İzmir’li Mucit Doktor’un Ürettiği Ses Terapisi Sistemi

Medical Park İzmir Hastanesi’nde görev yapan Vokoloji Birim Sorumlusu Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İlter Denizoğlu tarafından geliştirilen ve patenti alınan ses terapisinde kullanılan Doctor Vox adındaki sistem dünya üzerinde 30 ülkeye ihraç ediliyor.

  • 0
  • 2.063
İzmir’li Mucit Doktor’un Ürettiği Ses Terapisi Sistemi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Medical Park İzmir Hastanesi’nde görev yapan Vokoloji Birim Sorumlusu Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İlter Denizoğlu tarafından geliştirilen ve patenti alınan ses terapisinde kullanılan Doctor Vox adındaki sistem dünya üzerinde 30 ülkeye ihraç ediliyor.

Ses kısıklarının temel tedavi yönteminin ses terapisi olduğunu belirten Op. Dr. Denizoğlu, “ Ses terapisi davranışsal bir tedavi yöntemidir. Yani hastaya ilaç ve cerrahi uygulanmadan yapılan bir tedavi yöntemidir. Ses terapisinde zorluk hastanın terapiye uyumunu sağlamaktır. Verilen egzersizlerin doğru bir şekilde yapılması önemli bir unsurdur.” dedi.

Doctor Vox Nedir?
Ses terapisinde kullanılabilecek yeni bir sistem tasarımına girdiğini belirten Op. Dr. İlter Denizoğlu, “ Bu sisteme Doctor Vox ismini verdik. Bu sistem ameliyatsız bir şekilde ses teli nodülü ve ses teli felcinde daha iyi ses çıkması için ve çeşitli ses kısıklıklarında kullanılan bir sistem. Şunun bilinmesinde yarar vardır tedaviyi sistem yapmaz, klinisyen gerçekleştirir. Klinisyenin elinde işleyen bir sistem varsa tedavide büyük bir aşama kaydeder. Doctor Vox bu şekilde doğdu. Hastalar evlerine götürdükleri sistemlerle zengin bir geri bildirimle döndüler. Verilen egzersizleri doğru bir şekilde yapabiliyorlar. Sistem hastanın tedaviye uyumunu artırıyor ve bu tedavide büyük bir avantaj sağlıyor.

Bir Egzersiz Aracı
Doctor Vox’un ikinci bir avantajı ise profesyonel ses kullanıcılarının da sanki bir fitnes cihazı, yürüme bandı gibi kullanabilmesi olduğunu belirten Op. Dr. Denizoğlu, “ Buda profesyonel ses için önemli bir faktör. Şarkıcılar, öğretmenler, çağrı merkezi çalışanları, politikacılar, avukatlar Doctor Vox’u bir jimnastik aleti olarak kullanabilirler. Doctor Vox sisteminin içine sıcak su konulduğunda nefes alma kısmından hasta dışarıdaki kuru havayı suyun içinden geçirerek ses tellerini doğrudan nemlendirebiliyor. Hasta ayrıca kullanılabilecek bazı damlaları da Doctor Vox içinden geçirerek kullanabiliyor.

Amerika’da bu sistemi kullanan bir ses sanatçısının önerisiyle bu sistemin cepte taşınabilen versiyonunu da ürettiklerini belirten Op. Dr. Denizoğlu, “ Pocket Vox adı verilen bu sistem büyük ilgi gördü. Bu sistem dışarıda satılan ve herkesin kolaylıkla ulaşabildikleri 0,5 litrelik cam ya da pet şişelere kolaylıkla uyum sağlamakta ve kullanılmaktadır.” Dedi.

Doctor Vox Nasıl Kullanılır?
Sistemin tepesinde iki adet üfleme ve nefes çekme borusu bulunur. Kuğu boynu görünümündeki boru hazneden nefes çekmek için (OUT yazılı bölüm), diğer boruda suya sesli üfleme için kullanılan (IN) giriştir. Sistemin üst bölümü birbirinin içine geçen tüplerden oluşur. İç tüp üfleme ve fonasyon için diğer tüpse nefes alma ve nemlendirme amacıyla kullanılır. İç tüpün uzunluğu insan ses yolu ile yaklaşık aynı boydadır onun için bekleyen dalga formları doğal şekilde gerçekleşir. Sistemin ‘Hazne’ adı verilen alt kısmı terapi egzersizi yapmak için su konulan kısımdır. Maksimum su yüksekliği fonasyon sınır basıncı olarak dizayn edilmiştir. Sistem, çalışma sırasında sıvı taşmaları engellemek için özel olarak dizayn edilmiştir. Sıvı taşma riskini azaltmak için özel olarak hazne tepe kısmında dairesel bükülme yapılarak ilk direnç yaratılmış, cihazın üst boyun kısmında da dizayn edilen küresel form ile su taşmasına karşı ikinci direnç yaratılmıştır. DoctorVOX ayrıca ses tellerini hızla nemlendirir Kullanıcı hazneye ılık su koyarak (40-45°C) nefes alarak vokal foldlarını nemlendirebilir. Ayrıca bu sırada hazneye herbal veya medikal karışımlar eklenerek rahatlama ve ses tellerini onarıcı tedavilerde kullanılabilir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv