İzmir’den “çifte yanıt”

  • 0
  • 893
İzmir’den “çifte yanıt”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’iniddialarına yanıt veren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in içme suyunun “İnsaniTüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre uygun içilebilirsu” kalitesinde olduğunu yineledi. İZSU, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden şebekesuyuna ilişkin ishal salgın vakalarıyla ilgili kendilerine herhangi birbildirimde bulunmadığını da açıkladı.

 

- İzmir’in suyunun temiz ve güvenilir olduğunu dile getirenE.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali OsmanKarababa ise son yıllarda İzmir’de su kaynaklı ishalli hastalıklarda artışdeğil tam tersine bir azalış söz konusu olduğunu açıkladı. Bu konudasiyasetçilerin değil bilim insanlarının konuşması gerektiğinin altını çizenKarababa, “Kentte yaşayan ve su sağlığı ile ilgili çalışan biri olarak, gönülrahatlığıyla evimde çeşmeyi açıp şebekeden akan su ne ise bunu tüketiyorum”dedi.

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in İzmir’debağırsak enfeksiyonlarındaki artış iddiasıyla ilgili açıklama yapan İZSU GenelMüdürlüğü yetkilileri, kentte içme suyu kaynaklı bir bağırsak enfeksiyonuvakası bulunmadığını, şebeke suyunun temiz ve güvenilir olduğunu açıkladı.İzmir’deki su kaynaklarının İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleriyle birliktedüzenli olarak kontrol edildiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri,“İzmir’in suyu her hafta 40 noktadan alınan numunelerle sürekli takipedilmektedir. Alınan numuneler İZSU’nun Sağlık Bakanlığı tarafından akrediteolan laboratuvarında analiz edilmektedir. Analiz sonuçları İnsani Amaçlı SularHakkında Yönetmeliklere göre uygun standartlarda olup veriler internettedüzenli yayınlanarak kent halkına duyurulmaktadır.  Kaldı ki, konuylailgili yetkili merci olan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden de şebekedeki içmesuyuyla ilgili herhangi bir ishal vakası idaremize bildirilmemiştir” dedi. İZSUGenel Müdürlüğü yetkilileri, şu bilgileri aktardı:

 

Suyumuz A1 kalitesinde

“Tahtalı-Balçova barajlarından temin edilen içme ve kullanmasuyu, her iki yerde bulunan içme suyu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonraşebekeye verilmektedir. Baraj havzalarındaki kısıtlayıcı koruma kontrolçalışmaları ile göl hamsu kalitesi A1 sınıfında (Basit fiziksel arıtma vedezenfeksiyon ile içilebilir su kalitesinde) olup içme suyu arıtma tesisi çıkışsu kalitesi de İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarınagöre uygun, içilebilir su kalitesindedir. Ayrıca kuyulardan temin edilen içmeve kullanma suyu da Çullu- Menemen-Halkapınar’da bulunan 3 adet arsenik içme suyuarıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra şebekeye verilmektedir. İçme suyu arıtmatesislerinden şebekeye verilen su, İnsani Tüketim Amaçlı Sular HakkındaYönetmelik standartlarına göre uygun içilebilir su kalitesindedir. İdaremiz tümtesis giriş ve çıkışlarından, su dağıtım depolarından ve şebekedengünlük/haftalık numuneler alarak Akredite İZSU laboratuvarında analizetmektedir.  Bu kapsamda 11 ilçeyi besleyen 7 adet ana dağıtımdepolarının beslediği bölgelerden İl Halk Sağlığı Müdürlüğü elemanları ile birlikteaylık 160 noktadan kimyasal ve mikrobiyolojik numuneler alınıp İZSUlaboratuvarlarında analiz edilmektedir. Alınan numuneler, İnsani Tüketim AmaçlıSular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre uygun içilebilir sukalitesindedir. Analiz sonuçları da İZSU ve İl Sağlık Müdürlüğü web sayfasındagüncel olarak yayınlanmaktadır.”

 

Cevap bilim dünyasından geldi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in İzmir’deishal vakalarının arttığı iddiasına yanıt bilim dünyasından geldi. EgeÜniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. AliOsman Karababa, son yıllarda İzmir’de su kaynaklı ishalli hastalıklarda artışdeğil tam tersine bir azalış söz konusu olduğunu belirterek, İzmir’in suyununtemiz ve güvenilir olduğunu dile getirdi. Bu konuda siyasetçilerin değil biliminsanlarının konuşması gerektiğinin altını çizen Karababa, şunları kaydetti:

“Biz de kaba bir tabir vardır. Ağzı olan konuşuyor hikayesi.Lütfen bunu kimse doğrudan doğruya üzerine alınmasın. Herkesin kendi uzmanlıkalanları ile ilgili bir şey söylemesi daha doğru olur. Kentte yaşayan ve susağlığı ile ilgili çalışan biri olarak İzmir’in suyu ile ilgili bir şeysorulduğunda ‘gönül rahatlığıyla evimde çeşmeyi açıp şebekeden akan su ne isebunu tüketiyorum. Benim bununla ilgili bir derdim yok’ diyorum. İzmir’de şebekesuyu güvenilir bir sudur. Bu suyu içen insanlara yönelik bulaşıcı hastalıklailgili salgın düzeyinde herhangi bir sıkıntı yoktur.”

 

İshal vakalarında artış değil azalma var

Sağlık Bakanlığı’nın bulaşıcı hastalık bildirim verileriniherkesin görebileceği şekilde yayınlanmadığını ve bunun bir eksiklik olduğunuifade eden Karababa, ancak kendisine ulaşan veriler üzerindendeğerlendirdiğinde İzmir’de suyla ilgili bir salgın hastalıktan söz etmenin sözkonusu olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Karababa şöyle devam etti:

“İzmir’in çeşmelerinden akan su güvenilir. Şu anda her nekadar birçok büyük kentimiz suyuyla ilgili sorun yaşasa da İzmir’in yakımerimli böyle bir su sorunu yok. Ankara’nın, İstanbul’un yaptığı gibi başka suhavzalarından su taşıyıp bunu kente sunmakla ilgili bir gereksinim de sözkonusu değil. Bunu neden söylüyorum, başka havzalardan su taşınması nedeniylesağlıksız su sunulan kentler var. Mevcut arıtma sistemleri başka havzalardangetirilen suları düzenlemeye uygun düzenekte değil. Bunun için yeni bir arıtmasistemi kurulması gerekiyor. Ankara’da, İstanbul’da tartışmanın zemininde yatanbu ama bizim böyle bir tartışma konumuz yok. İzmir’in güvenilir temiz bir suyuvar. Eldeki istatistiklere baktığımızda da yıllar içinde İzmir’de su kaynaklıishalli hastalıklarda artış değil tam tersine bir azalış söz konusu.” 

 

İzmir’in gündeminde böyle bir sorun yok

Bilim insanların İzmir’in içme suyuyla ilgili bir gündemleriolmadığını yineleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim DalıProf. Dr. Ali Osman Karababa “Bizim İzmir’de böyle bir gündemimiz yok. AmaAnkara’daki arkadaşlarımızın maalesef böyle bir gündemi var. Buradan siyasalbir malzeme çıkarıp tartışma açmak bizim tarzımız değil, biz bilimsel verilerleyorumlar yapmaya çalışıyoruz. Elimizdeki verilere göre de İzmir’de böyle birsorun yok.”

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv