İşler: Ecrimisil Deli Dumrul Vergisi haline geldi

  • 0
  • 1.082
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin 30 milyonu aşkın turist getiren bir ülke olduğunu belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, rakamlara bakıldığında yüzde 20. 11 ile turist sayısında İzmir’in en ciddi artışı yaşayan kent olduğunu söyledi. 2011 yılının iyi bir yıl olarak değerlendirilebileceğini belirten İşler, buna karşın sektörün önünde hala çözüm bekleyen sorunlar olduğunu dile getirdi, “Ecrimisil de bunlardan birisi” dedi. Ecrimisilin “Deli Dumrul Vergisi” haline geldiğini söyleyen Mehmet İşler, “Defterdarlıktan gelen görevliler, eğer tesise giremiyorlarsa, bakıyorlar Google’dan, tamam bu alanı siz kullanıyorsunuz diyerek rakamı belirliyorlar. Bu konuda biraz adaletsizlik var. Her önüne gelenin elini bizim cebimizden çekmesini istiyoruz artık” diye konuştu.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nin “Rakamlarla 2011 yılı değerlendirme toplantısı ve 2012’den beklentiler” konulu toplantısı Ege Palas Oteli’nde gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Ergüder Can, ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, ETİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, Sun Express Kurumsal İletişim Müdürü Serdar Alyamaç konuşmacı olarak katıldı.  Toplantıyı İZKA Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, ETİK Genel Sekreteri Sevda Zorlu, ETİK Onursal Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Nişlioğlu, ETİK Yönetim Kurulu Üyesi Faik Alsaç’ın yanı sıra sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle çok sayıda medya mensubu izledi.

2011 yılına ilişkin turizm sektörü istatistik verilerini  sunan ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, İzmir’de 2011 yılı itibariyle turist sayısının yüzde 20. 11 artış sağladığını, ancak bunu yeterli görmediklerini, İzmir’e en az nüfusu kadar turist gelmesini istediklerini  belirtti. İzmir’deki bu artışta kruvaziyer  turizmin de büyük önemi olduğuna değinen İşler, katkılarından dolayı İzmir Ticaret Odası’na teşekkür etti. İzmir’in 2013’de kesinleşecek olan EXPO adaylığı konusunda sektörün tek bir yumruk, tek bir kalp olması gerektiğini vurgulayan İşler, “EXPO bizim için bir sıçrama tahtası, Antalya Botanik EXPO’sunu kazandı, bunu yaparken ellerindeki değerleri ve çalışmaları dile getirip kenetlendiler. Biz de meslektaşlarımızla bu şekilde tek yürek olmalı ve EXPO üstünde çalışmalıyız. 2015 EXPO’sunu kaybeden bir kent olarak bakılıyor bize. Eğer 2020 EXPO’sunu da kaybedersek ağır bedeller ödeyebiliriz kent olarak” dedi.

Türkiye’ye gelen turist sayısında 2011 yılında artış olmasına karşın bunun gelirlere yansımamasında TÜİK tarafından gerçekleştirilen iptidai anketlerin katkısı olduğunu kaydeden İşler, “Bu sonuç Türkiye için ucuz ülke imajı yaratıyor. Bunu da istemeyiz. TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu) olarak bu anketlerin düzgün yapılması için TÜİK’e ciddi baskımız var. Bu sonuçların bu yıl bir miktar değiştiğini görürsek bunda anketlerin daha ciddi ele alınması için yaptığımız baskının etkisi vardır” diye konuştu. İşler, yaşanan olumlu gelişmelerin yanı sıra turizm sektörünün 2012 yılında ecrimisille birlikte müzik Eserleri yönetmeliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yönetmeliği, termal gelirlerinden yüzde 1 kesinti, ÖTV, gürültü yönetmeliği, kaçak içki, SPA ve havuz yönetmeliği gibi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu ve ETİK’in bu sorunların takipçisi olduğunu belirtti. Yeni yılda tesislerde “Yeşil Yıldız” uygulamasına da geçileceğini anlatan Mehmet İşler, “Yeşil Yıldız uygulamasının belgeli tesislerde bazı vergi muafiyetleri getireceğini dile getirdi.

Ediz: İzmir’in tanıtımında acenteler  güçlerini birleştirmeli
İzmir turizminin son iki - üç yıldır Türkiye ortalamasında kendi kulvarı içinde iyi durumda olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir’de 368 acentenin bulunduğuna değinerek, “Acente ve tur operatörleri İzmir’in tanıtımında ve pazarlanmasında daha güçlü örgütlenmeli ve bir araya gelmeli” dedi. Sayının çok olmasının çok da etkin olunduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Ediz, “Bölgede ‘Ben varım’ denilecek birliğe ihtiyaç olduğunu dile getirdi ve “Acente kurulmasıyla birlikte acentelerin hangi alanda yoğunlaşacağı ve hangi konuda çalışacağının da netleşmesi gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye turizmde yüzde 10 artış yaşarken İzmir’in sezonu Aralık ayı sonu itibariyle yüzde 20. 11 artışla kapattığını anlatan Abdülaziz Ediz, özellikle sağlık turizmi açısından 60 bin yatak kapasitesinin hedeflendiğini, bu sayının mevcut tesislerle 160 bini bulacağını söyledi.  İzmir’de Dikili’den Pamucak’a kadar olan alanda 33 mavi bayraklı plaj bulunduğunu anımsatan Ediz, su kalitesiyle ilgili bir sorun olmadığını, sayının sahillerdeki plajların altyapı donatılarıyla ilgili sorunlardan dolayı az olduğunu belirtti.  İzmir’deki yatak kapasitesinin gelen turistle orantılı olduğuna da değinen Abdülaziz Ediz, “Ne kadar yatak varsa o kadar doluluk var. Özellikle sahil bandında 6 - 7 ay yüzde 90 doluluk yaşanıyor” dedi. İzmir’e turist gelen ilk 10 ülkenin Türkiye’ye gelen ülkelerle aynı olduğunu da belirten Ediz, kruvaziyer turizminin kentte kısa sürede gelişen bir turizm çeşitliliği olduğunu vurguladı.

Alyamaç : Sun Express yatırımlarını arttıracak
Sun Express’in merkezi Antalya olmasına karşın İzmir için bölgecilik uygulamasına gittiklerini belirten Sun Express Kurumsal İlişkiler Müdürü Serdar Alyamaç ise 2012 yılında yaklaşık yüzde 17’lik bir kapasite artırımına gideceklerini anlattı. Bunun uçuşta yüzde 22’lik artış anlamına geldiğini anımsatan Alyamaç, şu an İzmir’den Türkiye’de 12 noktaya, Avrupa’da ise tarifeli olarak 14 noktaya uçuşları bulunduğunu söyledi. Alyamaç, amaçlarının İzmir’e gelen turist sayısını ve gelirlerini arttırmak olduğunu belirterek, bunun için ciddi tanıtım çalışması yaptıklarını, önümüzdeki günlerde Türkiye’de içinde İzmir’in de bulunduğu 10 ilde özel bir kültür projesine başlayacaklarını açıkladı.

Can: İzmir’e tek kurumsal kimlik tanımlanacak
Turizm değerlendirme toplantısında EXPO ile ilgili son gelişmelere değinen İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can İzmir kentsel pazarlama/görsel kimliğinin oluşmasında çıktıkları ihalenin sonuçlandığını anımsattı. İhaleyi Emrah Yücel’in ajansının aldığını anımsatan Can, tanıtım çalışmalarında tek bir kurumsal kimlik kullanılması için bu adımın çok önemli olduğunu vurguladı. Ergüder Can, “Biz de sıkça dile getirilen ‘incredable India’ örneğini İzmir için yapmak istiyoruz marka kent olarak. Bu çalışma bittiğinde kullanım kılavuzumuz ortaya çıkmış olacak. Tek bir kurumsal kimlik tanımlanmış olacak” diye konuştu.

EXPO konusunda kurumsal yapının kanun ve kararnamenin çıkmasıyla tamamlandığını anlatan Ergüder Can, “Hem yönlendirme hem yürütme tamamlanmış oldu. Bizi artık bir iş planı bekliyor. 2013 yılı Kasım ayında seçim yapılması planlanıyor. Beş aday var.  Kasım ve Haziran’da birer sunum daha yapacağız. Bu arada Uluslar arası Sergiler Bürosu (BIE) üyeleri İzmir’e gelecek. İnceleme heyeti İzmir’i inceleyecek. 157 ülke var. Tanıtım ve lobi çalışması çok önemli bu noktada. Gidilen fuarlarda sektörün adaylığımızı çok iyi anlatması gerekiyor” dedi. EXPO ile İZKA’nın birlikte yol almasının şehrin hedeflerine varılmasını hızlandıracağını kaydeden Can, EXPO’nun yeni logosunun yürütme kurulu kararıyla saptanacağını ve önümüzdeki günlerde kampanyayla duyurulacağını da söyledi. EXPO konusunda geç kalınıyor endişelerinin yersiz olduğunu da belirten Can, “Geç kalmış değiliz. Önemli olan işimizi iyi yapıp iyi sunalım. Her şey zamanlıca yapılıyor” görüşünü dile getirdi.

Tunçsu: Emek ve para harcanırsa sonuç alınır
Toplantıda Antalya’nın turizmin başkenti olmasının tesadüfi olmadığını vurgulayan Tunçsu, “Bizde 45 bin yatak varken Antalya’da 500-550 bin yatak var. Biz 1 milyon 300 turist ağırlarken Antalya 10 milyonu aşmış. Emek ve para harcanırsa sonuç alınır” dedi. İzmir’de otellerin boş olmadığını, resort otellerin doluluk oranının yüksek olduğunu belirten Tunçsu, İzmir’in uzun bir süre atıl bir dönem geçirmiş olduğuna da değindi. İzmir’de beş yıldan bu yana görev yaptığını anlatan Tunçsu, “İzmir gördüğüm kadarıyla uzun dönem zaman ve emek harcamadan atıl bir dönem geçirmiş. Koordinasyon da yok. Ama her yıl yukarı çıkıyoruz. Rakamlarla değil, ilişkiler bazındaki ifade önemli” diye konuştu.

İZKA’nın EXPO sürecinde birlikte olmasının İzmir’de bir gücün devreye girmesi olduğunun da altını çizen Haluk Tunçsu, STK’ların son dönemde etkin çalışmasının da İzmir’de turizm hareketliliği yarattığını belirtti. Ecrimisil konusunda bazen bürokrasinin direnciyle karşılaşılabildiğini de belirten Haluk Tunçsu, “Önemli olan iradeyi ortaya koymaktır” dedi. Toplantıda katılımcıların EXPO’nun yeri konusuyla ilgili bir sorusuna da yanıt veren Haluk Tunçsu,  EXPO’nun yeri konusunda kendisinin bir İzmir’de Urla, Buca, Efes, İnciraltı, Yeşildere’de çalışma yaptığını anlattı. Tunçsu, bu yerlerin artı ve eksi yönlerini bakanlığın yanı sıra, büyükşehir belediyesinin, ilgili belediyelerin, İzmir’deki kanaat önderlerinin ve valinin bulunduğu komisyona sunduğunu söyledi. Haluk Tunçsu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın “EXPO o şehrin malıdır. O şehrin sahiplerince yönlendirilmesi gerekir” öngörüsü üzerine komisyonun kararıyla İnciraltı’nın tayin ve takdirinin yapıldığını sözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv