İnovaLİG 2016’ya 115 Egeli başvurdu

Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı olan ve şirketlerin inovasyon yetkinliklerini yarıştıracakları İnovaLİG 2016’ya 761 firma başvururken, başvuruların 115 tanesi Egeli firmalardan oluştu.

  • 0
  • 873
İnovaLİG 2016’ya 115 Egeli başvurdu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı olan ve şirketlerin inovasyon yetkinliklerini yarıştıracakları İnovaLİG 2016’ya 761 firma başvururken, başvuruların 115 tanesi Egeli firmalardan oluştu. 2015 yılında İnovaLİG’e başvuran Egeli firma sayısı 55 olmuştu. Egeli firmaların İnovaLİG’e başvuruları yüzde 110 oranında artış gösterdi. Ege Bölgesi en fazla başvurunun yapıldığı ikinci bölge oldu.
 
İnovaLİG 2016 başvurularında İzmir 67 firma ile İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alırken, Denizli 16 firma ile en fazla başvuru yapan sekizinci il oldu. Manisa ise 13 firma ile ilk 10 il arasında listeye giren üçüncü Ege Bölgesi ili oldu.
 
Ege Bölgesi’nde Aydın’dan 7 firma, Balıkesir’den 4 firma, Afyon’dan 3 firma, Kütahya ve Muğla’dan 2 firma ve Uşak’tan 1 firma İnovaLİG 2016’ya başvurdu.
 
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye’de faaliyet gösteren 65 bin ihracatçı firmanın çatı kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin uluslararası yönetim danışmanlığı firması A.T. Kearney ile işbirliğinde gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG ile şirketlerin hem inovasyon yetkinlikleri bazında yarışacaklarını, hem de inovasyon kültürlerini interaktif bir platformda geliştirme fırsatı bulacaklarını kaydetti.
 
İnovaLİG 2016’ya Ege Bölgesi’nden başvuru sayısının yüzde 110 düzeyinde artmasından mutluluk duyduklarını anlatan Ünlütürk, “Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında inovasyonun ve buna bağlı olarak yaratılacak katma değerin çok önemli bir rol oynayacağı şüphesiz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak, inovasyon, Ar-Ge ve tasarım ile ilgili yürüttüğümüz projelerin bu sonuçta önemli katkısı olduğuna inanıyoruz. Türkiye İnovasyon Haftası’nın ilk Anadolu Buluşması olan Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliğini üç yıldır yoğun bir katılımla düzenliyoruz. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı bu yıl 4. Kez gerçekleştirdik. EİB Moda Tasarım Yarışmamız 11 yaşına girdi. Türkiye’de deri sektöründe tek tasarım yarışması olan Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışmamızı ise bu yıl 6. Defa düzenledik. İnovalig 2016’ya Ege Bölgesi’nden 110 firmanın başvurusu yaptığımız çalışmaların ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki süreçte  inovasyon, Ar-Ge ve tasarım ile ilgili yürüttüğümüz projeleri arttırarak sürdürmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin İnovaLİG programı ile ülkemizde gerek kamu gerek özel sektör kuruluşlarında inovasyon bilincini geliştirmeyi amaçladığını anlatan Ünlütürk şöyle devam etti: “İnovaLİG ile Avrupa'da 17 ülkede uygulanan ve A.T. Kearney'nin yürüttüğü IMP3rove metodolojisine dayanan bir kurguyla, ülkemize ciddi bir fikri sermayeyi aktarmayı amaçlıyor. A.T. Kearney ve TİM işbirliğiyle oluşturulacak İnovaLİG programı ile Türkiye'deki firmaların inovasyon karneleri çıkarılarak her yılın inovasyon liderleri belirlenecek. İnovaLİG'de yer alan firmalar hem Türkiye hem de Avrupa standartlarında inovasyon karnelerini elde etmiş olacaklar. Dolayısıyla, bu program ile şirketlerin organizasyonlarına ve günlük operasyonlarına inovasyon kültürünü yerleştirmeleri için oldukça önemli bir fırsat sunulacak. Türkiye'nin yaratıcılık potansiyeli, doğru  inovasyon yönetim yetkinlikleri ile katma değere dönüştürülecek.”
 
İnovaLİG’te süreç nasıl işleyecek? 
IMP3rove metodu, inovasyonu gerçekleştirmiş ve inovatif projeler ile başarıya ulaşmış şirketleri proje bazında ödüllendirmekten öte, inovasyon yönetimi ve sistematik inovasyon yetkinlikleri kazanılması için yapılan çalışmaları ödüllendiren bir mantığa sahip. Bu şekilde, katılımcı şirketler için inovasyonun, sadece bir sonuç değil; sürdürülebilir ve tekrarlanabilir ödüller getiren yapısal bir süreç olması hedefleniyor.
 
İnovaLİG'e kayıt olan firmalar, ilk aşamada, internet üzerinden kapsamlı bir anket değerlendirmesini tamamlayacaklar. İlk aşama süresince, haftalık ve aylık bildirimler ve inovasyona yönelik eğitim materyalleri katılımcıların ilgisine sunularak, bunun yanında konferanslar düzenlenerek katılımcı firmaların inovasyon yetkinliklerini artırmaya yönelik adımlar atılacak. İlk aşama sonucunda, katılımcı her bir firma yaklaşık 100 sayfa uzunluğunda, kendi yetkinliklerinin, yerel ve uluslararası pazarlardaki benzerleri ile karşılaştırıldığı bir kıyas analizi raporuna sahip olacak. Firmalar, bu kıyas analizi raporu kapsamında, A.T. Kearney'nin IMP3rove inovasyon yönetimi metodolojisindeki 5 kategori çerçevesinde kendi yetkinliklerini değerlendirme şansını elde edecek.
 
Anketlere göre en iyi değerlendirme sonuçlarına sahip 250 firma, ilk tura geçecek. Firma raporlarının İnovaLİG jürisi tarafından detaylı incelemesi ile inovasyon yönetiminin 5 kategorisinin her birinden seçilecek ilk 10 firma, yarı finallere katılmaya hak kazanacak.
 
Yarı finale kalan firmaların tamamı ziyaret edilerek, bu firmaların inovasyon yönetimi yaklaşımları ve yarı finale kaldıkları kategori ile ilgili uygulamaları ele alınacak. Yapılan toplantılar ve jüri değerlendirmesi sonucu her kategoride ilk 5 firma, finale yükselecek. Final aşamasında, firmalar hazırladıkları sunumları İnovaLİG jüri üyelerine takdim edecek, jüri üyeleri bu bilgiler ışığında 5 inovasyon kategorisinde ilk 3 şirketi ve inovasyon şampiyonlarını belirleyecek. Şampiyonlar Türkiye'yi, şirket büyüklüklerine göre, Avrupa'daki IMP3rove platformunda veya “Best Innovator” yarışmasında temsil etme hakkı kazanacak.
 
İnovaLİG 2016'ya 57 sektörde 761 firma başvururken öne çıkan sektörler; Bilişim Hizmetleri, Otomotiv Endüstrisi, Elektrik-Elektronik ve Hizmet, Makine ve Aksamları, Tekstil ve Hammaddeleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Bilimsel Ar-Ge, Enerji, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Hazırgiyim ve Konfeksiyon, Madencilik, Mühendislik, Lojistik, Sağlık Hizmetleri, Eğitim Hizmetleri, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Bankacılık, İklimlendirme, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Meyve Sebze, Kuru Meyve, Zeytin ve Zeytinyağı sektörleri oldu.
2015 yılında 25 finalist, 2015 Türkiye İnovasyon Haftasında yarıştı ve 5 ayrı kategoride ilk 3’e giren Türkiye’nin İnovasyon Şampiyonları ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Bu yıl belirlenecek 25 finalist de 2016 Türkiye İnovasyon Haftası’nda büyük jüri önünde yarışacak.
 
İnovaLİG Ege Bölgesi Başvuru Sayıları
 
 

İL ADI 2015 2016 DEĞİŞİM (%)
İZMİR 37 67 81
DENİZLİ 6 16 167
MANİSA 3 13 333
AYDIN 4 7 75
BALIKESİR 2 4 100
AFYONKARAHİSAR   3 100
KÜTAHYA 2 2 0
MUĞLA   2 100
UŞAK 1 1 0
TOPLAM 55 115 110
 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv