İzmir’in ulaşım tarihi

İzmirlileri kent ulaşımında tarihi yolculuğa çıkaracak “Kent ve Ulaşım Sergisi” Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde sergileniyor.

  • 0
  • 1.076
İzmir’in ulaşım tarihi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmirlileri kent ulaşımında tarihi yolculuğa çıkaracak “Kent ve Ulaşım Sergisi” Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde sergileniyor. Ege Üniversitesi ve İzmir’de ki diğer üniversitelerin öğrencileri sergiyi ziyaret ederek keyifli dakikalar geçiriyor.
Eski teleferik vagonundan itfaiye kamyonuna, troleybüsten 1939 model makam aracına kadar ilgi çekici pek çok tarihi objenin sergilendiği sergi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde gezilebiliyor.

Ahmet Piriştina Kent ve Ulaşım Sergisi Müzesi(APİKAM) Müdürü Ayşe Üngör , “Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde uzun yıllardır sergiler açıyoruz. Aynı zamanda burası bir arşiv ve kent belleği. Dünyanın neresinde yazılmış olursa olsun İzmir ile ilgili bütün kaynakları tarayarak  İzmir’in tarihini arşivlemeye çalışıyoruz. Ahmet Piriştina Kent ve Ulaşım Müzesi aynı zaman da zengin bir kütüphaneye sahip. Kütüphane arşivinde bin 440 cilt Osmanlıca ve yaklaşık 8 bin  cilt Latin alfabesiyle basılmış gazete bulunmaktadır. El yazması eserlerin toplamı ise 5 bin  cilde yaklaşıyor”  diye konuştu.

“İNSANLAR GEÇMİŞİ UNUTMAMALI”
Ayşe Üngör, “Çocuklarımıza geçmişi göstermek ve aynı zamanda yetişkinlerin de keyif alacakları, unuttukları, anıların tozlu raflarında kalmış ulaşım araçlarını, yolları, kamusal alanları hatırlatmak ve öğretmek istedik. Zira insanlar geçmişini unutmamalı. Elbette köklü bir tarihsel geçmişi olan İzmir’in ulaşım tarihi üzerine anlatılacak birçok konuyu anlatamadık ama merak uyandıracak araştırmaları sağlayacak temel konuları aktardık. Yıllarca körfezin üzerinde gidip gelen emektar vapurların pusulalarını envantere katmak bizim için çok önemliydi. Çünkü o vapurları birer fotoğraf makinesi karesi olmaktan çıkartıp hala yaşayan değer verilen araçlar haline getirmek görevlerimizden ilkiydi” dedi.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ULAŞIM ARAÇLARI
Sergi de;  binek hayvanlardan kent içi otobüs seferlerine kadar bir çok ulaşım aracının geçmişten günümüze geçirdiği aşamalar  birlikte sergileniyor.  
Batılı yaşam tarzının simgesi faytonlar 19.yüzyılın sonlarında kentin sokaklarında boy göstermeye başladı. Faytonların kent içi ulaşımda yaygınlaşmasıyla bu araçlar İzmir’de de üretilmeye başlandı ve yeni iş kollarının oluşumuna imkan sağladı. İzmir’de kent içi otobüs seferleri ilk olarak 1030’lu yıllarda özel şahıs şirketleri tarafından gerçekleştirildi. İzmir Belediye Otobüsleri 1937 yılında hizmete girdi. İzmir’in unutulmaz “Boynuzlu Otobüsleri” troleybüsler; İzmirlilerin troleybüslerle tanışmaları 1954 yılında oldu. Kısa sürede kent içi toplu ulaşımın vazgeçilmezlerinden olan troleybüsler 38 yıl boyunca İzmir’in caddelerinde boy gösterdi.
Kent Arşivi ve Ulaşım Sergisi’nde bütün bunların yanı sıra İzmir’in eski yolları, limanları, kayıkları ve iskelelerini fotoğraflarla ve maketleriyle görmek mümkün.  İZMİR(Ege Ajans/ Fatma Vurgun – Melih Okumuş)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv