İnovasyonda Anadolu Ateşi İzmir’den Yandı

  • 0
  • 1.226
Yazı Boyutu:

Türkiyeİhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından inovatif çalışmaların ihracatla buluşmasıamacıyla düzenlenen 3. Türkiye İnovasyon Haftası, Anadolu’ya açılımını İzmir’denbaşlattı.

Ekonomi BakanıNihat Zeybekci: “Hayal etmekten korkmayın. Kavun karpuz kabuklarındanoyuncaklar yapan ‘yırtık donlu’ bu çocuk, hayal gücüyle bu noktalara geldi.”

TİM Başkanı MehmetBüyükekşi: “İnovasyon Haftası’nı Anadolu’ya yayıyoruz çünkü ‘eski köye yeniadet getirecek’ gençlerimiz her kentte var.”

Ege İhracatçıBirlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk: “İzmir’de iki gün boyuncateknolojiden tasarıma, iş dünyasından inovasyona pek çok alanda etkinliğimizolacak.” 

Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye İhracatçılarMeclisi (TİM) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizasyonluğunda bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiyeİnovasyon Haftası, inovasyon kültürünü Anadolu’ya yaymak amacıyla ilk adımınıİzmir’den attı.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Arçelik, Türk Hava Yolları(THY), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çözümortağı olarak destek verdiği organizasyona, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİMBaşkanı Mehmet Büyükekşi, EİB Koordinatör Başkanı ve İnovasyon Komite ÜyesiSabri Ünlütürk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanında bazıbirlik başkanları, akademi, sanayi ve iş dünyasından çok sayıda temsilcikatıldı.

“Hayal etmektenkorkmayın”
Türkiye İnovasyon Haftası açılış töreninde konuşan EkonomiBakanı Nihat Zeybekci,  çocukken ilkoyuncaklarını bir çeşit inovasyonla yaptıklarını söyleyerek, “Hayal etmektenkorkmayın. Cesur olun, herşey hayal kurmakla başlar. Kavun karpuz kabuklarındanoyuncaklar yapan ‘yırtık donlu’ bu çocuk hayalgücüyle bu noktalara geldi” dedi.

Zeybekci,  hayallerin ticari ve sosyal bir değeredönüşmesiyle inovasyon haline geleceğine vurgu yaparak, yeni dünyanınfikirlerin çarpışmasıyla şekilleneceğini ifade etti. “Artık yeni bir şeyleryapmak lazım. Ar-Ge, İnovasyon, tasarım... Başkalarının tasarladığı ürünlerideğil, reçetesini bizim yaptığımız ve tüketim alışkanlıklarını belirleyebilenürünlerle yarışan bir ülke olmamız lazım” diye konuşan Zeybekci, Türkiye’ninekonomik anlamda mevcut sınırlarını aşması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu’da eskiköye yeni adet getirecek gençler aranıyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise değişimin gücünüinovasyondan aldıklarını söyleyerek, “Neden yıllardır inovasyon, inovasyon diyoruz ve inovasyona bu kadarönem veriyoruz? Çünkü ihracatımızın geleceği inovasyonla yapacağımız atılımabağlı” diye konuştu.

İnovasyon kavramını Türkiye’de sadece İstanbul ilesınırlandırılamayacağı fikrinden hareketle tüm Anadolu kentlerine yaymayıhedeflediklerini belirten Büyükekşi, “Eski köye yeni adet getirecek gençlerimizher kentte var. İlk kıvılcımı İzmir’den yaktık. İzmir ihracatımız için oldukçaönemli bir kent. Bugün İzmir için bir milat olacak” diye konuştu. Büyükekşi, ikigün boyunca Dünyada ve Türkiye'de inovasyon konusunda fark yaratan uluslararasıgurular, girişimciler ve akademisyenlerin İzmir’de olacağını hatırlatarak; 2023hedefine inovasyonun gücüyle ulaşılacağına vurgu yaptı.

“İzmir’in inovasyonheyecanı motive etti”
EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de etkinliğin Anadoluturunun İzmir’den başlamasının önemine dikkat çekerek, “İzmir’in bu konudaki heyecanıbizi motive etti. İki gün boyunca teknolojiden tasarıma, iş dünyasındaninovasyona pek çok alanda etkinliğimiz olacak” dedi.

İnovasyonun, yenilikten farklı olarak değer yarattığınıifade eden Ünlütürk, “Şirketler inovasyon ile rekabet avantajı sağlıyor. Budurum küçük olsun, büyük olsun, geleneksel olsun, yenilikçi olsun, tarım,sanayi, hizmet, enerji farketmeden tüm sektörlerimiz için geçerli. Artıksektörünüz ve büyüklüğünüz ne olursa olsun inovasyon kaçınılmaz” diye konuştu.

İzmir’de nelerolacak?
İki gün sürecek ve yaklaşık 6 bin katılımcının takipetmesi beklenen etkinlikte; Ege Bölgesi’ndeki üniversiteler, Ar-Ge merkezleristantlarında inovatif çalışmalarını tanıtma fırsatı bulurken, EİB ve Denizliİhracatçılar Birliği’nin yaptığı tasarım yarışmalarında ve Gıda Ar-Ge ProjePazarı’nda başarılı olan projelerde tanıtılacak.

Etkinliğimizin ilk gününde Bilim ve Teknoloji, İnovasyonve Tasarım konuları işlendi. İlk konuşmacı, Human Genome Project (İnsan GenHaritası Projesi) üzerine çalışmalar yürüten; Alzheimer, Astım, Parkinson gibihastalıklar için tedaviler geliştiren Signum Biosciences‘ın Kurucu CEO’su Dr.Gregory Stock oldu.

Ardından inovasyonunun tanınan isimlerinden 60’dan fazlaülkede seminer ve konferanslar vermiş Rowan Gibson deneyimlerini paylaştı. Tasarımalanında gerçekleştirilen panel ise Endüstriyel & Mimari tasarım alanında çağdaşmimaride Türkiye’nin önde gelen isimlerinden Melkan Gürsel Tabanlıoğlu’nunkonuşması ile başladı. Ardından tasarımda başarılı işlere imza atan Bora Aksuve Deniz Karaşahin etkinlikte yer aldı.

Etkinliğin ikinci gününde; “Kobilerde İnovasyon” başlığıylailk konuşmacı İrlanda’dan Gearoid Mooney olacak. Ardından Türk İş Dünyasıpanelinde katılımcılar Hüsnü Özyeğin, Ali Kibar, Varol Civil, Osman Okyay,Tülin Karabük, Perihan İnci, Ekber Onuk ve Temel Kotil deneyimlerinipaylaşacak.

Kariyer etkinliği panelinde ise iş dünyası ve üniversiteöğrencileri bir araya gelecek. İkinci gün öğleden sonra etkinliği; “Türkiye’ninDijital Platformu” paneli ile sürecek. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve KöşeYazarı Şeref Oğuz’un moderatörlüğünü yapacağı panelde, Intel Türkiye GenelMüdürü Burak Aydın, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ve SAP TürkiyeGenel Müdür Yardımcısı Uğur Candan yer alacak.

Dijital Platform panelinden sonra sırasıyla Türk Mucitlerve Akademisyenler panelleriyle etkinlik tamamlanacak. Panel,  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ınaçılış konuşmasıyla başlayacak. İki gün boyunca, İhracatçı Birlikleritarafından düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışmaları Sergileri fuayealanında sergilenecek.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv