İşitme engelliler ''sessiz film'' çekimi öncesi ''Güzel Köylü'' dizi setinde...

  • 0
  • 1.817
İşitme engelliler ''sessiz film'' çekimi öncesi ''Güzel Köylü'' dizi setinde...
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

BİRartıİKİ KişiselYaratıcılık Atölyesi'nin ''ENGELSİZ SANATI  DESTEKLİYORUZ'' sloganıylahayata  geçirdiği etkinlikler dizisininyeni projesi "SESSİZLİK'TE FİLM" start aldı.    İzmir SağırlarıKoruma ve Kalkındırma Derneği üyelerinden oluşan bir grup işitme engelli, projeyürütücüsü Didem Ayas  başkanlığında, Muğla'da çekimleri süren "Güzel Köylü" adlı dizi setiniziyaret etti.

Kendi imkanlarıylaamatör olarak film çeken "SESSİZLİK'TE FİLM" ekibi, yeni filmçalışmalarının öncesinde,  ilk defaprofesyonel bir ortamda nasıl film çekildiğine tanık oldular.

"GüzelKöylü"nün senarist, yönetmen, kameraman ve teknik çalışanlarıyla tanışan''SESSİZLİK'TE FİLM'' ekibi, biraraya geldikleri oyuncularla da sohbet ederek,merak ettiklerini sorup öğrenme fırsatı yakaladılar.

Kostüm hazırlığındansahne düzenine, sesten ışığa teknik düzenlemeleri yerinde izleyen''SESSİZLİK'TE FİLM'' ekibi, işaret dili rehberi ile ziyaret ettikleri sette,bir film çekimi için yapılan çalışmaları yerinde görerek farklı bir bakışaçısına sahip oldular.

 

EN BÜYÜK SIKINTILARIALTYAZI KULLANILMAMASI

Proje yürütücüsü Didem Ayas, konuya ilişkin yaptığıdeğerlendirmede, BİRartıİKİ Kişisel Yaratıcılık Atölyesi'nin evsahipliğinde,''Engelsiz Sanatı Destekliyoruz'' sloganıyla, işitme engellilere yönelik Mayısayında bir etkinlikler dizisi başlattıklarını hatırlattı.

Bu kapsamda, ''SESSİZLİK'TE DANS'' gösterisiyle, işitmeengeli olan öğrencileri duyabilen öğrencilerle aynı sahnede buluşturduklarını,kulak tıkacı dağıtıkları izleyicilerin de gösteriyi sessiz izlemelerinisağladıklarını aktaran Ayas, aynı zamanda bir farkındalık çalışması olangösteriyle çok güzel bir başarıya imza attıklarını kaydetti.

Ayas, bu dizinin ikinci çalışması olan ''SESSİZLİK'TE FİLM''projesinin de, Muğla'da çekimi yapılan ''Güzel Köylü'' setini ziyaretlebaşladığını belirterek, işitme engellilerin televizyon ve sinema filmi ileilgili en büyük sıkıntılarının altyazı veya işaret dili rehberi kullanılmamasıolduğuna dikkat çekti.

Daha önce amatör bir film çeken bu ekibin, yeni projeleriniprofesyonel anlamda desteklemek için set ziyareti, senaryo yazımı, kurgu gibikonularda bilgilendirileceğini dile getiren Ayas, ''Bu ziyaretimiz, İzmirSağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği üyelerinden oluşan SESSİZLİK'TE FİLMekibimiz için çok önemli bir adım oldu. Bir filmin nasıl çekilmesi gerektiğinigördüler. Bu anlamda projemize destek vererek bizi ağırlayan 'Güzel Köylü' dizifilminin yönetmeni Mustafa Şevki Doğan'a, senarist Filiz Ekinci'ye,sorularımıza açık yüreklilikle cevap veren dizi oyuncularına ve tüm ekiparkadaşlarına teşekkür ederiz'' dedi.

 

''SESSİZLİK'TE  FİLM'' PROJESİ"

BİRartıİKİ Kişisel Yaratıcılık Atölyesi'nin, toplumdaengelli duyarlılığını arttırma hedefiyle yola çıktığı ve ''Engelsiz SanatıDestekliyoruz'' sloganıyla 2014 Mayıs ayında başlattığı etkinlikler dizisindeözellikle işitme engellilerin kişisel ve mesleki gelişimine destek verilmesiamaçlanıyor.

Bu kapsamdaki projelerin ilki olan ''SESSİZLİK'TE DANS''Farkındalık Gösterisi, İzmir genelinde iki kere sahnelendi. Projede, TülayAktaş İşitme Engelliler Ortaokulu öğrencileri ile Tevfik Fikret Lisesiöğrencileri birlikte yer aldılar.

Dizinin ikinci projesi olan ''SESSİZLİK'TE FİLM'' projesiise yönetmeninden oyuncusuna tüm ekibini işitme engellilerin oluşturduğu birfilm olacak. Filmin konusu bu kişilerce belirlenecek, senaryosunu bu ekip hazırlayacak..BİRartıİKİ, filmin senaryo yazımı, çekimi, oyuncuların hazırlanması ve kurguaşamalarında işitme engellilere bilgi aktarımı ve teknik konusunda yönlendiricidestek verecek.

BİRartıİKİ, montajlandıktan sonra filmin gösterimini, sosyalsorumluluk projesi kapsamında işitme engellilerin de katılımıyla yapacak.

İşaret dilinin kullanılacağı bir çalışma olması sebebiylesinema dünyasına farklı bakış getirmesi öngörülen ''SESSİZLİK'TE FİLM''  projesi, kullanılacak altyazı sayesindesadece işitme engellilere değil daha geniş kitlelere hitap edecek.

''ENGELSİZ SANATI DESTEKLİYORUZ'' etkinlikler dizisi, engeliolan ve olmayan kişileri biraraya getirerek; yazarlık, tiyatro, pandomim, koro,ritm, spor gibi projeler bütünüyle işitme engellilerin kişisel ve meslekigelişimlerini desteklemeye, engellilerin sosyal hayata dahil olmalarınıkolaylaştırmaya devam edecek.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv