İnternet yazılı basını geçecek

  • 0
  • 1.508
Yazı Boyutu:

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, ''10 yıl sonra gazeteler yerini internet haberciliğine bırakacak'' dedi.
 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, TGF ve Tarsus Medya Mensupları Derneği (MEDYAD) tarafından Ticaret ve Sanayi Odası salonunda düzenlenen, ''Medya'nın Toplum Üzerindeki Etkileri'' konulu panelde, 1980 öncesinde halkın ''Gazete yazdıysa doğrudur'' diye düşündüğünü, şimdi ise ''Acaba bunu niye böyle yazdı'' diye düşünüldüğünü söyledi.
Basın sektörünün 1980 yılına kadar daha özgür ve halka sıcak gelen bir yapıya sahip olduğunu belirten Sertel, ''Şimdi ise gazetelerin çoğu el değiştirdi. Gazetecilik, ihalelerden pay alan ya da ihale alan bazı kişiler tarafından yapılıyor. 1984-1985 yıllarında başlayan gazeteci olmayanların gazete sahibi olması, şimdi doruk noktalara ulaştı. Bu nedenle işadamlarının gazetelerine halk inanmıyor'' diye konuştu.
Sertel, Anadolu'nun terör, şiddet, kavga, afet veya deprem olması halinde İstanbul basınında yer aldığını, bu yüzden Anadolu medyasına, ''Felaket habercisi'' olarak bakıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
 
YEREL MEDYANIN ÖNEMİ
''İstanbul basınına göre, siyaset Ankara'dan, ticaret İstanbul'dan ibaret. Tarsus'ta çok başarılı olmuş bir siyasetçinin ya da bürokratın haber olma şansı yok. Ancak bir cinayet aydınlatılmamış, faili meçhul kalmış ve cinayet serisi devam ederse o zaman gözler o kente çevriliyor. İşte burada yerel medyanın önemi ortaya çıkıyor. Halk gazetecilere bakarken, hem seviyor hem nefret ediyor hem korkuyor hem de eleştiriyor. Nedenine baktığımızda ise gazetecinin kendini savcı ve hakim yerine koyan bir anlayışla hareket ediyor olması. Oysa gazeteci bilgi ve belgeye dayalı haber yapmalıdır. Var olan iddiaları belgeleriyle kamuoyunun bilgisine sunmalıdır. Ama hem savcı gibi iddianame hem hakim gibi karar veriliyor. Biz basın özgürlüğünden, ifade özgürlüğünden yanayız. Ama kişinin hak ve özgürlüklerini çiğnemeye kalkarsak doğru olmaz.''
Yerel medyada tehdit, şantaj ve kirliliğin olmaması, suçlanan kişinin görüşüne de haberlerde yer verilmesi gerektiğini vurgulayan Sertel, şunları söyledi:
''Tekzipten önce, gazetecinin vicdanlı olması gerekir. İnsanların şeref ve haysiyetleriyle oynanmamalı. Bunu yapanlar da çekip gitsin, bu işi yapmasın. Görüldüğü gibi, Türkiye'de gazete tirajları hızla düşüyor. Bir nedeni sosyal medya ve internet medyacılığının hızla gelişmesi. 10 yıl sonra gazeteler yerini internet haberciliğine bırakacak. Ben 17 yaşındaki oğluma gazete okumasını tavsiye ederken, o bana 'Senin bugün okuduğunu ben internet haberlerinde dünden okuyorum' diyor. Türkiye'de yüzde 20 oranında gazete, yüzde 4 oranında kitap okuru var. Eskiden şiir ve mektup yazardık. Şimdi her şeyin doğallığından kaçar hale geldik.''
 
DOĞRU HABERCİLİK
Basın mensuplarından, önce kendi kendilerini sorgulamasını isteyen Sertel, şunları kaydetti:  ''Kamu yararına, halk yararına, namuslu bir şekilde gazetecilik yapmalıyız. Doğru olanı hangi şart altında olursa olsun yapmalıyız. Doğru söyleyeni, doğru yazanı 9 köyden kovuyorlar. Hatta hapse atıyorlar. Ama biz yine de namuslu bir şekilde doğruları yazmaya devam etmeliyiz. Gelişen ve büyüyen Türkiye'nin gazetecilerinin hapiste sürünmesi bizi çok üzüyor. Biz bunları hak etmiyoruz.''
Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Arslan ise yerel medyanın, kolektif dayanışmayı sağladığına işaret ederek, ''Yerel medya manipülasyonu da önlüyor. Çünkü haberini yaptıklarıyla aynı kentte oturuyor ve birçok zaman bir araya geliyor'' dedi.
Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi de yerel basının önemine değinerek, ''Yerel basın iyi ki var. Çünkü yerel basın sayesinde kentin adı duyuruluyor. Yerel medya sayesinde kentte yaşayanlar bilgi sahibi oluyor. 'Anadolu kaplanları' olarak da değerlendirilen yerel medya kentlerin gelişmesinde ve kalkınmasında önemli ölçüde destek oluyor'' ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Medya Mensupları Derneği Başkanı Okan Çalışkan'ın, tüm katılımcılara ve panelistlere teşekkür ettiği panelde, katılımcılara plaket ve çiçek sunuldu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv