İZSU'dan Akarca ve Gümüldür Açıklaması: “Çıkış suyumuz temiz”

İZSU Genel Müdürlüğü, Seferihisar Akarca’da sahillere arıtma tesisinden pis su ve atıkların geldiği, tesisin düzenli çalıştırılmadığı, Gümüldür bölgesinde de denize kanal sularının karıştığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

  • 0
  • 1.039
İZSU'dan Akarca ve Gümüldür Açıklaması: “Çıkış suyumuz temiz”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İZSU Genel Müdürlüğü, Seferihisar Akarca’da sahillere arıtma tesisinden pis su ve atıkların geldiği, tesisin düzenli çalıştırılmadığı, Gümüldür bölgesinde de denize kanal sularının karıştığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Seferihisar ve Özdere ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin bölgenin yaz nüfusu dikkate alınarak hizmete girdiğini ve "kapasitenin yetersiz kaldığı" iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirten İZSU yetkilileri, arıtma çıkış suyundan her gün, dereden ve derenin denizle buluştuğu noktalardan düzenli  numune aldıklarını ve alınan numunelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca oluşturulan standartları sağladığını belirterek şunları söyledi:

“Seferihisar Atık Su Arıtma Tesisimiz günde  10 bin 800 metreküp kapasite ile çalışmakta,  arıtılmış sular Akarca Koyu’na deşarj edilmektedir. 29 Haziran 2017 tarihinde İZSU tarafından, 1 Temmuz 2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İZSU,  bugün de  (6 Temmuz 2017)  yine İZSU tarafından  dereden, derenin denize döküldüğü noktadan ve de atık su arıtma tesisi çıkış suyundan numune alınmıştır. Alınan numunelerde ölçülen tüm parametreler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca oluşturulan standartları sağlamaktadır. Atık su arıtma tesisi düzenli ve standartlara uygun çalıştırılmaktadır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de yaptığı denetimlerle bu hususu izlemektedir. Atık su arıtma tesisinden çıkan arıtılmış sular yaklaşık 1 kilometrelik dere yatağından geçerek denize dökülmektedir. Derede eğim olmadığı için ve bu sular dere yatağında beklediği için zaman zaman organik maddeler oluşabilmekte,  bu da suyun renginin bulanıklaşmasına neden olabilmektedir. Dere yatağının zeminini betonlayarak bu sorunu da çözeceğiz.”
 
Özdere arıtma tam kapasite çalışıyor
125 bin kişinin evsel atığını arıtacak şekilde hizmete giren Özdere İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin de tam kapasite çalıştığını vurgulayan yetkililer, Gümüldür bölgesinin evsel atıklarının bir bölümünün Gümüldür’deki mevcut arıtmada arıtıldığını,  bir bölümünün Özdere ileri biyolojik atık su arıtma tesisine vidanjörlerle ulaştırıldığını belirterek, “Denize arıtılmayan evsel atıkların boşaltılması söz konusu değil. Gümüldür’de daha önceki yıllarda belediye tarafından yapılan ancak kapasitesi düşük bir arıtma var. Hem bunu kullanıyoruz hem de Özdere İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisimize foseptiklerden ve kanaldan aldığımız evsel atıkları ulaştırıp arıtıyoruz. Ayrıca Gümüldür bölgesindeki evsel atıkları Özdere arıtmaya iletmek amacıyla çalışma başlattık.  Bir adet terfi merkezimizin yapımı kaldı. İletim hattı ve kanal çalışmaları bitti. Terfi merkezini de tamamladığımızda, Gümüldür bölgesindeki evsel atıkları da iletim hattı aracılığıyla arıtma tesisine ulaştırıp arıtacağız” diye konuştu.

İZSU yetkilileri, tüm dere boyunca arıtma tesisi çıkışı dışında farklı bir atık su ya da yağmur suyu çıkışı olup olmadığı konusundaki denetimlerinin devam ettiği bilgisini de paylaştı.
 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv