İzmir sinema için plato olabilir

  • 0
  • 1.186
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi,‘İzmir’de Çekilmiş Türk Filmleri, Yönetmen ve Oyuncuları’ konulu söyleşideİzmirlileri Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve SanatMerkezi’nde buluşturdu.  

Sinema Yazarı- Gazeteci Agâh Özgüçile Editör- Yayıncı- Yazar Kemal Özdemir’in katıldığı söyleşiyi yazar LütfüDağtaş yönetti.  Çok sayıda sinema severinkatıldığı etkinlikte; Zorla Evlendik (1962), İzmir Ateşler İçinde (1959) ,Gönül Avcısı (1962), Taçsız Kral (1963), Çıkar Yol (1963), Fıstık Gibi Maşallah(1964), Denizciler Geliyor (1966), Fatma Bacı (1972), Ateş Böceği (1975) filmlerindenhazırlanan kolaj  gösterimler sunuldu.


İzmir’de çekilen filmlerdegenellikle rejisörlerin fuar ve Kordon’u kullandığına  değinen Editör- Yayıncı- Yazar Kemal Özdemir,İzmir’de 1950 yılında Faruk Kenç tarafından Kemalpaşa’da ‘Çakırcalı Mehmet Efe’filminin ilk kez çekildiğini belirtti. Özdemir, “Son olarak 2006 yılında ZekiDemirkubuz ‘Kader’ filmini İzmir’de çekti. Bu filmle birlikte kayıtlarımızagöre toplam 69 filmin İzmir’de çekildiğini biliyoruz. Ancak İzmir daha çokfilme ev sahipliği yapabilirdi. Çünkü hinterlandı zengin bir kent. Bunlardeğerlendirilmemiş” dedi. İzmir’de az film çekilmesini de Özdemir şöyledeğerlendirdi:  “Maliyetler fazla olduğuiçin İzmir’de film çekilmemiş olabilir. Çünkü burada otel masrafı çıkacaktı.Bir de İzmirli yöneticilerden İzmir’i tanıtalım, burada film çekin diyenolmamış sanırım. İzmir bu konuda ne yazık ki değerlendirilmemiş. Hala dadeğerlendirilmiyor, oysa çok güzel filmler çekilebilir.”

Sinema Yazarı- Gazeteci Agâh Özgüçise 1972 yılında 312 film çekildiğini ifade ederek, bir günde 4-5 film setinegiderek yazılar yazdığını söyledi. Türkiye’de kaç film çekildiğini tespitetmeye çalıştığını belirten Özgüç, “Video ve televizyon filmleri hariçTürkiye’de Nisan 2012’ye kadar çekilen film sayısı yaklaşık 6 bin 400. Son ikiyılı da eklersek bu güne kadar yaklaşık 7 bin sinema filmi çekildiğinisöyleyebiliriz. Türk Sineması’nın 100. yılı. Çok görkemli kutlanması lazım amahiç kimsenin kıpırdadığı yok” diyerek sinema kurumlarına ve yöneticilereeleştiride bulundu.   Birçok film yıldızının fuarda sahne aldığınada dikkat çeken Agah Özgüç,  “İzmir’desinemacılığın yanı sıra gazinoculuğun tarihi de yazılabilir.  Fatma Girik, Fikret Hakan dahil hemen hemenbütün artistler İzmir Fuarı’nda  sahneyeçıktı. Tek Türkan Şoray çıkmadı. İzmir gazino tarihi beyaz perde sanatçılarıiçin de çok önemliydi ” dedi.

Konak Belediye Başkanı Dr.HakanTartan da iyi bir film izleyicisi olduğunu belirterek, İzmir’de çekilenfilmlerin birçoğunu izleme fırsatı bulduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “ Akıllarda en çokkalan film de Urla ve çevresinde çekilen birçok ödül almış ünlü bir film SuzuzYaz. Yıllar içinde bu sayı giderek artıyor, ancak istenen düzeyde değil. İzmirgüzel, çağdaş ve kültür sanata kucak açmış bir kent. Belediye başkanlığımın son2 yılında “İzmir’de film platformu oluşturabilir miyiz” diye araştırıyorum. Sinemaplatolarının olacağı film ekiplerinin gelip çok rahat filmlerini çekip,filmlerine mekan bulacakları yeri kolay şekilde sunan etkinlikler, hizmetleryapılabilir. Film sektörü çok ciddi bir sektör. Sadece Hollywood değil,Hindistan’ın gerçekleştirdiği Bollywood da dünya çapında ün sahibi oldu. İzmir’debu tür kültür sanat ekonomisi oluşturulur mu diye fikirlerim vardır. Benolabildiğince dizilere, filmlere ev sahipliği yapmaya destek olmayaçalışıyorum. Çok daha çağdaş olanaklarla donatılmış platformlara kavuşmasınıdiliyorum. İzmir’de çekilen filmler sayısal olarak da nitelik ve nicelik olarakda çok fazlalaşsın. O zaman da İzmir’in kendine özgü sevgisi, dayanışma vebarışı tüm Türkiye’ye ve dünyaya yansıtılmış olur. “  

Agâh Özgüç :
İstanbul, 1932 doğumluAgâh Özgüç, gazeteciliğe 1961 yılında başladı. Döneminin ünlü Artist, Sinema,Ses, Perde gibi magazin ve sinema dergilerinde yazıları yayımlandı.

Türk sinema tarihiniaydınlatan binlerce belge, bilgi ve dokümanı arşivledi. Yeşilçam üzerineotuzdan fazla kitap yayımlayan Agâh Özgüç halen, Mega Movie, Popüler Tarih veMilliyet Sanat Dergisi’nde yazıyor ve sinema ağırlıklı kitap çalışmalarınısürdürüyor. Agâh Özgüç, en son, 2014 yılının Türk Sineması’nın 100. yılı olmasınedeniyle, 5 ciltten oluşan, 4.5 kg. ağırlığındaki “Ansiklopedik Türk FilmleriSözlüğü”nü Horizon adına yayımladı. 

Kemal Özdemir:
Giresun Şebinkarahisar,1955 doğumlu Kemal Özdemir İÜ İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Editör ve yazarlıkdışında yayıncılık yapıyor, Dönence Yayınevi’nin sahibi olan Kemal Özdemir AgâhÖzgüç’ün kitaplarını 5 yıldır yayına hazırlıyor. Kemal Özdemir’in kaleme aldığıbazı kitaplarının başlıkları şunlar: “Osmanlıdan Günümüze Saatler”, “PiriReis”, “Osmanlı Arması”, “Oryantal Göbek Dansı”.

Kemal Özdemir, DönenceYayınevi olarak ayrıca, Fotoğrafçı Güngör Özsoy’un arşivinden, “Yeşilçam’da 50Yıl”, sinema sevdalısı Mehmet Sönmez’in anılarına dayalı olarak “YeşilçamSetlerinde 45 Yıl” ve en son ünlü Yönetmen Memduh Ün’ün anı olarak kalemealdığı, “Futbolcudan Yönetmen” adlı kitapların editörlüğünü yaparak yayımladı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv