İnsanlığın umudu bu araştırmacılarda

  • 0
  • 704
İnsanlığın umudu bu araştırmacılarda
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi, Uluslararası Kanser Çalıştayı düzenledi. Kanser ile genetik üzerine çalışan Türkiye’den ve Almanya’dan araştırmacılar bir araya getirildi. İnsanlığın çare beklediği kanserin erken teşhisini sağlama yolundaki son araştırmalar ele alındı, yapılacaklar konuşuldu



Gediz Üniversitesi, Uluslararası Kanser Çalıştayı’na imza attı. 2014 Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen, Ege Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyon, kanser üzerine çalışan Türk ve Alman bilim insanlarını buluşturdu. Çalıştaya 6’sı Almanya’dan toplam 18 araştırmacı konuşmacı, çok sayıda akademisyen ve doktor da dinleyici olarak katıldı.
Açılışı Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk yaptı. Dünya çapındaki genetik uzmanı Prof. Dr. Öztürk, bilimin, hastalıklara yol açan genleri saptayacak biyolojik işaretçiler olan biyomarkerler üzerine yıllardır uğraştığını, kanserin erken teşhisinde ve tedavisinde de umutların bu tekniğe bağlandığını ifade etti. Prof. Dr. Öztürk’ün ardından kürsüye çıkan katılımcılar da kanser türlerinin teşhisinde ve tedavisinde gelinen son nokta hakkında bilgiler verdi, yapılan araştırmaların sonuçlarını paylaştı.

Başlamadan anlaşılabilir
Çalıştayın yürütücüsü Gediz Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün Özsöz, kanserle mücadelede böyle bilimsel toplantıların önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Özsöz, kansere neden olan genleri tespit eden biyoişaretleyici mikroRNA’lara dönük yeni nesil teknolojilere ilişkin uluslararası bilgi alışverişine imkan sağladıklarını dile getirdi, şunları söyledi:
“Günümüzde kanser teşhis ve tanısının temelini oluşturan tarama testleri, bu hastalığın oluşumların tayininde yeterli sonuç veremiyor. Bazı kanser türleri belirti vermeden ilerliyor, bu durum da tedavi sürecini olumsuz etkiliyor. Son yıllardaki bilimsel araştırmalar, belirgin kanserler ile mikroRNA olarak bilinen vücudumuzdaki küçük RNA parçalarının ilişkisini kanıtlar nitelikte. Kanser, çok erken evresinde veya başlamadan hemen önce, mikroRNA’ların düzeylerindeki normal dışı değişimlerle teşhis edilebilir. Fakat dolaşımda bulunan, miktarca az, aynı zamanda dayanıklılığı son derece düşük bu biyomateryallerin toplanması, çoğaltılması ve DNA dizilerinin belirlenmesi en temel problem olarak karşımıza çıkıyor. Çalıştayımız, kanserle mücadelede bilimin odaklandığı işte bu konuda Avrupa’daki ve dünyadaki gelişmelerin yakın takibinin sağlanmasına, yeni uluslararası bilimsel işbirliklerinin de kurulmasına olanak sağladı. Burada paylaşılan bilgilerin, kanser araştırmalarına önemli katkısı olacaktır.”


Kimler katıldı?

* Almanya Goethe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Werner Maentele, Prof. Dr. Albrecht Piiper, Dr. Günnur Güler
* Almanya Bayreuth Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mathias Sprinzl
* Almanya Heildelberg Biomarker Merkezi’nden Dr. Markus Beier
* Almanya Helmholtz Kanser Merkezi’nden Dr. Matthias Kieslinger
* Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feride Severcan, Prof. Dr. Mahinur Akkaya
* Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Dr. Erdoğan Pekcan Erkan
* Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arzum Erdem, Prof. Dr. Metiner Tosun, Yrd. Doç. Dr. Yasemin Eraç
* Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hikmet Budak
* İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Jens Allmer, Yrd. Doç. Dr. Ayten Nalbant, Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Akgül
* Gediz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Özsöz
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv