İşte Bağışıklık Sisteminde Mucizeler Yaratan 10 Besin

Juice Planet’in sağlıklı beslenmede bilinçlenmeyi artırmak amacıyla 2018 yılında başlattığı söyleşi dizisinin ilki MaviBahçe AVM İyilik Atölyesi’nde gerçekleştirildi.

  • 0
  • 423
İşte Bağışıklık Sisteminde Mucizeler Yaratan 10 Besin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Juice Planet’in sağlıklı beslenmede bilinçlenmeyi artırmak amacıyla 2018 yılında başlattığı söyleşi dizisinin ilki MaviBahçe AVM İyilik Atölyesi’nde gerçekleştirildi. Söyleşide konuşmacı olarak yer alan ünlü Diyetisyen Buket Adanç, kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendiren on mucize besini anlattı.

Çok sayıda İzmirli’nin izlediği söyleşide konuşan Adanç;  zencefil, zerdeçal, çörek otu, keten tohumu,  bitki çayları (yeşil çay, beyaz çay, ekinezya çağı, hibiskus), cennet elması, pomelo, ananas, brokoli ve maydonozun özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi.

Bu besinlerin tüketilme şekli ve sürelerine ilişkin bilgiler veren Adanç, dinleyenlere besinlerin vitamin ve mineral değerlerini kaybetmemeleri için tüketime hazır hâle getirirken dikkat etmeleri gerekenleri açıkladı.   

Baharatların karıştırılarak tüketilmesinin faydalarına değinen Buket Adanç, meyve ve sebzeleri ise mevsiminde tüketmenin önemine dikkat çekti. Ekinezya’nın bitki çayları içinde bağışıklığı en fazla güçlendiren çay olduğunu ifade eden Adanç, doğru bilinen yanlışlara ilişkin şunları kaydetti:
“Bitki çaylarının tamamında bağışıklık sistemini güçlendiren çok değerli yağ asitleri var. Çayları kaynatarak hazırladığımızda içindeki yağ asitlerini de yakmış oluruz. Bu nedenle kaynatılmadan, ılıktan biraz daha sıcak olarak tüketilmesi çok önemli. Bununla birlikte bitki çaylarını ağzını kapatarak demlemeliyiz, aksi durumda bu yağların uçması söz konusu. Sıkça yaptığımız hatalardan biri de bitki çaylarına limon koymak. Çaya sıcakken koyduğumuz limon uçucu yağ asitlerini baskılar ve etkisini yok eder. Çay soğuduktan sonra limon kullanabilirsiniz. Adaçayına sıcakken bal koyulmaz, balın ısıyla temas etmemesi gerekir. Ihlamuru ılıkken balla tüketebilir, karışım çaylar yapıp içine elma kabuğu, tarçın, karanfil, karabiber tohumu atabilirsiniz. Meyvelerin kabukları ile yenmesi çok önemli. Ancak modern yaşamın beraberinde getirdiği zaman sorunu nedeniyle meyve yiyemiyorsak mutlaka meyve suyu tüketmeliyiz. Burada bilmemiz gereken en önemli şey; evde kullanılan katı meyve sıkacaklarından elde edilen meyve sularının neredeyse hiçbir yararı yok. Bu aletlerde meyveye bıçak değdiğinden içindeki vitamin ve mineraller %90 oranında kayba uğruyor. Meyvenin suyunu içmek istiyorsak mutlaka soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiş meyve-sebze sularını tercih etmeliyiz. Cold Pressed dediğimiz bu yöntemde vitamin ve mineraller %90 oranında korunuyor. Sebzeler mutlaka buharda pişirme tercih edilmeli. Suda haşlandığında sebzelerin içeriğindeki tüm yararlı maddeler suda kalıyor ve bu suyu döküyoruz. Bu nedenle buharda haşlama- pişirme alışkanlığını kazanmamız gerekiyor.” 
 
BUKET ADANÇ KİMDİR?
Diyetisyen Buket Adanç 2011 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. Eğitim sürecinde Hacettepe Tıp Fakültesi, İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa), Başkent Üniversitesi Hastanesi, Bayındır Hastanesi, TOBB Üniversitesi Hastanesi ve Özel Tevfik Fikret Okulları’nda eğitim aldı. Öğrencilik döneminde 4 ay Amerika’nın Wyoming Eyaleti’nde bulunan Grand Teton National Park’ın yemekhanesinde çalıştı. Mezuniyet sonrası özel bir zayıflama merkezinde ve Özel Karataş Hastanesinde görev aldı.
2016 yılında Amerika’nın en prestijli hastanelerinden birisi olan Florida Memorial Hastanesi ve Jacksonville Heartland Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim gördü. Beslenme uzmanı olarak danışanlarının psikolojik sağlığının kilo kontrolü üzerindeki etkisinin önemine inanan Diyetisyen Buket Adanç, St. Clements Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında Tezli Yüksek Lisansına devam ediyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv