İftar ile sahur arasına 4 öğün sığdırın

Diyetisyen Safiye Koçyiğit, oruçta geçecek 16 saatin sonunda iftarla sahur arasında ideal beslenmenin önemine dikkat çekti.

  • 0
  • 628
İftar ile sahur arasına 4 öğün sığdırın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Diyetisyen Safiye Koçyiğit, oruçta geçecek 16 saatin sonunda iftarla sahur arasında ideal beslenmenin önemine dikkat çekti. Oruç tutarken, kas kaybetmeden zayıflamanın da mümkün olduğunu belirten Koçyiğit, “Bunun bir formülü iftar ile sahur arasına 4 öğün sığdırmak. Yine iftar ile sahur arasında en az iki litre su içerek uzun süreli açlıkla yavaşlayan metabolizmanın hızlandırılması gerekir” dedi.

6 ADIMDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
11 ayın sultanı Ramazan geldi, ilk oruçlar Çarşamba günü açılacak. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi oruç süresi 16 saati buluyor. İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Safiye Koçyiğit, oruçla birlikte yemek yeme düzeninin değiştiğini hatırlattı, uzun süreli bir açlığın söz konusu olduğunu vurgulayarak önerilerde bulundu. Oruç tutmanın insanı manen ve bedenen dinlendirdiğini belirten Koçyiğit, “Manevi hazzı anlatılamaz ancak oruçta geçen uzun süreli açlık sonrası kas kaybı, beslenme sorunları, kabızlık, hazımsızlık, kilo artışı, ani kilo kaybı, hipoglisemi, asabiyet, gerginlik, migren gibi bazı sağlık problemleri de oluşabilmektedir. Ancak yeterli ve dengeli beslenerek tüm bunların oluşması engellenebilir, hatta kas kaybetmeden sağlıkla kilo verilebilir. Bunu da 6 adımda sağlamak mümkün” diye konuştu.

ÖĞÜN SIKLIĞI NEDEN ÖNEMLİ
İftarla sahur dahil öğün sayısını 4’e çıkarmanın önemli olduğunu ve bunun doğru beslenme modelinin ilk adımı olduğunu belirten Koçyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: 1. Öğün: Orucu, 2 su bardağı su, az zeytinyağlı salata + 1 ince dilim çavdar ekmeği ile açın. 15 dakika ara verin. 2. Öğün: 1 porsiyon et yemeği, 4-5 yemek kaşığı sebze yemeği + 1-2 ince dilim çavdar ekmeği yiyebilirsiniz. 3. Öğün: İftardan 1- 1,5 saat sonra, 1 porsiyon meyve, 1 su bardağı süt/yoğurt/kefir veya 1 porsiyon sütlü tatlı olabilir. 4. Öğün: Sahur öğününü atlamayın. Sahurda muhakkak yumurta, ceviz/fındık, ekmek, meyve bulundurun. 2. Adım: İftar ile sahur arasında 2-2.5 litre su tüketmeye gayret edin. Vücudun su gereksinimini yeterli miktarda sağlamak, uzun süreli açlıkla yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmada oldukça etkilidir. Daha az susamak için; sahurda yatmadan önce 500 ml soğuk su içerisine bol buz, 1/4 limon, 1 tutam nane ilave edip tüketin. 3. Adım: Sahurdan sonra hemen yatmayın. En az 30 dakika yediklerinizin sindirimi için vücudunuza zaman tanıyın. Siz uyurken sindirilen besinlerin birçoğu yağ olarak depolanır. 4. Adım: Kas kaybetmemek ve sağlıklı kilo vermek için yeterli protein alın. Protein, hem yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracak, hem tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olarak daha az kalori almanızı sağlayacaktır. 5. Adım: Glisemik indeksi düşük besinler tercih edin. Çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kara buğday, bulgur, siyah pirinç, yulaf ezmesi, yeşil mercimek, kuru börülce, maş fasulyesi, kinoa, süt, yoğurt, çilek, erik, elma, armut, karpuz, kivi glisemik indeksi düşük besinlerdendir. 6. Adım: İftardan 1.5 saat sonra 30-35 dakika yürüyüş yapın. Yürüyüş, uzun süreli açlıkla yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olurken, sindirim sistemi problemlerinin oluşmasına engel olup sağlıklı kilo vermenize destek olacaktır.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv