İzmir’de “bisikletli otobüs” dönemi

  • 0
  • 515
İzmir’de “bisikletli otobüs” dönemi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

ESHOT, otobüslerin önüne monte edilen düzenek sayesinde, İzmir’deki bisiklet sürücülerini de toplu ulaşıma katmayı hedefliyor. Aynı anda iki bisikletin taşınabildiği kolay açılıp kapanabilen sistem, kullanıcıların görüş ve önerilerinden sonra yaygınlaştırılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, metro ve İZBAN trenlerinde bisikletli yolcuların seyahat etmesinin önünü açan düzenlemelerin ardından, bu alanda önemli bir adım daha atmaya hazırlanıyor. ESHOT Genel Müdürlüğü, bisiklet kullanıcılarından gelen talepler üzerine otobüslerin önüne monte edilebilen, aynı anda iki bisikletin taşınabildiği bir sistem tasarladı. Farklı bisiklet modelleri üzerinde denenen taşıma sisteminin kolay kullanılabilmesi ve taşınan bisikletlerin güvenliği açısından sorun oluşturmaması amaçlandı. Sistem, üzerinde bisiklet yokken otobüsün ön kısmında kapalı durumda bekliyor. Bisikletli bir yolcu bineceğinde ise yolcu tarafından hızlı bir şekilde açılıyor. Kullanıcı, bisikleti taşıma bölgesine yerleştirdikten sonra yolculuğuna başlayabiliyor. Yolculuğun bitiminde ise bisikleti yerinden çıkarıp, eğer başka bir bisiklet taşınmıyorsa düzeneği kapalı konuma getirmek yalnızca bir kaç saniye sürüyor. 

Bisikletçiler test etti
Testlerden başarıyla geçen bisiklet taşıma sistemi, kullanıcıların da beğenisine sunuldu. İzmir'deki bisiklet topluluklarının temsilcileri, ESHOT atölyelerine giderek düzeneği yerinde inceledi. Ege Pedal Spor Kulübü Başkanı Yusuf Hitit, Perşembe Akşamı Bisiklet Topluluğu Kurucusu Muhlis Dilmaç, Çarşamba Akşamı Bisiklet Topluluğu temsilcisi Hüseyin Tekeli ve Abdullah Yıldırımkal'dan oluşan inceleme heyeti, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Ölçer ve diğer yetkililerden sistemle ilgili bilgi aldı. Kentteki tüm bisiklet kullanıcılarını memnun edecek bir uygulamayı hayata geçirmek istediklerini dile getiren ESHOT yetkilileri, sistemi yaygınlaştırmadan önce gelen önerileri değerlendireceklerini dile getirdi.

“İzmir’e yakışır”
ESHOT’un hazırladığı prototipi inceleyen bisiklet temsilcileri, yeni sistemle ilgili düşüncelerini şöyle özetledi:
Muhlis Dilmaç (Perşembe Akşamı Bisiklet Topluluğu Kurucusu) : “Çok memnun olduk, çok beğendik. Uzun süredir istediğimiz bir şeydi. Metronun, raylı sistemin ulaşamadığı yerlere otobüs çok kolay ulaşıyor. İzmir'e yakışır bir sistem, bisiklet şehri İzmir için iyi bir uygulama olacak. Farklı bisiklet modelleriyle bir kaç deneme daha yapacağız. En azından bu fikrin oluşması çok olumlu. Bisikletin sıcak yüzünü otobüslerle birleştirdiğimiz zaman çok güzel olacak.”

Yusuf Hitit (Ege Pedal Spor Kulübü Başkanı) : “Medeni olmanın yolu, yüksek binalardan değil, buralardan geçiyor. Yıllardır Avrupa ülkelerinde bu uygulamaları görür özenirdik. Belediyemize bisiklete verdiği bu önem ve karbon gazının salınımının azaltılması konusundaki çalışmaları nedeniyle çok teşekkür ediyoruz.”

Hüseyin Tekeli (Çarşamba Akşamı Bisiklet Topluluğu) : “İzmir'deki yerel yönetimler tarafından bisikletin bir ulaşım aracı olarak kabul görmesi bizi çok sevindiriyor. Bildiğimiz bütün modern ülke ve kentlerde bisiklet bir ulaşım aracıdır. Daha önce bisiklet-metro entegrasyonu vardı. Bundan sonraki aşamada bisiklet-otobüs entegrasyonu için çalışılıyor.  Güzel bir uygulama. Şu an sistem çok güzel görünüyor. Bizler de kendi bisikletlerimizle deneyip önerilerimizi sunacağız. Bisikletle ulaşımın zor olduğu mevkilere uygulandığı takdirde başarılı olacağını düşünüyorum.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv