İkinci bahar, yeni hayat

İzmir’de torun torbaya karışmış biri 60, diğeri 70 yaşındaki iki lösemi hastasına birine Türkök’ten, diğerine Almanya’dan bulunan kök hücre nakledildi

  • 0
  • 679
İkinci bahar, yeni hayat
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 İzmir’de torun torbaya karışmış biri 60, diğeri 70 yaşındaki iki lösemi hastasına birine Türkök’ten, diğerine Almanya’dan bulunan kök hücre nakledildi. Sadriye Eroğlu (60) ve Mehmet Aydoğdu (70) şifa bularak taburcu olurken, Hematoloji Profesörü Gürhan Kadıköylü, “İki hastamız da nüfus cüzdanlarında yazan yaştan çok daha küçük biyolojik yaşa sahipti. Yani yandaş hastalıkları yoktu, performansları iyiydi. Kök hücre nakli iyi sonuç verdi. Hep biz sevindik hem onlar” dedi. 
BERBERİ UYARDI
Bir arkadaşının yarım kalan otelini tamamlamak için emekli olduktan sonra gittiği Muğla’nın Ortaca ilçesinde Sarıgerme’ye yerleşen lise matematik öğretmeni Mehmet Aydoğdu’yu kemik iliği kök hücre nakline götüren süreç geçen Aralık ayında başladı. 2 çocuk 3 torun sahibi Aydoğdu, traş için gittiği berberinin kafasında birkaç sivilce görüp uyarması üzerine dermotoloji uzmanına başvurdu. Yapılan kan tahlili sonucunda “lösemi” tanısı koyulan Aydoğdu, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirildi. Yer bulunmadığı için İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği nakli Merkezi’ne sevk edilen Aydoğdu Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü tarafından tedaviye alındı. Kemoterapi sonrasında nakil için aile ve yakınları taramadan geçirilen Aydoğdu’ya uygun donör bulunamadı. Akraba dışı donör taramasında şansı yurt dışına kalan Aydoğdu’ya Almanya’dan verici çıktı ve nakil 13 Haziran’da gerçekleşti. İlk kemoterapiden sonra hayattan koptuğunu belirten Aydoğdu, “Yılbaşı gecesiydi, saat 22.30 civarında doktorum Gürhan bey geldi. Beni teselli edip, başımı okşadı. O benim için milat oldu, direncim arttı ve mücadeleye karar verdim. Doktoruma sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.
KANSERİ, GRİP KABUL ETTİM
Balıkesir’de yaşayan 3 çocuk 5 torun sahibi Sadriye Eroğlu için kötü günler 9 ay önce başladı. Halsizlikten şikayet eden Eroğlu fenalık geçirince hastaneye kaldırıldı. Kaldırıldığı hastanede aynı gün teşhis koyulan Eroğlu, hiç bekletilmeden ambulansla İzmir Kent Hastanesi’ne sevk edildi. Hematoloji Profesörü Gürhan Kadıköylü, Eroğlu’na kemoterapi uyguladı. Bir ay hastanede tedavi gören Eroğlu için nakil kararı alındı, donör taraması yapıldı. Ancak 5 kardeşi de 5 kuzeni de verici olmak için uygun çıkmadı. Akraba dışı donör için Türkök’e yapılan başvuru sonrasında müjdeli haber geldi. Bulunan kök hücre 14 Haziran’da Sadriye Eroğlu’na nakledildi. Kendisine refakat eden gelini Emine Eroğlu ile taburcu olmanın mutluluğunu yaşayan Sadriye Eroğlu ise duygularını şöyle dile getirdi:
“Evdeki huzur, mutluluk kadar hastane ortamındaki huzur, konfor da tedavimi çok etkiledi. Doktorumun, hemşirelerimin ilgisi kemoterapi ve nakil süreclerini kolay atlatmamı sağladı. Kendilerine ne kadar teşekkür etsem az.”
BİYOLOJİK YAŞLARI NÜFUSTAN KÜÇÜK
Öte yandan kök hücre naklinde hastaların nüfusta yazan yaşlarından çok biyolojik yaşlarının önemli olduğunu belirten İzmir kent hastanesi Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü şöyle konuştu:
Hastamız Mehmet bey akut miyeloid lösemi, Sadriye hanım blastik dönemde kronik miyeloid lösemiydi, akut lösemiye dönmüştü. İki hastamızın da biyolojik yaşları çok iyiydi, yandaş hastalıkları yoktu. Performansları çok iyiydi. Yoğunluğu azaltılmış kemoterapi rejimi ile kemik ili kök hücre nakli yaptık iki hastamıza. Vericilerden biri Türkök, diğeri İstanbul Üniversitesi kanalıyla Almanya’dan bulundu. Bu nakilleri nüksü önlemek için yapıyoruz. İki hastamızı da şifayla taburcu ediyoruz.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv