İEF’den dünyaya barış çağrısı

  • 0
  • 1.003
Yazı Boyutu:

İzmir Enternasyonal Fuarı açılışında dünyaya “barış”çağrısında bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünyaliderlerine Mevlana’nın sözleriyle seslenerek, “Bu hır gür, bu savaş nereyedek” diye sordu.
 “Sağlık” temasıyla 29 Ağustos – 8 Eylül 2013 tarihleriarasında düzenlenen 82. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark AçıkhavaTiyatrosu’ndaki törenle açıldı. Açılış törenine, yerli ve yabancı üst düzeyyöneticilerin yanı sıra, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma, Denizcilikve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sri Lanka Sanayi ve Ticaret Bakanı RishadBathiudeen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. DavutKavranoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çok sayıda milletvekili, üst düzeybürokratlar ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Törende ayrıca, KaradağEkonomik Politika ve Finansal Sistem Başbakan Yardımcısı Vujica Lazovic,  AfganistanTicaret ve Sanayi Bakanı Dr. Anwar Ul Haq Ahadi, Bosna Hersek Dış Ticaret veEkonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic, Burkina Faso Bilimsel Araştırmalar veYenilik Bakanı Grissa Isaic Konate, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Dr. CevadNaci, Gabon El Sanatları ve Ticaret Bakanı Fidele M. M’engouang Kobi, KaradağBilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Bakanı Vujica Lazovic, Lesotho Ticaret veSanayi Bakanı Phoenix Temeki Tsolo, Luksemburg Ekonomi ve Ticaret BakanıEtienne Schneider, Mauritius Sanayi, Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanı CaderSayed Hossen, Moritanya Ticaret, Sanayi, El Sanatları ve Turizm Bakanı BambaOuld Daramene, Nijer Ticaret ve Özel Sektörü Teşvik Bakanı Alma Oumarou, SriLanka Yatırım Destekleme Bakanı Faizer Mustapha, Zambiya Sanayi ve TicaretBakanı Emmanuel Chenda olmak üzere 1 Başbakan Yardımcısı, 14 Bakan ve 6 BakanYardımcısı düzeyinde yaklaşık 40 ülke temsilcisi hazır bulundu.

Başkan Kocaoğlu: Burası siyasi arena değil!
82. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışında farklı siyasigrupların sloganlarla birbirlerine karşılık vermeleri üzerine İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Hoşgörü” çağrısında bulundu. İzmirEnternasyonal Fuarı’nın siyasi bir zemin olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu,“Bu fuar ne şu partinin, ne onun ne bunun çiftliği değildir. Herkes neyaptığını bilsin lütfen.  Bu fuar ulu önderimizin bize mirasıdır.Burası siyasi arena değil” dedi.

Hoşgörü çağrısının ardından konuşmasına devam eden İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “barış” vurgusu yaptı. BüyükşehirBelediye Başkanı, “İzmir Enternasyonal Fuarı barıştır, hoşgörüdür. Ulusların vehalkların kucaklaşmasıdır. Bu, fuarın ilk yıllarında da, Dünya Savaşı’nınkaranlık günlerinde de böyle olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Dolayısıyla,yakın coğrafyamızda savaş çığlıklarının atıldığı şu günlerde, barış çağrısınınyapılacağı en uygun platform İzmir Fuarı’dır” dedi. Başkan Kocaoğlu sözlerinişöyle sürdürdü:

“Bu Fuar, nice zaferlere imza atmış büyük bir komutanolmasının yanı sıra, dünya barışının gerekliğine de inanmış, yaşamı boyuncabunun için mücadele etmiş Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en değerlimiraslardan biridir. O Mustafa Kemal ki, ‘Türkiye’nin güvenliğini gaye tutan,hiçbir milletin aleyhinde olmayan birbarış istikameti, bizim daimaprensibimiz olacaktır’ sözleriyle, izlememiz gereken yolu açıkça tarifetmiştir. Savaş ölümdür, karanlıktır, yokluktur. Savaş gözyaşıdır,feryattır, acıdır. Barış ise huzurdur, insanların birbirini daha iyianlamasıdır, uyumdur. Barış sükunettir, güzelliktir, erdemdir”.

Konuşmasında Hz. Mevlana’nın sözlerinden de alıntı yapanBüyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bu yol vuruculuk nereye dek böyle? Buhır gür, bu savaş nereye dek? Sen kapları, testileri hele bir kır, Sularnasıl bir yol tutar, gider. Hele birliğe ulaş, hır gürü, savaşı bırak, Cannasıl koşar” dedi.

 

“En büyük fuarmerkezi”
Fuarcılığı “yerel ekonomik kalkınmanın motorlarından birisi” olarakgördüklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bir yandan 82 yıllık İzmir EnternasyonalFuarımızı canlı ve diri tutarken, diğer yandan yeni fuar merkezimizi kurarakihtisas fuarcılığını geliştiriyoruz. Geçen yılki açılışta verdiğimiz sözütuttuk: Gaziemir’deki yeni fuar merkezimizin inşaatı hızla yükseliyor. İzmir,sadece Türkiye’nin değil,  Avrupa’nın da en büyük fuar merkezlerindenbirine sahip olmaya hazırlanıyor. Bu dev yatırım,hem istihdam hem deturizm ve ticaret sektörlerine sağlayacağı katkılarla kent ekonomisine çokciddi bir ivme kazandıracak. Fuarlarımız dünya devleriyle yarışır hale gelecek.EXPO’yu kazanmış bir İzmir olarak Atatürk’ün bize çizdiği rota doğrultusunda,yarınlara güvenle ve coşkuyla yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Fuara renk katan yurtiçinden ve yurtdışından katılımcılarave İzmirlilere teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Başta,İzmir Enternasyonal Fuarı’nı bir sembol haline getiren unutulmaz belediyebaşkanımız Dr. Behçet Uz olmak üzere, bu fuara büyük emekleri geçen, katkıkoyan tüm belediye başkanlarımızı ve elbette rahmetli Başkanımız AhmetPiriştina’yı da, minnetle ve şükranla anmak istiyorum” dedi.

 

Kemal Kılıçdaroğlu:Barış
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasındabirlik çağrısı yaparak, “Beraber olmak zorundayız, birlik olmak zorundayız,kardeş olmak zorundayız. Demokrasi güzel şey. İzmir, Türkiye’nin dünyaya açılanpenceresidir” dedi.

Kılıçdaroğlu barış vurgusu yaptığı konuşmasında, “Hangigörüşten olursak olalım her ortamda barışı savunmalıyız” diye konuşaraksözlerini şöyle sürdürdü:  “Uluslararasıyaşanan gerginlikler bir şeyi aklımızdan çıkarmasın; o da barış. Bu ülkeyikuranlar Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları dediler ki, ‘zorunlu olmadıkçasavaş bir cinayettir’. Onun için ulusal bağımsızlık savaşı sonrasında ‘yurttabarış, dünyada barış’ dediler. Savaşlar hiçbir ülke için barış ve huzurgetirmemiştir. Savaş kandır, göz yaşadır. Barışı egemen kıldığımız zaman, bucoğrafyada Mevlana’nın da Hacı Bektaş-ı Veli’nin de istediğini yapmış oluruz.Sadece 10 yılda 2 milyondan fazla çocuk savaşlarda öldü, 1 milyon çocuk babasızkaldı, 6 milyon çocuk sakat kaldı, 12 milyon çocuk evsiz kaldı, 10 milyondanfazla çocuk travma geçirdi, 10 binlerce çocuk tecavüze uğradı. Savaşa karşıçıktığımızı her yerde dillendirme görevini yerine getirelim”.
Kılıçdaroğlu konuşmasında fuarların ulusları kaynaştıran önemli etkinliklerolduğunu vurgulayarak, temeli atılan Gaziemir’deki yeni fuar alanının dünyadakisayılı büyük merkezlerden birisi olacağını sözlerine ekledi.

Konuk Bakan’danişbirliği çağrısı
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın partner ülkesi Sri Lanka’nın Sanayi veTicaret Bakanı Rishad Bathiudeen, fuara partner ülke olarak katılan ilk Asyaülkesi olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Konuk Bakan, hızla gelişenülkelerinin Türkiye’yi önemli bir ticari partner olarak gördüğünü söyleyerek,“Sri Lanka için Türkiye, Avrupa Birliği bölgesine girmek açısından önemli birkapı olabilir. Sri Lanka da, Türkiye için Asya’ya girmek açısından önemli birkapı olabilir. Fuar, ikili ilişkilerimizin geliştirilmesine önemli rol oynayacaktır”dedi.

Binali Yıldırım’danEXPO vurgusu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmirEnternasyonal Fuarı’nın katılımcı sayısının her yıl arttığına dikkat çekerek,fuarın 5 yılda 5 kat büyüdüğünü vurguladı. Bakan Yıldırım, “İzmir EnternasyonalFuarı genelinde Türkiye dünyanın gün geçtikçe daha fazla ilgisini çekmektedir.İzmir, fuarlar sayesinde yılda 2 milyon misafir ağırlıyor. Ancak İzmir’ingörevi burada bitmiyor. İzmir EXPO 2020’ye hazırlanıyor. EXPO’yu almak içinİzmir’de el birliği ile beraber mücadele etmemizin anlamı, İzmir’e 6 ay içinde30 milyon ziyaretçi, 40 milyar dolar kaynak girmesi demektir” diye konuştu.

Sinop ve İzmirvalileri
İEF’nin Onur Konuğu İl’i Sinop’un Valisi Yavuz Selim Köşger, “Ülkemizin enkadim en köklü uluslarası fuarımızda konuk il olmamızda emeği geçenlereşükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu. Sinop hakkında bilgi veren konuk ValiKöşger, İEF’nin Sinop’a yeni açılımlar kazandırmasını temenni etti.

İzmir Valisi Mustafa Toprak da konuşmasında birlik –beraberlik çağrısında bulunarak, “İEF, iletişimi ve tanıtımı bir arada yapan,ikili ilişkilerin gelişmesinde rol oynayan, kadim dostluğu, barışı, birliği vegönül penceresinin genişliğini bir arada tutabilmiş dev bir organizasyon olarakgörülmektedir. Hepimizin amacı, birliğimizi ve beraberliğimizi, sevgimizi vehoşgörümüzü, geçmişten gelen barış duygumuzu, gönül birlikteliğini, geleceğiiyi bir şekilde taşımaktır. Bu altyapıyı hep birlikte muhafaza edipgeliştirmeliyiz” dedi.

İzmir’in sosyo- ekonomik gelişmişlik açısından ilk sıralardaolduğunu da hatırlatan Vali Toprak, “İzmir’in gelişme trendini sürekli kılacakönemli proje EXPO adaylığıdır. EXPO, İzmir için büyük bir fırsattır. Bu zorluyarışta bizi güçlü kılan temel dinamik, ülkemizdeki tüm kesimlerin desteğidir”diye konuştu.
Açılış töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konukBakanRishad Bathiudeen ve Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger’e İzmir Fuarı’nınlogosundan oluşan birer plaket takdim etti.

 82. İEFhakkında notlar
Fuara bu yıl 839’u yerli, 286’sı yabancı olmak üzere toplam 1.125 firmakatılıyor. İEF’de 63 ülke temsil ediliyor. Partner ülkenin Sri Lanka, onurkonuğu ilin Sinop, temasının Sağlık olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı’nda 34farklı il katılımı var. Fuara katılan yabancı ülkeler, ABD, Afganistan,Almanya, Altay, Angola Cumhuriyeti, Arjantin, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş,Başkordistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Endonezya, Filipinler,Filistin, Fransa, Gana, Gabon, Gambiya, Guatemala,Güney Afrika, Gürcistan,Haiti, Hakas, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan,KKTC, Kuzey Ege Adaları, Küba, Kuveyt, Lesotho Krallığı, Libya, Luksemburg,Lübnan, Macaristan, Mauritius, Meksika, Moldova (Gagavuz), Moritanya, Nijer,Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Özbekistan, Saha YakutCumhuriyeti, Sri Lanka, Tataristan, Tiva, Türkiye, Türkmenistan, Uganda,Ukrayna, Umman,  Vietnam, Yeni Zelanda, Zambia.

Katılımcı iller ise; Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın,Balıkesir, Batman, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum,Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli,Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde,  Rize, Sakarya, Samsun, Siirt,Sinop, Trabzon, Uşak, Van.

Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İzmirEnternasyonal Fuarı’nın bu yılki teması “Sağlık” olarak “Daha iyi bir dünyaiçin yeni yollar/ Herkes için sağlık” temasıyla yola çıkan EXPO 2020 İzmirhedefi ile bütünleşecek şekilde gerçekleşecek.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Optic World İzmir Fuarı kapılarını açtı

İzmir’in “gözü” bu fuarda olacak

Kapılarını rekorla kapattı

AGROEXPO’ya ziyaret

19.Agroexpo Açıldı

5 Gün Sonra Açılıyor

Arşiv