Jeller ve insan hücreleri uyumlu

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Seminer Salonu’nda  “Kendi Kendini Onarabilen Şekil Hafızalı Yumuşak Polimer Malzemeler”  semineri gerçekleştirildi.

  • 0
  • 791
Jeller ve insan hücreleri uyumlu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Seminer Salonu’nda  “Kendi Kendini Onarabilen Şekil Hafızalı Yumuşak Polimer Malzemeler”  semineri gerçekleştirildi.

TÜBA Üyesi İTÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Okay’ın konuşmacı olarak katıldığı seminer, akademisyen ve öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Seminer öncesi Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Balcan, Prof. Dr. Okay’ın akademik hayatını ve çalışmalarını anlattı.
Prof. Dr. Okay, “Kendini onarabilen malzemeler, akıllı malzemelerdir. Bu malzemeler ortam özelliklerine karşı cevap verebilir, uyum sağlar. Çalışmalarımızda ağırlıklı olarak jelleri kullanıyoruz. Jeller akıllı, yumuşak fakat zayıf maddelerdir” dedi. Özellikle son 15 yılda bu konuda yapılan çalışmaların çok yoğun olduğunu dile getiren Prof. Dr. Okay, bu akıllı malzemelerin en büyük problemi olan dayanıksızlıklarının yapılan çalışmalar sayesinde her geçen gün geliştirildiğini ifade etti. Akıllı malzemelerin kullanımının sağlayacağı olumlu sonuçların altını çizen Prof. Dr. Okay, “Gemi kazaları sonucu çok sayıda petrol tankeri patlayıp denizlere karışıyor. Polimer, akıllı malzemeler sayesinde bu petroller temizlenip, tekrar kullanılabiliyor. Aynı zamanda bu akıllı jeller biyolojik sistemlerle benzer özellikler gösteriyor” dedi.                                        

Konuşmasını teknoloji ile destekleyip, konuyla ilgili deney videoları ve çok sayıda fotoğraf sergileyen Prof. Dr. Okay, seyircilerden gelen sorular üzerine akıllı malzemelerin tıp ve sanayi alanlarındaki kullanımına değindi. Akıllı malzemelerin henüz gelişmekte olan bir alan olması sebebiyle uygulanmasının zahmetli ve pahalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Okay, bu sebeple sanayi alanında istenilen yerde olmadığını dile getirdi. Özellikle jellerin insan hücreleriyle benzerlik gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Okay,“ Yaptığımız incelemelerde jellerin ve insan hücrelerinin uyumlu olduğunu gördük, ancak tıp alanında kullanımı şu an için mevcut değil. Biyouyumluluk konusunda yeterince deney yapmadık” dedi.
Prof. Dr. Okay’a Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği tarafından adına dikilen 5 adet ağacın belgesi, Kimya Mühendisliği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Balcan tarafından verildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Mikroplastik sorununa çözüm

Göz bebeği dronlar görücüye çıktı

Daha hızlı daha güvenli

Arşiv