İAOSB’ de bayan çalışanlara özel sağlık taraması

  • 0
  • 678
Yazı Boyutu:

Dünya üzerinde heriki dakikada bir kadının ölümüne neden olan ve değişik ülkelerde yapılançalışmalarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olanServiks ( Rahim Ağzı ) kanseri konusunda İAOSB’ deki bayan çalışanlarbilgilendirildi. 

‘Önce sağlık’ vizyonu ile hareket eden İAOSB, TÜGİAD EgeŞubesi işbirliği ile hayata geçirilen; “Bölgedeki bayan çalışanlara yönelikyapılan Rahim Ağzı Kanseri bilgilendirme toplantısı ve tarama testi çalışması”ile bu konuda önemli bir farkındalık yaratılmasını sağladı.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Seminerleri kapsamındaTürkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi işbirliği ile düzenlenenRahim Ağzı Kanseri semineri ve smear tarama testi, TÜGİAD Ege Şubesi SağlıkKomisyonu Başkanı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Operatör DoktorÖzlem Gültekin tarafından Bölge Müdürlüğü Binası’nda gerçekleştirildi. Testsonuçları ise Frozen Patoloji Laboratuvarı’ndan Patoloji Uzmanı Dr. EvrenKadıoğlu Yılmaz tarafından tahlil ederek sonuçları katılımcılarla paylaşılacak.

Bilinçsizlik, zaman darlığı gibi çeşitli nedenlerden dolayıdoktora gidemeyen bayan çalışanların yoğun ilgi gösterdiği seminerde Dr. ÖzlemGültekin, katılımcılara önemli bilgiler aktardı. Toplantıda, çoğu kanseringenetik geçişli olduğunun altını çizen Jinekolog Operatör Doktor ÖzlemGültekin, yalnızca karaciğer ve rahim ağzı kanserlerinin virüs nedeni ilemeydana geldiğini söyledi. Hepatit B virüsünün karaciğer kanserine, HPVvirüsünün de rahim ağzı kanserine neden olduğunu vurgulayan Gültekin, özellikleHPV virüsünü kapan kişi sayısının tüm dünyada her geçen gün arttığını söyledi.Söz konusu virüsün cinsel yolla bulaştığını bildiren Gültekin, sözlerini şöylesürdürdü:“HPV virüsü yalnızca cinsel yolla bulaşır. Bu konudakadınlarımızın bilinçlenmesi oldukça önemli. HPV virüsü erkeklerde de genitalsiğile yol açabilir ve hiçbir belirti olmadan HPV virüsü için taşıyıcıolabilir. Yani hiç bir şikayeti olmayan bir erkek de HPV virüsü taşıyorolabilir ve HPV virüsünü partnerlerine bulaştırır. Söz konusu virüsü erkek 10yıl önce almış da olsa, virüs yok olmaz ve 10 yıl sonra partnerine bulaşabilir.HPV virüsünün bazısı sadece siğil yapar bazısı da rahim ağzındaki hücrelerideğiştirir. Bağışıklık sisteminize bağlı olarak virüs kötü huyluysa 1 kaç yıldan10 yıla kadar olan süreçte rahim ağzı kanserine neden olur.

Smear testi, hücrelerdeki değişikliğin başladığı ilkzamanlarda bile sonuç elde etmemizi sağlar. ‘Rahim ağzındaki hücrelerdedeğişiklikler başlamış, hemen tedaviye başlayın’ sinyalini bize verir. Butedaviler oldukça basit tedavilerdir. Virüsü kaptıktan sonra hücrelerde meydanagelen değişiklikler 3 evreye ayrılır. Her biri bir öncekinden daha ileri boyutataşınan hücresel değişiklik evrelerinin ardından hasta, kanser öncesi dönemegirer ve ardından ‘kanser hastası’ olur. Ancak ne yazık ki hastalar kanserolduktan sonra meydana gelen şikayetlerin ardından bize başvuruyorlar. Buaşamada rahim de alınsa, radyoterapi-ışın tedavisi de verilse hastalık hızlailerliyor. Amacımız kanser olmadan önlem almak. Bu test ile bunu keşfediyoruz.İlk iki evrede yakalarsak oradaki hücreleri tamamen öldürüp ilerlemesinidurdurabiliyoruz. Bu o kadar değerli bir test ki yalnızca 30 saniyemizi alıyor.Bu kanser, dünyada çok sık görülüyor, erken tanıda kanserden yüzde yüzkurtuluyorsunuz, geç kalırsınız da ne yazık ki kurtulma şansı az oluyor.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv