İEKKK üyeleri kent turunda

  • 0
  • 762
Yazı Boyutu:

Kentin ortak sorunlarının çözümü amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde oluşturulan ve 3 yılı aşkın süredir çalışmalarını sürdüren İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun  (İEKKK) üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte Kadifekale, Agora, Kuş Cenneti, Doğal Yaşam Parkı ve Homeros Vadisi’nde inceleme gezisi gerçekleştirdi.  
 
Gezinin ilk durağı kentsel dönüşümde örnek model olarak gösterilen Kadifekale oldu. Heyelan tehdidi nedeniyle 1967 binayı yıkarak bölge sakinlerini Uzundere’deki toplu konutlara taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, burada kazanılan alanları kent ormanına dönüştürerek kentin nefes alacağı yeni yeşil alanlar oluşturuyor. Kadifekale’de kurul üyelerine önce Başkan Aziz Kocaoğlu bilgilendirme yaptı, ardından Büyükşehir Belediyesi Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Şube Müdürü Gökhan Kutlu tarihçe ve  projelerdeki son durum hakkında bilgi verdi. Kutlu, sur duvarları restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirileceğini söyledi. Ardından dünyanın kent merkezindeki en büyük agoraları arasında yer alan  tarihi Smyrna Agorası’nda geziye devam  edildi. Burada  Agora Kazı Başkanı Yrd. Doçent Dr. Akın Ersoy,  tarihçe ve kazılarda gelinen son durum hakkında detaylı bilgi aktarımı yaptı. Kurul üyeleri sonra sırasıyla Doğal Yaşam Parkı,Kuş Cenneti ve Homeros Vadisini gezdi..   
 
Agora’da son durum
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi” çerçevesinde bugüne kadar 26 milyon 808 bin 987 liralık kamulaştırma bedeli ödedi, kazılara yıllık 900 bin TL’lik nakdi yardımda bulunuyor. Belediye, Agora’da yıllardır atıl duran, yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapılardan birini, İzmir Kalkınma Ajansı’nın destek programından yararlanarak “Agora Kazı Evi” olarak restore etti. İkiçeşmelik Caddesi üzerinde bulunan diğer iki ayrı tescilli bina “Agora Müze Evi” olarak kullanılmak üzere Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor.  Öte yandan “Smyrna Agorası Ören Yeri Güvenlik Duvarı” projesi, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandı.
 
Kadifekale
Heyelan tehdidi altında olan Kadifekale’de 1967 bina yıkılarak bölge sakinleri Uzundere’deki toplu konutlara taşındı. Bölgedeki yeşillendirme çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Kale’deki tüm çalışmalarına bugüne kadar yaklaşık 200 milyon TL harcama yaptı. Kadifekale surlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesi çalışmaları  devam ediyor. Kadifekale’deki gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu’nu gün yüzüne çıkarabilmesi için bölgede 7.2 milyon TL’lik kamulaştırma yapıldı. Yıkım çalışmaları devam ediyor.
 
Kuş Cenneti
İzmir Büyükşehir Belediyesi,  Kuş Cenneti’ninin önemli değerlerinden biri olan Homa Dalyanını, yok olmaktan kurtararak yeniden can bulmasını sağladı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin girişimiyle harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, rüzgar ve deniz aşındırması nedeniyle yok olma tehlikesi bulunan dalyanı çevreleyerek koruma altına aldı. Deniz ile dalyan arasında sular altında kalmaya başlayan set güçlendirdi. Kıyıdan yaklaşık 4.5 kilometre içeriye kadar uzanan yol düzenlendi. Ayrıca bölgede 6 bin metrekare büyüklüğünde Flamingo Adası yapıldı.2 2 km.lik yürüyüş yolu doğal malzeme ile yenilendi. Deltadaki kaçak balıkçı barınakları yıkılarak yeniden düzenlendi.
 
Homeros Vadisi
Kentin yoğun yaşamından uzaklaşmak isteyen İzmirlilere, günübirlik tatil ihtiyacı için eksiksiz bir rekreasyon alanı yaratıldı. Bornova'nın merkezi ile Kayadibi arasında uzanan Bornova Çayı'nın yatağı, Homeros Vadisi Projesi ile yepyeni bir çehreye büründü. Bornova Çayı'nı, hem su baskınlarını önlemek, hem de kente yeni mesire alanları kazandırmak amacıyla Homeros Vadisi projelendirilerek yaşama geçirildi.Yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki vadi boyunca göletler ve su bentleri inşa edilerek; çiçekler ve ağaçlarla çevrili piknik alanları düzenlendi.
 
Doğal Yaşam Parkı
Sasalı’da 425 bin metrekarelik alanda kurulan İzmir Doğal Yaşam Parkı, kentin yeni cazibe merkezi oldu. Alanda, 120 türden bin 500 hayvanın doğal ortamlarda özgürce yaşadığı, 3 bin ağaç ve 250 bitki türüyle kentin ve kentlinin nefes aldığı bambaşka bir dünya oluşturuldu. 2008 sonunda açılan ve Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanlarından biri olarak gösterilen park, yurt içi ve yurt dışından 3 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv