İşte yeni Ege Mahallesi

  • 0
  • 1.209
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi'ndeki kentseldönüşüm projesini tamamlayarak kamuoyuna ve o bölgede yoğun olarak yaşayanRomanlara tanıttı. Vatandaşları spekülasyonlara karşı uyaran Başkan AzizKocaoğlu, "Burası için çok senaryo yazıldı. Ama biz yerinde dönüşümyaparak, vatandaşların hepsine burada başlarını sokacak bir yuva bulacağız.Kimin nasıl yoğurt yediğini herkes görecek. Orada oturanları toprağından,hatıralarından, komşularından, akrabalarından koparmadan dönüştüreceğiz.Kiracılar da mahalleden gitmeyecek” dedi.
 
 
Ege Mahallesi'nin yeni yüzü, ortalarında yeşil alanları olan6 katlı binalardan oluşacak. Tüm daireler balkonlu olacak. Dairelerin tamamıdoğal ışık ve havadan yararlanacak. Çok amaçlı kültür merkezi, alandayaşayanların kültürel değerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri veaynı zamanda gençlerin eğitim görebileceği bir aktivite merkezi olacak. Halenkahvehane olarak kullanılan tarihi kilise restore edilecek. Semt meydanı, küçükticari birimler, kafeler ve galerilerle hem yerli hem de yabancı turistlerinuğrak yeri olacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi'ndeki kentdönüşümü projesini kamuoyuna ve bölge halkına tanıttı. Kültürpark İsmet İnönüSanat Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı AzizKocaoğlu'nun yanı sıra, İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Konak BelediyeBaşkanı Sema Pekdaş, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, BucaBelediye Başkanı Levent Piriştina, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, meclisüyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Projeyi Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Ege Mahallesi’nde düzenlikentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restoreedilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması, yurttaşların yaşam biçimleriyleçelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla hayata geçiren BüyükşehirBelediyesi, bölgede 7 hektarlık alanı dönüştürecek. 
İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İzban hattı, kuzeyde sanayialanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi, sosyaldönüşümcülük çerçevesinde yerinde dönüşecek. Ege Mahallesi projesi, BüyükşehirBelediyesi tarafından oluşturulan bir Danışma Kurulu ve Büyükşehir Belediyesiyetkilileri tarafından vatandaşlarla karşılıklı görüşme yapılarak hazırlandı.

Rant vatandaşa
Tanıtım toplantısının yapılacağı salona girişinde Romanlar tarafından sevgigösterileriyle karşılanan ve alkışlarla konuşması sık sık bölünen İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Burası için çok hesap yapıldı.Çok filmler, senaryolar yazıldı. Gerçekten de parasal olarak baktığımızda,herkesin iştahını kabartacak bir yer. Peki, burası kimin olmalı? Ege Mahallesi,burada yaşayan insanların mı olmalı, yoksa paraya, ranta, çıkara, eş - dostzenginleştirmesine heba mı edilmeli? Esas sorulması gereken soru bu! Bu soruyaverilecek cevap, kimin nasıl yoğurt yediğini gösterecek" dedi. 
Büyüyen kentlerin rant yaratmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Başkan AzizKocaoğlu, rantın yaratılmasının kötü bir şey olmadığını, esas olanın rantındağıtılması olduğunu ifade etti. Başkan Kocaoğlu, "Bu rantı nasıldağıtacaksın? Adil mi dağıtacaksın, orada yaşayan insanlara mı vereceksin?Yoksa birilerine, eşe dosta mı aktaracaksın?" diye konuştu.


Hatıralardan koparmadan dönüşüm

Heyelan bölgesi olduğu için Kadifekale hariç, Uzundere, Bayraklı, Örnekköy,Ballıkuyu, Aktepe-Emrez ve Ege Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarının"yerinde dönüşüm" olacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu,"Çalıştığımız bu 6 yerde, dönüşümü yerinde yapacağız. Orada oturanlarıtoprağından, hatıralarından, komşularından, hısım akrabalarından koparmadandönüştüreceğiz. Herkes bina yapar, projenin özü yaşadığınız, geçiminizi-nafakanızı temin ettiğiniz yere yürüyerek gidip gelmenizle, eşinizle vedostunuzla bugüne kadar sürdürdüğünüz düzeni devam ettirereksürdürmenizdir" dedi.

 
Kiracılar aynı mahallede kalacak

Ege Mahallesi projesinin sadece dönüşüm değil aynı zamanda da sosyal bir projeolduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek için çalışıyoruz.Ege Mahallesi'nin diğer projelerden tek farkı, eşitliği sağlamak için her şeyibelediyenin verecek olmasıdır. Kimileri çok cüzi miktarda borçlanacak, kimilerialacak. Sadece hesabı düzeltmek için. Burada biz arsa almayacağız. Diğerkentsel dönüşüm bölgelerinde parayı verip arsa alabiliriz, ama buradakesinlikle arsa almayacağız. Neden? Hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Paranın yüzütatlı. Alacaksın parayı, altından girip üstünden çıkacaksın, bir müddet sonrabarınacak yer de kalmayacak, başını sokacak yer de kalmayacak. Onun içinburadaki dönüşümümüzde Ege Mahallesi'ndeki vatandaşların hepsine buradabaşlarını sokacak bir yuva bulacağız. Gayrimenkul sahibi olanlarla uzlaşmasağlayacağız. Kiracıların tespiti yapıldı. Burada düğüm kiracılar. EgeMahallesi'nden gidecekler mi gitmeyecekler mi? Kiracılar mahalleden gitmeyecek!Ne kadar çabuk uzlaşırsak o kadar iyi. Her şey açık, hepimizin gözü önündeolacak. Milleti kandıracak, yalan söyleyecek halimiz yok! Kimseye fesgiydirecek halimiz yok!"


Spekülasyon uyarısı

Uzlaşma görüşmelerinin Pazartesi günü başlayacağını söyleyen BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, vatandaşları spekülasyonlara karşı uyanıkolmaları konusunda uyararak şöyle devam etti:
"Buranın başarılı olmaması için siyasi entrika çevrilebilir. Buranınbaşarılı olmaması için 'ben projeyi biliyorum çalışıyoruz, başka ilçedeki 80binayı da ben yapacağım' diye kafa karıştırmak için birileri oraya gitti,buraya da gelebilir. Bu işin dedikodusu olur. 10 senedir belediye başkanınızım.Benim birine eğri baktığımı, bir konuda yamuk yaptığımı, haksızlık-adaletsizlik yaptığımı duyduysanız bana inanmayın, ama bunu 10 senedir duymamışda beni 3. defa bu göreve seçtiyseniz dedikoduya kulak asmayın. Bir an önce hepbirlikte neticeye ulaşalım".


Sema Pekdaş: İnsana ve kente saygı

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da konuşmasında projeden duyduğu heyecanı dilegetirerek, "İnsana, çevreye, tarihe, kente saygı nasıl olması gerektiğinibir kez daha gördük. 'Ben yaptım oldu, ben bilirim' anlayışı yerine, yöredeyaşayan insanlarla, onların değerleriyle bir projenin nasıl hazırlanacağınıgördük. Son nokta yine konulmadı. Yine Ege Mahallesi'nde yaşayanların bire birkatıldıkları toplantılarla, onların tercihleriyle proje şekillenebilecek.Gösterdikleri bu saygıdan dolayı başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmaküzere, çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi. Pekdaş, KonakBelediyesi olarak projenin her aşamasında katkı koymaya hazır olduklarını dadile getirdi.

İşte yeni Ege Mahallesi projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin,toplantıda Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesini anlatan bir sunumgerçekleştirdi. Sunumda yaptıkları çalışmalar ve projenin tarihsel sürecihakkında bilgi veren Suphi Şahin, bölgede 512 adet anket yaparak vatandaşlarınbeklentilerini ve önerilerini öğrendiklerini, çeşitli toplantılarla projeye şekilverdiklerini söyledi. Şahin, Ege Mahallesi dönüşüm alanı tamamlandığında, alaniçin gerekli olan konut ihtiyacı karşılanırken, aynı zamanda kentin önemli birodak noktası haline geleceğini ifade etti. 
Yapılan çalışmayla belirlenen proje şöyle:
- Ege Mahallesi'nde konutlar, ortalarında yeşil alanları olan ve 6 katlıkümeler şeklinde belirlendi. Alanda, toplam 851 adet üretilen A tipikonutlarda, kullanıcıların hak ettikleri yeni inşaat alanları ve taleplerinegöre; 1+1 2+1 3+1 seçeneklerinde ve 31 - 114 metrekare arası büyüklüklerdealternatifler sunuluyor. Ayrıca, mahallede mevcut günübirlik ticari kullanımlardüşünülerek yine konutların altında 60 adet konut altı ticaret birimitasarlandı. Böylece toplam 911 bağımsız birim üretilmesi hedefleniyor. Konutkümeleri içinde farklı büyüklükte modüler sistemde tasarlanan birimler,büyüklükleri değiştirilebilecek ve sayısı arttırılabilecek esnekliğe sahip.Konut kümelerinin bodrum katlarında tasarlanan otoparklardan ulaşımçekirdekleri ile tüm dairelere kesintisiz bağlanılıyor. 
- Tüm dairelere balkon olanağı sağlandı. 
- Dairelerin tümü doğal ışık ve havadan yararlanıyor. Kümelerin ortasındaönerilen yeşil alanların, iç avluların bakımının Belediye tarafından yapılmasıamacıyla bu alanlar kamusal kullanım olarak planlandı.
- Ege Mahallesi’nin başlangıç noktasında, Liman arkası bölgesi ile arasındakigeçişi sağlamak üzere ticaret merkezi, ofisler ve konut kullanımlarından oluşanyüksek katlı bir yapı adası planlandı. Yapı alçak ve yüksek olmak üzere ikibölümden oluşuyor. Alçak blok ticari işlevlere, yüksek blok ise ofis ve konutgibi kullanımlara olanak verecek şekilde tasarlandı.
- Kentle yaya bağlantısının sağlanması, çok yakın olan Kahramanlar bölgesineerişimin kolaylıkla sağlanması amacı ile platform geçişi önerildi. Platformunaltı ticaret merkezi olarak meydanla ilişkilendirildi. Platformda yer alan amfihem 1548 sokak hem de meydana açılarak bu alanlarda yapılacak aktiviteler içinbir seyir ve katılım mekanı oluşturuldu. 
- Çok amaçlı bir kültür merkezi önerildi. Alanda yaşayanların kültüreldeğerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri, gençlerin eğitim göreceğiaktivite merkezleri olarak planlanan yapıda, yaşayanların taleplerine göreşekillendirilecek dinleti salonları, eğitim alanları ve bireysel çalışmaalanları plandı.
- Alanda yer alan tarihi Aya Yanı Ligaria Kilisesi 20. yüzyıl başlarında RumOrtodoks Kilisesi olarak inşa edilmiş, sonrasında tiyatro, açık hava sinemasıolarak işlevlendirilmiş olup günümüzde kahvehane ve bilardo salonu olarak kullanılıyor.Anı değeri de dikkate alınarak mevcutta duvarları kalan yapı için rölövealınarak, semt meydanında, yeni bir işlevle beraber restore edilecek. 
- Ege mahallesinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin en önemlibölgesi planlanan semt meydanı. Küçük ticari birimler, kafeler, galeriler ilebu meydanın hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri olması planlanıyor.Meydanda yer alan kilise kalıntısının restorasyonu ile alanın cazibesi artacak,farklı kültür ortamı önermesi ile metropol kentte farklı bir odak oluşturacak.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv