İthale Gerek Yok Menderes Var

  • 0
  • 754
İthale Gerek Yok Menderes Var
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu İzmir’in çiçek üretiminin yüzde 70’ini sağlayan ilçede yaşanan soğuklardan etkilenen seralarda incelemelerde bulundu. Soylu, “Şu anda büyük bir sıkıntı yok. İzmir’in ihtiyacını karşılayacak çiçek fazlasıyla var” dedi. S.S. Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi 2. Başkanı Orhan Başçıl ise 4 milyon adet gülün hazır beklediğini söyledi.

Kış mevsimi nedeniyle yaşanan aşırı soğuklarda oluşan don birçok yerde hayatı olumsuz etkilerken İzmir’in kesme çiçek üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Menderes’te bazı seralar zarar gördü. Soğuk havada seraların sıcak kalması için dökülen sular donunca seraların bazıları ağırlığa dayanamayarak çöktü. İlçedeki çiçek üreticileri kısa zamanda düzenlemeyi yaptı. Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu da zarar gören seraları gezdi. Üreticilerden bilgi alan Başkan Soylu gerekli desteğin verileceğini ifade etti.

Çiçek sorunu yok

Başkan Soylu, yaşanan don nedeniyle gündeme gelen “çiçek kalmadı” söylemlerine de değindi.  Menderes’te bulunan çiçek üretiminde ciddi oranda bir sorunun olmadığını anlatan Başkan Soylu, “Özel günlerde satışı artan çiçekler yeni yılın ardından bir başka önemli gün olan 14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlanıyor. Özellikle gül bu özel gün için çok anlam ifade ediyor. Don olayı nedeniyle bazı seralar etkilendi ama kamuoyuna birileri neredeyse çiçeklerin tamamıyla yok olduğu mesajını veriyor. Bu doğru değil. Menderes’te üreticiler bin bir emekle yetiştirdikleri çiçekleri özel günler için hazırlıyorlar. Yıllardır ilçemizden iç ve dış piyasaya çiçek gönderilir. İlçemizde de şu anda İzmir’in tamamına yetecek kadar çiçek var. Bu konuda bir sorun yok” dedi.

Üreticinin yanındayız
Başkan Soylu, dondan zarar görenler için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin tespitleri yapmaya başladığını ifade etti.  Sigortasını yaptıran üreticilerin zararlarının bir nebze de olsa giderilmesi için alan çalışmasına destek vereceklerini dile getiren Başkan Soylu, belediyedeki arkadaşlarımız da alanda yaptıkları çalışmaları ayrıca bir rapor haline getirecekler. Çok büyük bir afet ve don olayı olmadığı için bölgenin afet alanı ilan edilmesi söz konusu değil ama bu gibi durumlarda alınan kredilerin geri ödenmesinde kolaylıklar sağlanıyor. Her şey yetkili kurum olan il müdürlüğünün çalışmasından sonra gerçekleşecek” diye konuştu.  Kendisinin de yıllarca çiftçilik yaptığını, tarlalarda çalıştığını anlatan Soylu, üreticiye her alanda destek vermeyi öncelik haline getirdiğini söyledi.

Biz hazırız

Sorunun abartıldığı kadar büyük olmadığını anlatan Türkiye’nin en önemli çiçek kooperatiflerinin başında gelen S.S Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi 2. Başkanı Orhan Başçıl ise hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. Menderes’in kendileri için büyük bir üretim merkezi olduğunu anlatan Başçıl, 600’e yakın kayıtlı üyelerinin olduğunu belirterek, “ Özel günlerde aracı şirketler garanti olsun diye ithalata yönelirler. Bu ithalat ne kadar az olursa üreticilerimiz için o kadar önemli olur. Don olayını gerekçe göstererek meydanlarda ‘çiçek kalmadı’ demek kendi ülkemizin üreticisine zarar vermektir. Şu anda rakamlar da tespitler de ortadadır. Tam 3 bin adet koli yani 4 milyon adet gül 14 Şubat tarihi için hazırdır. Bunun yanına diğer çiçekleri de eklediğinizde ihtiyaç fazlasıyla karşılanacaktır. Tabi ki Türkiye’de bu rakamın üzerinde çiçek satılıyor. Bir değerlendirme yaparken spekülasyonlara neden olmamak gerekir ” diye konuştu.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv