İzmir Kuşcenneti’nde Flamingo seferberliği

  • 0
  • 723
Yazı Boyutu:

İzmir Kuşcenneti’nde 6 bin 440 mgenişliğinde Dünya’nınen büyük yapay flamingo adasını oluşturuldu. Ada iyileştirme çalışmaları EgeÜniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Sıkı’nın bilimsel rehberliğinde yapıldı.

Prof.Dr. Mehmet Sıkı; “Önce flamingoları ürkütebilecek yapay ada üzerindeki otlar,taşlar ve plastik gibi atıklar toplandı. Daha sonra ada üzerindeki çamurdan 277yapay flamingo yuvası yapıldı. Yapılan bu yuvalardan 9’u üzerine Dünyada ilkdefa uygulanan yapay flamingo maketleri yerleştirildi. Ayrıca 10 yuvaya daalçıdan yapılan flamingo yumurtaları kondu. Flamingolar Türkiye’de sadece TuzGölü ve İzmir Kuşcenneti’nde kuluçkaya yatmakta olup Tuz Gölündekiler doğa şartlarınakarşı üremeye çalışırken İzmir’deki flamingolar ise alınan özel korumatedbirleri ile ayrıcalıklıdır” dedi. 

İzmirKuşcenneti’nde üreyen flamingoların kuluçkaya yattığı adanın dalga erozyonu nedeniyle29 yılda çok küçüldüğünü ve son 2 yılda yok olma noktasına geldiğini belirten  Prof. Dr. Sıkı;  “Bu duruma ilgisiz kalmayan İzmirKuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanlığı 2012 yılında Kültür veTabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı ve Doğa Koruma ve Milli ParklarGenel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve AraştırmaMerkezi’nin olumlu görüşü doğrultusunda 6 bin 440 m2 genişliğindeDünya’nın en büyük yapay flamingo adasını yapmıştır. Bu yapay ada ileKuşcenneti’nde 10 bin-12 bin çift flamingonun kuluçkaya yatması hedeflenmektedir.Flamimgoların eşleşme (kur) davranışının başladığı 2014 yılı Şubat ayında busene için, yapay kuluçka adasına flamingoları çekmek amacıyla adada toprağıiyileştirme çalışması yapılmıştır. Ada iyileştirme çalışması; Orman ve Suİşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürlüğü, İzmir Şube Müdürlüğü’nün bilgisidahilinde Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesinden 12 işçi, İzmir KuşcennetiniKoruma ve Geliştirme Birliğinden 11 eleman olmak üzere çalışmalara 23 kişikatılmıştır” diye konuştu. 

Prof. Dr. Mehmet Sıkı; “Bu yapılan çalışmalarlayeni yapılan kuluçka adasına flamingoların gelmesi hedeflenmektedir. Gelenflamingoların kuluçka adasında ürkmemesi için adanın bulunduğu tuz tavasınınetrafındaki seddelerde araç ve insan geçişleri veya çalışmaları Binbir Gıda ÇamaltıTuz İşletmesi Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Yapılan ada iyileştirmeçalışması ve insan faaliyetlerinin yasaklanması sonucu 10 bin-12 bin çiftflamingonun İzmir Kuşcennetinde üremesini sağlamak başlıca hedefimizdir” diyekonuştu. İZMİR(EgeAjans)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv