunda leyleklerin korunmasınakatkı sağlayan kuruluşlara Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve MilliParklar Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü tarafından plaket verildi. E.Ü.Rektörlüğü adına verilen plaketi Prof.Dr.Mehmet Sıkı, Selçuk Kaymakamı AyhanBoyacı’dan aldı.

Çalıştay Selçuk ilçesi Belevi Beldesindeelektrik telleri üzerindeki 10 leylek yuvasının platform leylek yuvası halinegetirilmesi kursiyerlere gösterilerek tamamlandı. Bu çalışmanın önümüzdekiyıllarda bütün Türkiye’de uygulanması hedefleniyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv