İzmir’de 41. Turizm Haftası kutlanıyor

İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve saygı duruşuyla başlayan Turizm Haftası kutlamaları Menderes Özdere’de açılış töreniyle sürdü.

  • 0
  • 988
İzmir’de 41. Turizm Haftası kutlanıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve saygı duruşuyla başlayan Turizm Haftası kutlamaları Menderes Özdere’de açılış töreniyle sürdü. Menderes Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Özdere Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte ülke ve bölge turizminin içide bulunduğu koşullar ele alındı. Törende yapılan konuşmalarda, sıkıntılı bir dönemden geçen turizm sektörünün desteklenmesi ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiği vurgulandı.

Törende konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türkiye’de pek çok sektörle birlikte turizm sektörünün zor günlerden geçtiğini söyledi. İşler, “Biz 30 yılda bir değer yarattık, az değil, 40 milyona yakın bir turiste ulaştık. Ülkeye 36 milyar dolar gelir getirdik. İhracatın 145 milyar dolar olduğunu düşünürsek, bizim ihracattaki payımız hemen hemen yüzde 21,5. Cari açığın yüzde 25’ini, istihdamın da yüzde 16,5’uğunu kapatan bir sektör olarak ortaya çıktık. Ancak son zamanlarda hepinizin bildiği gibi güvenlik imajıyla birlikte diplomasinin getirdiği, bizim sebebi olmadığımız, ama mağduru olduğumuz bir döneme girdik” dedi.

Ülke ekonomisi ve turizmi için İzmir’in çok önemli değerlere sahip olduğunun altını çizen Mehmet İşler, “Çok yakında bir ot festivali yaptık. İzmir’in bir değerini daha parlattık, 200 bine yakın bir ziyaretçi aldık” diye konuştu. İzmir’in bir ot festivali gibi, Bayındır’da çiçek, Tire’de süt ve süt ürünleri festivali gibi etkinliklere ihtiyaç olduğunu vurgulayan İşler, “İzmir’in turizmden daha çok pay alması için böylesine önemli etkinliklerin yapılması gerek” dedi. “Turizmciler olarak birkaç isteğimiz var” diyen Mehmet İşler, “Birinci sırada bir Ege Uygarlıklar Müzesi’ne ihtiyacımız var, çok önemli bu. Deniz kenti İzmir’e bir marina istiyoruz. Direkt uçuşlar ve kruvaziyer turizmi yine desteklenmeli. Devlet şu anda kişi başı 30 dolar destek verdi, ama üstünde çalışılması gerektiğine inanıyoruz” diye ekledi.

Seferihisar, Pamucak, Selçuk, Menderes kulvarında işletme belgeli ve yatırım belgeli 15 bin yatak bulunduğunu belirten TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “İzmir’in 65 bin yatağı olduğunu düşünürsek, hemen hemen yüzde 23’i bu bölgede yer alıyor. Bu bölge turizmciler için İzmir ekonomisi için çok önemli bölge olarak kendini gösteriyor. Yörede 18 yatırım işletme belgeli tesis bulunuyor” dedi. Turizmin gelişmesi için tanıtımın önemini vurgulayan İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’in UNESCO Kültür Miras Listesi’ne giren Efes, Bergama gibi değerleri, burada Claros gibi bir değeri vardır. Bu değerin de UNESCO Miras listesine girmesi için ciddi çalışmalar yapılacağına inanıyoruz. Biz İzmir olarak turizmin öncüleriydik. Bu konuda da bu zenginliklerimizi koruyoruz. İhmal edilmiş olmamız, belki de bundan sonrası için bir avantajımız olacaktır. Belkide bundan sonrası için turizm çeşitliği İzmirin zenginliğine dönüşecektir. Bu önemli haftalarda bir araya gelmek ve bu sektörün sosyal kültürel yanını paylaşmak, burada çok değerli halkımızla beraber bunu gençlerimize addetmek bu haftanın en önemli görevlerimizden olduğuna inanıyorum. Sektörüm adına minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum.”

TÜRSAB Ege Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karadeveci, Turizm Haftası açılış töreninin Tanrı Apollon’un Anadolu’daki kehanet merkezlerinden biri olan Klaros’a, Notion ve Kolophon gibi tarihte çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’in güzel ilçesi Menderes’te yapılmasının anlamlı olduğunu vurguladı. “Türkiye’nin sahip olduğu zenginliklerin kıymetini bilmeli ve gerekeni birlikte yapmalıyız” diyen Karadeveci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk turizminin yaşadığı zorlu günlere rağmen sektörün tüm halkaları birlik ve beraberlik içinde inancımızı kaybetmeden ve umutsuzluğa kapılmadan, var gücümüzle çalışmaya devam etmeliyiz. Gün bir olma ve bütünleşme günüdür. Eğer bizler ortak kararlara ortak adımlar eklersek, önce yerli turiste güven mesajları tazeleyip, yerli turisti sahaya çekersek, zamanla kaybettiğimiz kanı tekrar kazanabiliriz. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Otelciler, taşımacılar, uçak firmaları, rehberler, turizmin her halkası ortak alınacak kararlarla ilerleyip, altyapımızı daha da güçlendirip, devletimizin de desteğiyle mücadele gücümüzü artırmalıyız.”

Menderes Belediyesi’in doğal, tarihi ve turistik yanlarının anlatıldığı tanıtım filminin gösteriminin ardından söz alan Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, ülkede hangi işi yaparsa yapsın, ister turizmci, ister esnaf, sanayici, tamamına hem genel hem yerel anlamda destek olmak gerektiğini vurguladı. Turizmcinin önünün açılması gerektiğini vurgulayan Soylu, “Yerel anlamda sektörün cebine para koyamayız. Turizmcinin odasını satabilmesi, gelen yerli yabancı turisti tekrar çağırması için, o ilçede bir şeyler olması, turistin oturup kalkabileceği, vakit geçireceği alanların yerel yöneticilerce sunulması gerekiyor” dedi. İlçede yaptıkları yatırımları anlatan Bülent Soylu, şunları söyledi:

“Özdere Meydanı bugün bitti. Çukuraltı sahil yolumuzu yaptık, vatandaşa sunduk. Işıl ışıl bir alana, kordona kavuştuk. 11 mavi bayraklı plajımız var, deniz suyunda kirlilik oranının sıfır olduğu bir ilçe burası. 43 kilometrelik bir sahil şeridinde 2 bin dönümden fazla alanı vatandaşlarımızın hizmetine açtık. Ulaşım en önemli noktalardan biri. Bir yer güzel olabilir, ama tatile gitmek eziyet olmamalı. Seferihisar’la Özdere arasındaki 15 kilometrelik güzergahın duble yol çalışmaları başladı. Havalanından burası 33 kilometre buradan müjdesini verelim; duble yol ihalesi yapıldı, 2018 yılında yapımına başlanacak. Bunlar, yerel ve genel anlamda turizmcinin önünün açılması niyetiyle ilçemize yapılmış yatırımlardır.”

Menderes Kaymakamı Bahri Tiryaki, turizmin ülkelerin kalkınmasına katkıda bulunan, gelir ve istihdam yaratan en önemli sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Türkiye’nin sahip olduğu doğal güzellikleri, arkeolojik güzellikleri coğrafyası ve iklimiyle dünyanın en güzel ülkelerinden biri olduğunu belirten Tiryaki, “Menderes ilçemiz ise Gümüldür, Özdere, Ahmetbeyli’yi içine alan 43 kilometrelik sahip şeridine sahip Ege Bölgesi’nin en güzel ilçelerinden biridir. Sahil şeridi yaklaşık 10 bin yatak kapasitesiyle turizmde önemli alanlardan biridir. Gümüldür ve Özdere’de mavi bayrak ödüllü 11 plajımız bulunmaktadır” dedi. Kaymakam Bahri Tiryaki, “İlçemizde turizmin daha da gelişmesi için bir an önce Özdere yat limanının yapılması ve Kolophon Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının başlamasını arzu etmekteyiz” diye ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da konuşmasında Türk turizminin yaşadığı sıkıntının geçici olduğunu ve zor günlerin aşılacağını söyledi. Aydoğan, şu görüşleri dile getirdi:

“Ülkelerin sıkıntılı dönemleri her zaman olur, sendelemeler olur, ama Türkiye’nin hiç bir şekilde, hiçbir zaman, hele turizmde düşmesi olmaz. Bu mümkün değil.
Avrupa’dan İtalya’dan bu tarafa gelirseniz, ilk kara parçası İzmir’dir. Bu Anadolu toprakları gelmiş geçmiş tüm medeniyetleri bağrında yaşatmıştır. İzmir’de 8 bin 500 - 9 bin yıldır insanlar yaşıyor. Bu sıkıntıları aşacağız. Bizim turizm sektörü çalışkandır, parasını, emeğini koyar zarar eder, ama devam eder. İnşallah büyük zararlar olmadan bunu atlatırız. Türkiye’nin bu ortamında turizmden eksik kalması mümkün olmaz. İnsanımız kanaatkardır, sabreder, bunları aşar. O zaman bu topraklar da tekrardan dünyanın belki de en büyük turizm hamlelerinin yapılacağı topraklar olacaktır.”

İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, bu bölgeyi çok önemsediklerini, bakanlık, valilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bunun bilinmesini istediklerini söyledi. Turizm Haftası’nın en önemli işlevinin insanlara turizm bilincini vermek olduğunu anlatan Taşbaşı, gençlere seslenirken “Geleceğimiz turizmde bunu unutmayın. Ülkenin geleceği turizmde ama biz geleceğimiz turizmde olan bir sektörü evimizin önünü temizleyerek gelen misafirleri iyi ağırlayarak onlara kötü muamele yapmayarak, gelen turisti gelip geçici bir kazıklayacağımız müşteriler olarak görürsek, onlara yapacağımız hizmetlerde, ikramlarda en fahiş fiyat uygulaması hem de düzgün hizmet vermezsek o ziyaretçiler, yerli ya da yabancı olsun, o turistler bir daha gelip aynı yere gelmezler. Bunun bilincinde olmalıyız” diye konuştu.

“Önce kendimize bakacağız. Önce işletmemiz, tesisimiz, evimiz temiz olacak, işletmemiz kaliteli olacak. Gelenler ağızdan ağıza dediğimiz tanıtımla buraların övgüsünü yapacak buraya yeni insanlar gelecek. En önemli tanıtım budur” diyen İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’de başta Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, sektör temsilcileri, İzmir Ticaret Odası ile kurulmuş bir İZTAV örgütü var. İZTAV, İzmir’in tanıtımı için bütün gayreti sağlamaktadır. İzmir gerçekten sektörle birlik ve beraberliği sağlamış durumdadır. Türkiye’de şu dönemlerde turizm sıkıntılı dönemlerden geçiyor. Bunlar gelip geçecektir, Türkiye bunları da aşacaktır, güçlü bir ülke. Elimizdeki zenginliklerin kıymetini bilmemiz lazım. Önümüzde dört sene öncesine kadar 40 milyar dolarlık bir turizm gelirimiz vardı. Bu ülkede inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda devam edecektir. Bunun ülke ekonomisi açısından büyük önemi var.”

Tören Menderes Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve Ritim Grubu’nun gösterilerinin ardından İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu konseriyle son buldu. Turizm Haftası nedeniyle Özdere Meydanı’nda “Turistik Ürünler Sergisi” açıldı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv