İzmir turizmine arıtma desteği

  • 0
  • 910
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin gözde turistik yerleşimlerinden Doğanbey ve Payamlı mahallelerinin evsel atıklarını arıtacak ileri biyolojik atık su arıtma tesisini işletime aldı.
 
125 bin kişinin evsel atığını arıtacak kapasitedeki tesis için 10 milyon 650 bin liralık yatırım yapıldı. Seferihisar ve Gümüldür sahillerini koruma altına almak için yaklaşık 28 milyon liralık arıtma yatırımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, kent turizmine de olumlu katkı sağlıyor. Sağlıklı bir çevre için arıtma yatırımlarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında yapımına başladığı Doğanbey İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni tamamlayarak hizmete aldı. 2010 yılında devreye giren Seferihisar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçeye 3 yıl içinde ikinci arıtmayı da kazandırmış oldu.Doğanbey İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Seferihisar’a bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı mahallelerinin evsel atıklarını artık biyolojik arıtmadan geçirecek şekilde planlandı. Enerji hatları ile birlikte tesis için 10 milyon 650 bin liralık yatırım yapıldı.  İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, tesisin Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı mahallerinin evsel atıklarının arıtmaya başladığını bildirdi.125 bin kişiye hitap edecek ve günlük 25 bin metreküp atık suyu arıtacak kapasite olan tesis, Doğanbey-Payamlı-Ürkmez yerleşimlerinin yaz ve kış nüfusu dikkate alınarak birbirine paralel iki hattan oluşuyor. Azot ve fosfor giderimi yapılan tesiste koku giderim üniteleri de yer alıyor. Tesise gelen ham atık su, çeşitli ızgaralardan geçerek sonrasında havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görüyor. Ardından içerdiği fosfor arıtılarak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamur ünitesinde arıtma işlemi yapıldıktan sonra çöktürme işlemi uygulanıyor ve ultraviyole ile dezenfekte edilerek doğaya veriliyor.50 bin kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede olan Seferihisar Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 4 milyon 935 bin TL’lik yatırımla 2010 yılında hizmete alınmıştı. Tesis, Seferihisar merkez, Sığacık, Akarca yerleşimlerinin evsel atığını arıtıyor.
 
Özdere de tamamİzmir Büyükşehir Belediyesi, Özdere’nin Kesre mevkiinde inşa edilen Gümüldür ile Özdere bölgesinin evsel atıklarını arıtacak Özdere Arıtma Tesisi’ni de tamamladı. 125 bin kişinin evsel atığını arıtacak ileri biyolojik atık su arıtma tesisine bölgedeki evlerin kanal bağlantıları devam ediyor. Tesisin hizmete girmesi ile foseptiklerle toplanarak alıcı ortama verilen evsel atıklar artık biyolojik arıtmadan geçirilmiş olacak. İZSU, tesis için 8 milyon 987 bin TL.’lik yatırım yaptı. Enerji hatları için de 995 bin lira harcandı.  Ayrıca arıtılan atık suların denize deşarjını sağlamak için 2 milyon 145 bin liralık yatırımla yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda 500 metresi denizin içinde olmak üzere deşarj hattı yapıldı.   
 
Turizm cennetleri arıtmaya kavuştuBiyolojik atık su arıtma kapasitesiyle Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, denizi, kumu ve güneşi ile ünlenen Gümüldür, Seferihisar sahillerini 3 arıtma ile koruma altına alırken, sağlıklı bir çevrenin oluşmasına da katkı koydu. Arıtma yatırımları, İzmir çevresindeki turizm yatırımlarının da artmasına olumlu katkı sağlıyor. İzmir Büyükşehir, Seferihisar ve Gümüldür sahillerini koruma altına almak için yaklaşık 28 milyon liralık arıtma yatırımı yaptı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv