İzmir’in savunma sanayisine tam not

  • 0
  • 946
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonu çerçevesinde ihtiyaçlarının yurt içindeki kaynaklardan sağlanarak dışa bağımlılığın ve döviz kaybının azaltılması, Türk sanayisinin katma değeri ve kalitesi yüksek ürünlere yönelmesi amacıyla Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Savunma Sanayi Günü”, tam not aldı.
 
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ile Milli Savunma Bakanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, başta olmak üzere MKE, Aselsan, Havelsan, Roketsan, TAİ, TEİ, Alp Havacılık, toplam 24 savunma sanayi ana ve alt yüklenici firmalarından 60 temsilci, etkinlik çerçevesinde ve 2 ayrı program dahilinde İzeltaş, Dirinler Makine, Norm Cıvata, Petrofer, HMS Makine, BSS Boray, Tibet Makine, Safkar, Torman Makine, Tecfyl Metal, Eko Endüstri, Tepaş Elektrik firmalarını ziyaret edip üretim hatlarını da yerinde görürken, İzmirli sanayicilerin üretimlerinden etkilendiklerini ortaya koydu.
Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, İzmir’in savunma sanayinde yerli üretim çalışmalarına sistematik, bilimsel ve organize bir şekilde yaklaştığını söyledi. MSB Sanayileşme Daire Başkanı Aktaş da, girdi tedarik sistemini oluşturduklarını, yerli ürün konusunda Odaların verdiği belgeleri kabul ettiklerini belirtti.
 
Yorgancılar: Yerli ürün ağırlığı artmalı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı ihalelerde de yerli malı oranının yüzde 25 olması gerektiğini savunurken, yerli ürünün de tam olarak incelenmesini istedi. Kamunun yaptığı ihalelerde şartnamedeki “yüzde 25 oranında yerli ürün tercih edilebilir” ifadesinin kesinliğe kavuşturulup “tercih edilecektir” şeklinde düzenlenmesini öneren Yorgancılar, “Yerli ürün de tam olarak incelenmeli. İthal malzemenin birleştirilmesi değil bütün parçaları yurt içinde üretilmiş ürün olmalı. Yerli ürünün detaylı incelenmesi için bir komisyon oluşturulup belge verilmeli. Milli Savunma Bakanlığı veya Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda böyle bir komisyon yoksa biz Odalar olarak bunu yapmaya talibiz” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin alımlarında komutanlıkların ayrı ayrı ihaleye çıkıp küçük alımlar yaptığını dile getiren Ender Yorgancılar, “Maliyeti düşürmek adına merkezden büyük ve senelik tek ihalelere çıkılmalı. İhtiyaç duyulan malzeme belirlenen bir fiyat üzerinden Türkiye’nin her yerindeki noktalara gereksinim duyulduğu zaman sevk edilmeli” diye konuştu.
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın yerli üreticileri desteklemek ve korumak adına gösterdiği hassasiyetin ülkedeki diğer kurumlara örnek olması gerektiğini ifade etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv