Hoş geldin ‘Opera İzmir’

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye'nin opera sanatına özel" ilk yapısının temelini binlerce kişinin katılımıyla attı.

  • 0
  • 322
Hoş geldin ‘Opera İzmir’
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye'nin opera sanatına özel" ilk yapısının temelini binlerce kişinin katılımıyla attı. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Fuar İzmir’i kurduk, buraya da ‘Opera İzmir’ diyoruz. Ardından Kongre İzmir, Tiyatro İzmir gelecek ve bu böyle devam edecek” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, projesini 'Ulusal Mimari Yarışması' ile belirlediği, mimarisi ve teknik donanımı ile Avrupa'daki sayılı örnekler arasında yer alacak ‘Opera İzmir’in’ temelini attı. Türkiye Cumhuriyet tarihindeki "opera sanatına özel" ilk yapım olarak tarihe geçecek binanın temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Romanya Başkonsolosu Miora Stefen, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel, Murat Bakan, Ednan Arslan, Kani Beko, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, İzmir İl Kültür Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Devlet, Opera ve Bale Müdürü Aytül Büyüksaraç ile mimarlar, iş insanları ve sanatseverler katıldı.
Şef Tolia Gagliardo yönetiminde İzmir Devlet Opera ve Bale Orkestrası, İzmirlilere müzik ziyafeti yaşattı.
 
İki yakada kültür sanat
Alkışların hiç susmadığı temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde opera olarak projelendirilmiş ilk ve tek proje.   Paris Operası 1875’te, Viyana 1869, Milano Operası 1778’de Budapeşte 1884’te yapılmış. Ve Türkiye’de bugün ilk defa operayı burada kuruyoruz. Bu opera binasının projesi, katılımcı bir süreçle yarışmayla elde edildi. Mehmet Kütükçüoğlu ve ekibi yarışmayı kazandı ve projeyi çizdi. Türkiye’de ilk defa opera besteleyen Ahmet Adnan Saygun’dur. Onun adını karşı kıyıdaki konser salonuna verdik. O da Türkiye’de bir ilkti. Oradan buraya, yani İzmir’in iki yakasına kültür sanatı taşıyoruz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv