İzmir Kuşcenneti’nde hayat var

  • 0
  • 1.224
İzmir Kuşcenneti’nde hayat var
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir'in Çiğli ilçesindeki Çamaltı Tuzlası'nda  yer alan İzmir Kuş Cenneti Orman Genel Müdürlüğü tarafından koruma altındabulunan  bir doğal alan.   1982 yılında Su Kuşları Koruma ve ÜremeSahası ve 1985 yılında birinci derecede doğal sit alanı olarak tescil edilen 8bin hektarlık alanda 291 kuş türü yaşıyor. Tepeli pelikan, pembe kanatlıflamingo, yalıçapkını, gri ve siyah leylekler gibi birçok kuşun yaşadığı İzmirKuş Cenneti Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olarak biliniyor. Heryıl 50 bin civarında kuşun ziyaret ettiği bölge kuşların göç yolları üzerindeyer alıyor.
 
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli ParklarGenel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ve Şube Müdürü HayatiBinboğa;  Orman Genel Müdürlüğütarafından koruma altında bulunan İzmir Kuş Cenneti ile ilgili Ege ÜniversitesiHaber Merkezi Ege Ajans’a açıklamalarda bulundu.
 
 
Rahmi Bayrak;  “Bugünburada Türkiye’nin, İzmir’in en güzel alanlarından birinde bulunuyoruz. GedizDeltası Sulak Alanı, yöresel ifadeyle Kuş Cenneti’nde bulunuyorsunuz. Bu alanOrman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 4.Bölge Müdürlüğü, İzmir İzkuş Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunmaktadır. Bualan bakanlığımızın denetimi ve yönetiminde bulunuyor. Bu alan malumunuz Türkiye’deFlamingoların iki önemli üreme alanından birisidir. Dolayısıyla bu alanınTürkiye açısından çok önemli bir saha olduğunu ifade etmek istiyorum. Bumaksatla değişik faaliyetler yatırımlar yapmaktayız. Bu alanın korunması,geliştirilmesi, gelecek kuşaklara aktarılması son derece önemli. Bu açıdan bualana bakanlık olarak verdiğimiz değer çok fazla. İzmir Kuşcenneti Birliği,sivil toplum örgütleri, üniversiteler, bakanlığımız yan yana omuz omuzaçalışmakta, ekiplerimiz sürekli alanlarında koruma faaliyetleri yapmaktadır. Bualan kuş türleriyle, ekosistemiyle, havzasıyla, bütün canlılarıyla harika biralan ve çok kıymetli bir ekosistemi oluşturmakta. Aynı zamanda yaban hayatıkoruma sahası olarak da bulunmakta. Dolayısıyla İzmir’in, Çiğli’nin, Sasalı’nınhemen yanında bu metropol şehrin bitişiğinde son derece kıymetli değerverilmesi gereken bir alan. Onun için ben şunu söylemek istiyorum, Türkiye’debu alanları her yere kurmak zorundayız. Çünkü burada bir hayat var” diyekonuştu.
 
Kuş Cenneti’nde yapılan yatırım ve çalışmalardan bahsedenBayrak;  “Bu çalışmalarımızın kamuyaaktarılması çok önemli bir görevdir. Ziyaretçilerimiz her zaman gelebilirler,fotoğraf çekebilirler. Alandaki görevlilerimiz mutlaka onlara yardımcıolacaktır. Onlara bilgi vereceklerdir. Teşekkür ediyorum” dedi.
 
Hayati Binboğa ise “ İzmir Kuşcenneti hem İzmir hem Türkiyeaçısından çok önemli bir alan. Şu an bulunduğumuz alan Gediz Havzası SulakAlanı olarak görülmektedir. Gediz Nehri 401 km’lik bir alandan dolaşarak EgeDenizi’ne dökülmektedir. Delta 17.500 km’lik bir alana sahiptir. Gediz Nehri 7kez nehir yatağı değiştirmiştir. Toplam alanı 20.400 hektarlıktır. Bu kadarşehirle iç içe olan bir alan, bulunduğu konum dolayısıyla da büyük bir önem arzetmektedir. Sanılanın aksine sulak alanlar sadece göllerden, nehirlerden ibaretdeğillerdir. İçerisinde birçok kuş türü, çeşitli habitatlar barındırırlar.Tatlı ve tuzlu su ekosistemleri, sulak alanlar veya bataklıklar bu açıdan kuşçeşitliliği için önemlidir. İşte bu nedenle alanımız birçok kuş türününyaşamasına müsait bir alandır. Alanımızda 291 çeşit kuş bulunmaktadır” diyekonuştu.
 
Deltada geçmişten günümüze birçok antik kentlerin olduğunuifade eden Binboğa;  “Bir kısımkalıntılar ortaya çıkmaktadır, bazı kalıntılar İngiltere’de sergilenmektedir.Havza’da birçok köy de vardır ve Gediz’in getirdiği alüvyonlar, verimlitopraklarda tarım da yapılmaktadır. İzmir’in tarım ihtiyacının büyük birkısmını da bu delta karşılamaktadır. Böyle bir deltanın da değişik statülerdekorunması gerekiyor. Gediz Deltası Sulak Alanı Orman ve Su İşleri BakanlığıDoğal Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı bir alan. 1982 yılında sukuşlarını koruma ve üretme sahası olarak kurulmuştur. Ayrıca doğal sit alanıolarak korunmakta.  Baktığınız amanalanımız çok güçlü korunma statüleriyle korunuyor. Bu nedenle de günümüze kadaren güzel haliyle korunmuştur” diye konuştu.
 
Binboğa; “Sahamızda 291 çeşit kuş türünün yanı sıra 100’ünüstüne bitki çeşidi, omurgasız canlılar ve memeleri hayvanlar da görebiliriz.Çakal, tilki, porsuk, yaban domuzu ve kurbağa türleri de bu alanda barınmakta.Her sene yaptığımız kuş sayımlarıyla alanımızdaki kuş sayısını ve çeşitlerinitespit ediyoruz. Kuş cenneti deyince yalnız bu bölge anlaşılıyor ancak kuşcenneti Mavişehir’den başlıyor. Bu alan hem soyu tükenmekte olan tepeli pelikanhem de flamingoların üreme alanı olması nedeniyle büyük öneme sahip. Deltadayapılan faaliyetler denilince hayvancılık, bağ ve bahçecilik, deniz börülcesiüretimi, tuz üretimi, balıkçılık başta geliyor. Tuz ihtiyacımızın yüzde 30’unuburadan karşılıyoruz” dedi.
 
 
Böyle bir alanın da bir yönetim planının olması gerektiğinibelirten Binboğa; “ Biz yeni bir yönetim planı oluşturduk. Her kurumun alanlailgili yapması
gereken faaliyetler belirlendi ve yönetim planı şu an yürürlüğegirdi. Bu plana bağlı olarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz. İzmir Kuş Cennetikoruma ve geliştirme birliği ilk defa bir bölgeyi koruma amacıyla oluşturulmuşbir birlik. Biz bu birlikle birlikte faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 2 ayda birburada yapılması gereken çalışmaları katkılarımızı değerlendirip toplantıyapıyoruz. Yapılacak tüm faaliyetler için birlikte kararlar alıyoruz. Tümfaaliyetlerimizi kamuoyuna da duyurmak ve kuruluşlardan yarım almak amacıylavalimizin başkanlığında mavi sulak alan komisyonu toplanıyor. Dolayısıyla 2önemli komisyonla Gediz deltası korunmakta ve faaliyetler yürütülmektedir”dedi.

 
Binboğa; “Bakanlığımızın katkılarıyla tatlı su alanlarına susağlama projeleri, tahrip olmuş habitatların eski haline getirilmesi, doğal malzemelerlekuş yuvalarının yapılması, leylek yuvalarını koruma ve yurtdışından gelençeşitli bilim adamları ve araştırmacılarla ortak çalışmalar da yapıyoruz. Böylebir alanda tabii ister istemez kaçak avcılık da meydana geliyor. Bunun önünegeçmek için av koruma ekipleri bulunmakta. Av koruma faaliyetleri yürütüyoruz,bilgilendirme yapıyoruz. Dünyanın en büyük üreme adası 2012 buradagerçekleştirildi. Amacımız 13.000 flamingonun yuva yapmasını sağlamaktı. Busene 7000 çift bu alanda yuva yaptı, 5000 civarında da yavru çıktı; bu büyükbir başarı” dedi.
 
Doğaseverler ve fotoğraf hobisi bulunanlar için ÇamaltıTuzlası ile Kuş Cenneti bulunmaz görsellik sunuyor. Kuş Cenneti' nde ayrıcaziyaretçi merkezi, kuş gözlem kuleleri, dürbün ve gezi bisikleti bulunuyor.
 
Başta kuşlar olmak üzere memeliler, sürüngenler, iç subalıkları ile tatlı  su, tuzlu su ve acısu ekosistemleri, kumullar, lagünler, tuzcul kıyı çayırları, sazlık alanlar,geçici sulak çayırlar gibi bir çok önemli kaynağı bünyesinde barındıran İzmirKuş Cenneti (Gediz Deltası), sadece Türkiye için değil uluslar arası öneme sahip. Bu alan şu an Türkiye'nin tek Yaban Hayatı Koruma Sahası.

Önemli bir bölümü Çamaltı Tuzlası içerisinde kalan ve OrtaGediz Deltası olarak adlandıran alan her ne kadar yapay olarak canlandırılsa dakuşlar için önemli bir beslenme ve üreme alanı. Tuzcul ekosistemlere bağımlıolan ve Türkiye'de sadece Tuz Gölü ve Gediz Deltası'nda üreyen Flamingolar, tuzyoğunluğunun yüksek olduğu adacıklarda yavruluyor. 

 
Gediz Deltası'nda bulunan yaban hayvanları arasında kuşlarçok önemli bir yere sahip. Çünkü delta Türkiye'nin en fazla kuş çeşitliliğinesahip alanlarından birisi. Alanda bugüne kadar yapılan araştırmalar ve amatörkuş gözlemcilerinin gözlemlerinde 291 kuş türü kaydedildi.
 
Gediz Deltası, Flamingo'nun Türkiye'de Tuz Gölü ile birlikteürediği iki alandan biri. Yüzölçümü 550 metrekare olan alan Flamingo adası 2012yılında yapılan çalışmalarla 6440 metrekare çıkarılarak yaklaşık 12binFlamingo'nun üreyebileceği bir alana dönüştü. Bu alan dünyadaki en büyükflamingo adası olma özelliğine de sahip. Kış Ortası Sukuşu Sayımları'nda, 17bin kadar Flamingo'nun kışı deltada geçirdiği tespit edildi. 2003 yılından buyana yapılan halkalama çalışmaları ile Gediz Deltası'nda doğan Flamingo yavrularınınbir kısmı halkalanıyor.
 
Gediz Deltası, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan vetüm Dünya popülasyonu 15 bin kadar olan Tepeli Pelikanın Manyas Gölü, BüyükMenderes Deltası, Aktaş Gölü ve Kızılırmak Deltası  ile birlikte Türkiye'de ürediği 5 alandanbiri. Homa Dalyanı'nın içerisindeki küçük adacıklarda her yıl 70 çift kadarTepeli Pelikan kuluçkaya yatıyor. Ayrıca delta bu türün kışlaması açısından dabüyük önem taşıyor. 200-700 arası Tepeli Pelikan kışı Gediz Deltası'ndageçiriyor.

İZMİR(Ege Ajans/ Tahir Naldöğen)


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv