İzmir’de minibüsler “Akıllı Kart”a hazırlanıyor

  • 0
  • 834
Yazı Boyutu:

İzmirBüyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu ulaşım hizmeti veren minibüslerinKentkartlı sisteme geçmesi için hazırlıklarını sürdürüyor. Uygulama öncesidevam eden deneme seferleri ile hem İzmirlilerin beklenti ve memnuniyeti ölçülüyor,hem de sistemin sağlıklı işlemesi için veri tabanı oluşturuluyor.  

İzmir’de toplu ulaşım hizmetiveren “M” plakalı minibüslerin de akıllı kart ve aktarma sistemi içine alınmasıçalışmalarında artık son aşamaya gelindi. Minibüslerin hangi sistem veşartlarda çalışacağını belirleyen protokol hazırlandı, yeni hatlar belirlendi.İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası yetkilileri ile birlikte yürütülen çalışmalarkapsamında kentteki 1117 minibüsün belediye otobüsleri ile aynı koşullardaçalışmasını hedefleyen projenin deneme uygulaması başlatıldı. İzmir BüyükşehirBelediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü deneme sürecinde, kullanılmasıplanlanan araç modelleri ve planlanan hatlar da deneniyor. 

Engelsiz biniş, ücretsiz internet
Projenin uygulamaya geçmesiylebirlikte, kentteki minibüslerin tamamı yenilenerek çağın gereklerine uygun halegetirilecek. Minibüslerin tümü engelli binişine uygun olacak. Üstelik yine şuan sadece deneme seferindeki araçlarda başlayan ücretsiz internet uygulaması,tüm minibüslerde devam edecek. 

İzmir örnek olacak
Yeni sistemde hem minibüsçüesnafı kısa hatlarda görev yaparak daha fazla yolcu taşıyacak, hem deİzmirliler daha ucuza, daha hızlı ulaşım olanağına kavuşacak. 90 dakika aktarmasisteminin geçerli olacağı minibüslerde ESHOT, İZULAŞ, Metro ve İZBAN’dakitarifeler aynen uygulanacak. Proje bu yönüyle de Türkiye’de bir ilk olacak. 10Nisan’da başlayan deneme uygulaması kapsamında İzmir içinden farklı yerlerdenseçilen 10 ayrı hatta minibüsler belirlenen program çerçevesinde 1 ay boyuncaçalışacak. Bu süreçte araç bazında alınan bilgiler değerlendirilecek. 
Minibüsçü esnafı yakından izliyor
İzmir Minibüsçüler Esnaf OdasıYönetim Kurulu Başkanı Taner Uğuz ise ESHOT Genel Müdürlüğü’nün sürdürdüğüdeneme seferlerini, minibüslerin içine yerleştirilmiş kameralar aracılığıylaanlık olarak takip edebildiklerini ve elde edilen verileri yakındanizlediklerini söyledi. Uğuz, kimsenin mağdur olmayacağı bir sistem oluşturmakiçin en ince detaylara kadar görüştüklerini belirterek, deneme seferlerininardından sistemin biraz daha şekilleneceğini dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye BaşkanıAziz Kocaoğlu da Şirinyer’deki seferlerden birine katılarak vatandaşların pilotuygulamaya ilişkin görüş ve önerilerini dinlemişti.  

Deneme seferlerinin uygulanacağı hatlarve sefer takvimi ise şöyle:Çarşamba23 Nisan114EVKA-3 METRO-EVKA-3  Perşembe24 Nisan111NALDÖKEN-EVKA-3 METRO  Cuma25 Nisan111NALDÖKEN-EVKA-3 METRO  Cumartesi26 Nisan111NALDÖKEN-EVKA-3 METRO314BORNOVA METRO - EVKA -3Pazar27 Nisan111NALDÖKEN-EVKA-3 METRO314BORNOVA METRO - EVKA -3Pazartesi28 Nisan314BORNOVA METRO - EVKA -3149KAKLIÇ-ÇİĞLİ AKTARMA MERKEZİSalı29 Nisan314BORNOVA METRO - EVKA -3149KAKLIÇ-ÇİĞLİ AKTARMA MERKEZİÇarşamba30 Nisan866ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ-EVKA-1  Perşembe1 Mayıs866ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ-EVKA-1  Cuma2 Mayıs866ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ-EVKA-1  Cumartesi3 Mayıs866ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ-EVKA-117UZUNDERE TOKİ -F.ALTAY AKT. MER.Pazar4 Mayıs866ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ-EVKA-117UZUNDERE TOKİ -F.ALTAY AKT. MER.Pazartesi5 Mayıs17UZUNDERE TOKİ -F.ALTAY AKT. MER.149KAKLIÇ-ÇİĞLİ AKTARMA MERKEZİSalı6 Mayıs17UZUNDERE TOKİ -F.ALTAY AKT. MER.149KAKLIÇ-ÇİĞLİ AKTARMA MERKEZİÇarşamba7 Mayıs6ARIKENT-F.ALTAY AKT. MER.  Perşembe8 Mayıs6ARIKENT-F.ALTAY AKT. MER.  Cuma9 Mayıs6ARIKENT-F.ALTAY AKT. MER.Cumartesi10 Mayıs6ARIKENT-F.ALTAY AKT. MER.Pazar11 Mayıs6ARIKENT-F.ALTAY AKT. MER.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv