İzmir'de büyük dava başladı

  • 0
  • 1.861
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonlar kapsamında haklarında dava açılan Başkan Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 130 kişinin yargılanmasına dün başlandı.
Kocaoğlu, Bayraklı'daki Adalet Sarayı'nda 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya eşi Türkegül Kocaoğlu, oğulları Ulaş ve Çağdaş ile  geldi.

Kocaoğlu, gösterilen yoğun ilgi nedeniyle adliyeye girerken birkaç kez ezilme tehlikesi geçirdi. Tutuklu sanıklar Pervin Şenel Genç, Hilmi Özen, Serdal Selçuk Savcı, Hüseyin Kırmızı, Tülay Azeri, Erhan Bey, Ali Süha Sabuktay, Mehmet Sayar, Cafer Konca, Ömer Devrim Ergin, Hakan Say, Sedat Sakur, Ata Karataş, Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Alaittin Eraslan, Muharrem Derbentoğulları, Ferik Faruk Boyacıoğlu, Murat Boyacıoğlu, Gökhan Boğazkesen, Cafer Alt, İsmail Yoğurtçu ile başka suçtan tutuklu Muzaffer Köse ve Mehmet Hulusi Gülşen'in de aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
CHP'liler, belediye çalışanları ve çeşitli sendika üyelerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi de destek için adliye önüne geldi. Mahkeme, 397 yıl hapsi istenen Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir ve diğer sanık avukatlarının iddia edilen suçların özel yetkili mahkemelerinin görev alanına girmediği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmesi talebini reddetti.
Kocaoğlu'nun 1.5 saat ifade verdiği duruşymada hakim, saat 17.00'de oturumu sona erdirerek, Kocaoğlu'nun savunmasının devamını bugüne bıraktı.
 
2'si başka suçtan olmak üzere 23'ü tutuklu toplam 130 sanığın, "suç örgütü kurup yönetme", "ihaleye fesat karıştırma", "edimin ifasına fesat karıştırma", "güveni kötüyü kullanma", "yolsuzluk ve usulsüzlüğü görmezden gelerek suçu bildirmeme", "zincirleme olarak hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma", "sahte belge düzenleme", "İmar Kanunu'na aykırı inşaat yaptırma" suçlamalarından yargılandığı davanın ilk duruşmasında, duruşma salonunun darlığı nedeniyle sıkıntı yaşandı. Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı'nın yaptığı duruşmada ilk olarak sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Kimlik tespitinin ardından ifade veren Kocaoğlu, aylık 80 bin TL geliri olduğunu, sabıkasız olduğunu söyledi. 

Davanın özel yetkili mahkeme kapsamında olmadığını, bu nedenle davanın görülmeye başlamasından önce bu konuda karar vermek adına görevsizlik talebini içeren, savcılıkça toplanan delillerin geçersizliğinin içiren 55 sayfalık bir dilekçe sunan Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir,  dilekçesini barkovizyonu kullanarak anlatmak istediğini söyledi. Söyleyeceklerinin çok uzun süreceğini, diğer meslektaşlarının da bu konuda söyleyecekleri olduğunu belirtip, mahkemenin ara vermeyi düşünmesi halinde bunu şimdi yapma kararı alması talebi üzerine mahkeme Başkanı duruşmaya 1,5 saat aradan sonra avukatların iddialarına dinlemeye karar verdi.
Kocaoğlu ara verilmesinin ardından avukatları ile birlikte adliyenin 4'ncü katındaki Baro Lokali'ne çıktı. Avukatları ile durum değerlendirmesi yapan Kocaoğlu, saat 13.30'da başlayacak olan duruşmanın ikinci bölümünde hakimin takdirine göre hareket edeceklerini söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kocaoğlu, dışarıda vatandaşların kendini desteklemek için toplandığını hatırlatılması üzerine "Destek için gelenlere teşekkür ediyorum. İnandılar, güvendiler. Bizim yaşamamızda göreceğim, yaşayabileceğim en büyük onurdur bu. İzmirli hemşerilerimize teşşekkür ediyorum" dedi. Öğle arasında tost yiyen Kocaoğlu'na eşi ve oğulları da destek verdi.
 
İkinci bölümde, Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir, 55 sayfalık savunmanın özetini salona kurulan projeksiyonu kullanarak yaptı. Demir, usulsüz yöntemlerle soruşturmanın yürütüldüğünü ve belediye teşkilatının suç örgütü gibi lanse edilmeye çalışıldığını gördüklerini söyledi.  Demir, "Cumhuriyet savcısı belediyenin teşkilat yapısını suç örgütü olarak tanımlıyor. Özel yetkili savcılığın yetkileri sınırlı mıdır, sınırsız mıdır?" dedi. Soruşturmanın çıkar amaçlı suç örgütü üzerine kurulduğunu ancak gerek soruşturma evresinde gerekse hazırlanan iddianamede örgütün varlığından söz edildiği gibi çıkar elde edilen unsurlara hiç yer verilmediğini belirten ve burada çıkarın olmadığı bir örgütten söz edildiğini iddia etti. Avukat Demir, polisin elde ettiği belgelerden bir kısmında ise sahtecilik olayı olduğunu, imzaların kopyala yapıştır uygulamasıyla yaratılan belgelere dayandırılarak elde edilen belgelerin delil olarak dosyaya konulduğunu iddia etti. Avukat Demir, mahkemenin bu sahte belgeleri hazırlayanlar hakkında soruşturma başlatması gerektiğini söyledi. Demir, "Çıkar amaçlı suç örgütü var mı? Bu örgüt cebir ve tehdit uygulamış mı? Ona bakmamız lazım. Ortada bir örgüt kesinlikle vardır. Bu, İzmir Büyükşehir Belediyesi örgütüdür, teşkilatıdır. Ama cebir ve tehdit yöntemlerini uygulayan bir suç örgütü söz konusu değildir. Bu durumda sayın mahkemeniz de görevli değildir" dedi. Mahkeme, diğer avukatların da istediği "görevsizlik kararı alınması" taleplerini reddetti.
 
Mahkemede ilk olarak sanık listesinin ilk sırasında bulunan Kocaoğlu, ifade verdi. Kürsünü önündeki yerine gelen Kocaoğlu, 1941 yılında Tokat'ta doğduğunu, hangi okulları okuduğunu ve siyasete CHP'nin gençlik kollarından girdiğini anlatmaya başladığında mahkeme başkanı Kargılı sözlerine müdahale etti. Kargılı, "Ceza hukukunda esas olan sözlü savunmadır. Lütfen sözlü olarak iddialarla ilgili konuşun" dedi. Kocaoğlu ise, "Savunmamı biraz daha beklerseniz o kısma da geleceğim" dedi. Bu sırada Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir ayağa kalkarak, müvekkilinin savunma hakkının engellememesi gerektiğini, müvekkilinin yazılı olan savunmasını sözlü olarak yapmaya çalıştığını belirtti. Mahkeme başkanı, tansiyonun iyice yükselmesi üzerine, "Bize hayat hikayenizi anlatmayın" diyerek Kocaoğlu'na "Suç örgütü kurdunuz kurmadınız mı? Burada konferans yapmıyoruz, sorgu yapıyoruz ve sizi sorguluyoruz" dedi.
 
Demir, müvekkilinin savunmasına devam etmesine izin verilmesini isteyince Mahkeme başkanı, Kocaoğlu'nun sözünü müdahale etmeden dinledi. . 44 sayfa olduğu belirtilen savunmasını yeniden okumaya başlayan Kocaoğlu, nasıl Büyükşehir Belediye başkanı olduğunu, yüzde 56 oyla İzmir'de en çok oyu olan belediye başkanı olduğunu anlattı. Kocaoğlu'nun yaklaşık 1,5 saat süren savunması saat 17.00 sıralarında Mahkeme Başkanı tarafından kesildi. Başkan Kargılı, savunmanın kalan kısmının yarın yapılmasını, yaptıkları planlama gereği duruşmaya ara vermek zorunda olduklarını belirtip, Kocaoğlu'na yarın sabah saat 09.00'da savunmasını kaldığı yerden devam etmesine karar verip ilk duruşmanın ilk celsesini bitirdi. Bu arada duruşmanın anında yine cep telefonuyla görüntü aldığı tespit edilen kişi, polis tarafından gözaltına alınarak dışarı çıkartıldı. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv