İzmir Birliği 2014 yılı koyun keçi sütü fiyatlarını açıkladı

  • 0
  • 699
Yazı Boyutu:

Türkiye’deilk kez koyun keçi sütünde soğuk zincir projesini yaşama geçiren İzmir İliDamızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 2014 yılı koyun keçi sütüfiyatlarını açıkladı. Keçi sütü 1,50 TL, koyun sütü 1,95 TL. Ayrıca Birlik buyıl ilk kez üyelerine kalite primi ödeyecek.

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri BirliğiBaşkanı Özer Türer, 2014 yılı koyun keçi sütü fiyatlarını açıkladı. Keçi vekoyun sütü geçtiğimiz yıla göre 5 kuruş değer kazanırken 2013 sezonunda 1,45 TLolan keçi sütü 1,50 TL olarak; 1,90 TL olan koyun sütünün fiyatı ise 1, 95 TLolarak belirlendi.

İzmirTürkiye’de fiyat belirliyor
Türkiye’de koyun keçi sütünü soğuk zincirde toplayan tekil olduklarına dikkat çeken Birlik Başkanı Türer, Türkiye’de koyun ve keçi sütüfiyat belirlenmesinde belirleyici rol oynadıklarını söyledi. Dört yıl önce koyunkeçi sütünde soğuk zincir projesini ilk yaşama geçirdiklerinde keçi sütünün 60kuruş, koyun sütünün 90 kuruştan alındığına dikkat çeken Türer: “Soğuk zincirprojesi ile üyelerimizin ürünleri büyük bir değer kazandı. İnek sütü fiyatındansatın alınan keçi sütü 4 yılda 3 kata yakın bir değer kazanırken yine Pazarbulmakta zorlanan yetiştiricinin evde peynir yapmak zorunda kaldığı koyun sütüise 2 kattan fazla değer kazandı. İzmir Birliği’nin kurduğu soğuk zincirprojesi ile yetiştirici yıllar sonra para kazanır ve işletmesine yatırım yapar halegeldi” dedi. Başkan Türer koyun keçi sütünün Türkiye’nin birçok bölgesindekoyun keçi sütünün inek sütü fiyatından yani 1 lira civarından alınıpsatıldığını belirtirken diğer illerde de soğuk zincirin kurulması ve üreticilerindaha fazla kazanç elde etmeleri gerektiğini belirtti.

Avanssistemi kırıldı
Ziraat Bankası ile yaptıkları anlaşma ile İzmir Birliğiüyesi yetiştiricilerin yüzde sıfır faizle kredi çekme olanağı bulduğunuanımsatan Türer: “Yetiştiricinin en büyük sorunlarından biri de avans sistemi.Küçükbaş hayvancılıkta 12 ay süt üretimi yok. Hayvan kalitesi, ırkı ve bakımınagöre değişmekle birlikte genel ortalama süt sezonu 4-5 aydır. Yetiştiriciningeliri de 4-5 ay ile sınırlıdır. Geliri olmadığı dönemde aldığı avans ilehayatını idame eden yetiştirici bir sonraki senenin sütünü ipotek altına almışoluyor. Avans alan yetiştirici fiyat dahi soramıyor. Sütü alan kişi sezonsonunda bir fiyat belirler hesabı onun üzerinden görür. Geçen sene biz 1,45TL’de keçi sütü alırken avans karşılığı süt veren yetiştiricilerimizin sütü 1TL’den alındı. Biz avans sisteminin ve yetiştiricilerin yaşadığı mağduriyetin önüncegeçmek için Ziraat Bankası ile anlaşma yaptık. İpotek şartını protokol ilekaldırdık. Yetiştirici yine birlik üyesi olan iki kefille yüzde 0 faizle krediçekebiliyor. Bu sayede çok sayıda yetiştirici avans sisteminden kurtulmayıürününü piyasa fiyatından değerlendirme olanağı buldu. Üreticilerimizebirliğimizin desteği kadar gıda tarım ve hayvancılık bakanlığımızın da büyükdestekleri bulunmakta bizim belirlediğimiz süt fiyatları üzerine 20 kuruştabakanlığımız vermekte. Böylelikle keçi sütü 1.50 kuruştan 1.70 kuruşa, 1.95olan koyun sütü 2.05 kuruşa yükselmiş oluyor. Üreticimiz daha fazla kazanç eldeetmektedir” dedi.

Kaliteyedayalı prim sistemi
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri BirliğiBaşkanı Özer Türer bu yıl ilk kez sütünü satın aldıkları yetiştiricilere kaliteprimi uygulayacaklarını duyurdu. Hijyen ve kalitenin öneminin altını çizenTürer şöyle devam etti: “Soğuk zincir projesi ile bugün İzmir Avrupa Birliğistandartlarında süt topluyor. Sütte hijyen ve kalite çok önemli. Hijyenkonusunda çok hassasız, PH 6.5’un altındaki sütü kesinlikle satın almayız.Sütün içeriğinde ise yağ çok önemli kriter. Bu yıl doğru beslenmeyi ve bakımıteşvik etmek amacıyla yağa dayalı kalite primi ödeyeceğiz. Soğuk zincirprojesiyle yetiştiricinin ürünü değer kazanıyor, sanayiye kaliteli, tüketiciyesağlıklı ürün ulaşıyor. Şu an için küçükbaş hayvancılıkta sadece İzmir’de soğukzincir var. Koyun keçi sütünde soğuk zincir Türkiye’nin tamamına yayılmalı.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv