İşitme Engellilerin İki Dilli Mesleki Eğitimi

  • 0
  • 1.654
Yazı Boyutu:

Konak Atatürk Ticaret Meslek Lisesi’nin hazırlamış olduğu “İşitme Engellilerin İki Dilli Mesleki Eğitimi” isimli AB Projesinin açılış toplantısı 11.12.2012 tarihinde proje ortaklarının katılımı ile Konak Hasan Sağlam Öğretmenevinde yapıldı.
İşitme engellilerin mesleki eğitim sürecinde yaşanan sorunlara pratik çözüm önerileri getirmeyi hedefleyen projenin koordinatörü Gökhan Kaya “İşitme kayıplarının dil ve zekâ gelişimini, iletişim ve öğrenmeyi olumsuz etkilediği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Ülkemizde “Doğal İşitsel-Sözel Yaklaşım” ile İşitme engelli bireylerimize eğitim verilmekte ve genel olarak bilinen pek çok kavram ve bilgiden mahrum kalmaktadır. İşitme engelliler ilköğretim okullarından mezun olan öğrencilerin çok azı yazılı belgeleri, yaşıtları kadar iyi anlayabilmektedir. Büyük bir çoğunluğu ise kendilerini ifade edebilecek cümle kalıplarını dahi oluşturabilecek yeterliliğe sahip değildir. Devam eden süreçte bu öğrenciler işitme engelliler meslek liselerine yada meslek liselerinde kaynaştırma eğitimine alınmaktadırlar. Kaynaştırma programındaki öğrenciler sadece işitenlerle aynı sınıfa devam etmekte ve bir işe girmelerini sağlayacak teorik ve uygulamalı mesleki eğitimleri çok yetersiz kalmaktadır. Yukarıda ifade edilen koşullarda meslek eğitim alan öğrenciler iş hayatında da başarısız olmaktadır. Türkiye İş Kurumu’nun verilerinde işitme engellilerin sadece % 5’inin bir işte çalıştığı ve çoğunlukla bu işlerin vasıfsız işler olduğu görülmektedir.”
Proje İngiltere, İsveç ve Çek Cumhuriyetinde işitme engellilere anasınıfından yükseköğrenime kadar verilen eğitim, öğretim, sosyal ve kültürel faaliyetlerin incelenmesi ile başlayacak. Farklı branşlarda akademisyen, eğitim uzmanı, öğretmen, idareci ve işitme engelli STK üyeleri bu incelemelere katılacaktır. Devam edecek süreçte Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir’de yapılacak konferans ve seminerler sonrasında M.E.B.’na sunulacak olan bir eğitim modeli önerisi ile proje son bulacak.
Projenin Ortakları
1- Konak Atatürk Ticaret Meslek Lisesi (Proje Sahibi Kurum)
2- Virginska Skolan, Upper Secondary School for the Deaf and Hearing Impaired (İsveç)
3- Doncaster College for the Deaf (İngiltere)
4- Hradec Kralove Secondary School, Primary School and Nursery School (Çek Cumhuriyeti)
5- Gazi Üniversitesi
6- Bursa Nilüfer İşitme Engelliler Meslek Lisesi
7- Silifke Atayurt Gazi Çok Programlı Lisesi
8- Anadolu Sağırlar Derneği
9- İzmir Bornova İşitme Engelliler Spor Kulübü
Destek Veren Sosyal Ortaklar
11- İşitme Engelliler Federasyonu
12- İşaret Dili Çevirmen ve Eğiticileri Derneği
13- Tüm Engellilere Yardım ve Yaşatma Derneği
14- Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv