İstem dışı idrar kaçırma halen önemli bir sosyal ve hijyenik sorun

  • 0
  • 1.410
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları veDoğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş, tıp bilimindesağlanan gelişmelere rağmen istem dışı idrar kaçırmanın günümüzde halen önemlibir sosyal ve hijyenik sorun oluşturduğunu söyledi.  

Sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor  
Kadınlarda daha sık görülen bu durumun orta-ileri yaş kadınların  %17-55 ini etkilediğini ancak hastalarınbüyük çoğunluğunun şikayetlerini hekime bildirmekten çekindiğini söyleyen  Yrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş,“Yapılanaraştırmalarda bu durumun en sık utanma ve tedavinin başarısız olacağınıdüşünmeye bağlı olduğu gösterilmiştir. Sonuçta genel sağlığın yanı sıra sosyalyaşam da durumdan olumsuz etkilenmekte ve hastaların yaşam kalitesibozulmaktadır ”dedi. 

En sık görüleni ‘stres tipi’  
Bu rahatsızlığın altında yatan nedenlere değinen Yrd.Doç.Dr.SerpilAydoğmuş,en sık ‘stres tipi’ kaçırma olarak tanımlanan gülme, öksürme, hareketetme sırasında görülen idrar kaçırma ve ‘sıkışma tipi’ olarak adlandırılananiden ortaya çıkan şiddetli idrar hissi ile birlikte idrar kaçırma olduğunusöyledi. Yrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş,”Bunun dışında günde sekizden ya da geceikiden fazla idrar yapma, idrar sonrası mesanenin tam boşaltılamaması, genitalbölgede  ağrı ve dolgunluk hissedilmesibiçiminde şikayetler de görülebilir”diye konuştu. 

Bazı hastalıklar da sebep olabilir  
Yrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş,idrar kaçırmanın idrar yolu enfeksiyonu gibigeçici bir sebeple ortaya çıkabileceği gibi diabet (şeker hastalığı), kalpyetmezliği, sinir sistemi hastalıkları ya da tümöral olaylar gibi önemlidurumlara bağlı olarak da görüldüğünü açıkladı. Yrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş, “En sık görülen sebepler gebelik ve doğumuntetiklediği yapısal zedelenmeler, yaşlanma sürecinin sebep olduğu fonksiyonelyetersizlikler, aşırı kilolu olmak ile kronik öksürük, kabızlık gibi karın içibasıncını arttıran durumlardır. Bu durum sıklıkla genital organların aşağıyadoğru sarkması ile birlikte görülür. Menopozal dönemde östrojen hormonunun azalması da idrar kaçırma içintetikleyici faktör olabilir” dedi. 

İlaçlar da tetikleyebilmektedir
Ayrıca bazı tansiyon ilaçları, kalp yetmezliği tedavisinde kullanılanilaçlar, aşırı çay-kahve tüketimi, asitli ve baharatlı besinler ya da aşırısıvı tüketimi söz konusu sorunlara yol açabildiğine dikkat çekenYrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş,kendilerine başvuran hastalara öncelikle beslenmedüzeni ve ilaç kullanımı ile ilgili sorular yönelttiklerini tedavide cerrahi tedavi dışında fiziksel egzersizprogramları, elektrofizyolojik tedaviler ve ilaç tedavisi kullandıklarınıbelirtti. 

Yrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş,”Fiziksel egzersiz programları bütün idrarkaçırma tiplerinde kullanılabilir. Fizyoterapist gözetiminde öğretilenegzersizleri hasta  yaşamı boyukullanabilir. Aynı kaslar elektrik enerjisi veya manyetik alanı kullanan özelcihazlar yardımıyla da güçlendirilebilir. Sıkışma tipinde idrar kaçırmadurumunda organ sarkması yoksa ilaç tedavisi tercih edilir”diye konuştu. 

Ameliyat lokal ya da bölgeselanestezi gerekebilir  
Stres tipinde idrar kaçırma durumunda çoğunlukla cerrahi tedaviyi tercih ettiklerini söyleyenYrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş,”Ameliyat lokal ya da bölgesel anestezi kullanılarakyapılır ve çok kısa sürede tamamlanır.Çok küçük kesiler kullanılarak idrarkanalının altına  sentetik yamayerleştirilir.  Ameliyat yapılanhastaların %80-90'ında idrar kaçırma sorunu çözülmüş olur”şeklinde konuştu. 

Başarılı yöntemler var
İdrar kaçırmanın günümüzde başarıyla tedavi edilebildiğini vurgulayanYrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş,bu rahatsızlığa sahip hastaların sıkıntılarınıçekinmeden hekimle paylaşmaları gerektiğini kaydetti. Sporun önemine de işareteden Yrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş,Pelvik tabanı destekleyen kas grubunungüçlendirilmesinin ve bazı egzersizlerin yanısıra  yaşam tarzınındeğiştirilmesinin tedaviye önemli katkı sağladığını sözlerine ekledi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv