İzmir’deki arıtma seferberliğine gölge düşürecek

  • 0
  • 1.936
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Manisa Çevre ve Şehircilik İlMüdürlüğü tarafından yapılan “Gediz’in en kirli noktaları Nif Çayı ve KemalpaşaOSB’den sonraki bölümler” açıklamasının, İzmir’deki arıtma seferberliğine gölgedüşürecek nitelikte olduğunu bildirdi.

2010 yılındaki Gediz Havzası Eylem Planı doğrultusunda,Gediz’deki arıtma tesislerinin 31 Aralık 2012’de tamamlanacağı ve 2012 yılısonunda nehirde balık tutulacağına yönelik sözlerin üzerinden 9 ay gibi birsüre geçmiş olmasına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin“Gediz Nehri’nde değişen bir şey yok’ açıklaması ile karşı karşıya kaldıklarınıkaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “İZSU Genel Müdürlüğümüztarafından 2010 yılında yapımı tamamlanarak devreye giren Kemalpaşa İleriBiyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin tam kapasite çalışmadığı ve bu durumunGediz’deki kirlilik seviyesini artıracağı yönündeki açıklamalar gerçeğiyansıtmamaktadır. 70 bin kişi kapasiteli arıtma tesisimiz çalışmakta olup günde6 bin metreküp su arıtılmaktadır. Deşarj ettiğimiz atık su ‘Su KirliliğiKontrol Yönetmeliği’ standartlarındadır. Kemalpaşa OSB de arıtmasını yapmıştır.Diğer kentlerdeki ilgili tüm kurum ve kuruluşlar kendi sınırları ve yetkileridahilinde bulunan yerleşimlerde gerekeni yaparsa,  yıllardır süren buçevre kirliliğinin önüne geçilmiş olur” şeklinde konuştu.

 

“Biz üzerimize düşeni yaptık”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Gediz ve Küçük Mendereskaynaklı kirlilik sorununun çözümü konusunda üzerine düşen ne varsa fazlasıylayerine getirdiğini belirten yetkililer,  “Özellikle yaptığımız arıtmatesisleriyle nehir havzalarındaki yerleşimlerin evsel atıklarının Gediz nehriaracılığıyla İzmir Körfezi’ne ve Küçük Menderes nehri aracılığıyla da KuşadasıPamucak sahillerine taşınmasının önüne geçtik. Gediz Nehri’nin memba kısmındayer alan Menemen ve Kemalpaşa’ya yaklaşık 19 milyon liralık yatırımla arıtmatesislerini kurduk. Böylelikle Gediz Nehri’ne bir günde verilen yaklaşık 10 tonevsel atığın kirlilik yükünü ortadan kaldırmış olduk” açıklamasını yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Manisa Çevre ve Şehircilik İlMüdürlüğü’nün İzmir’e ilişkin açıklama yapmadan önce kendi görev bölgesiiçindeki yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğinin de altını çizdi.

 

Türkiye arıtmasının dörtte biri İzmir’de

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, ilçe vebeldelere kurduğu biyolojik arıtma tesisleri ile Gediz, Nif ve Küçük Mendereshavzalarını kirlilikten kurtardı. İzmir Yüksek Teknoloji, Urla, Ayrancılar–Yazıbaşı, Torbalı, Bayındır, Menemen, Seferihisar, Kemalpaşa, Aliağa, Doğanbey–Ürkmez arıtmaları işletime alındı. Özdere arıtma tesisi tamamlandı.

TÜİK’in son verilerine göre İzmir, Avrupa Birliğistandartlarındaki arıtma sayısı ve arıtma kapasitesi bakımından yineTürkiye’nin lider kenti oldu. Türkiye’de ileri biyolojik arıtma sistemiylearıtılan 1 milyar 31 milyon metreküp atık suyun yüzde 24.8’i, İzmir BüyükşehirBelediyesi’nin arıtma tesislerinde arıtılıyor. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv