Kahraman Seyit Onbaşı’yı 80 yıl sonra hatırlayabildik

  • 0
  • 743
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve BeşeriBilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı - Şiir TopluluğuDanışmanı Yrd.Doç.Dr.Ünal Şenel ile Şiir Topluluğu üyesi genç İKÇܒlülerin, 18Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü münasebetiylehazırladığı program Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Siperin ardındaki ÇanakkaleKonferansı, Kahramanlık Türküleri Konserinin yer aldığı etkinliği; İKÇÜRektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal, Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, Prof.Dr.İbrahim Kocabaş, Rektör DanışmanlarıProf.Dr. Lütfullah Gündüz, Doç.Dr. Murat Soydan, Sosyal ve BeşeriBilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Gökçe, Mühendislik ve MimarlıkFakültesi Dekanı Prof.Dr.Salih Okur, TurizmFakültesi Dekanı Prof.Dr.Cengiz Demir,  Genel Sekreter Yardımcısı, SKS Daire Bşk.V.Nihat Sabuncular, akademik veidari personelin yanında çok sayıda öğrenci takip etti.

Ege Üniversitesi EdebiyatFakültesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı,Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Mert,  bu anlamlı etkinliğe davet edilmekten dolayıduyduğu memnuniyeti paylaştı. Etkinliği izlemeye gelen çok sayıda gencigörmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Doç.Dr. Mert, “Bundan 99 yıl önceÇanakkale’de siperlere koşan askerler sizler gibi vatanını savunmak için birgül bahçesine girer gibi koşan, o ateşlerin içine giren gençlerdi” diyekonuştu.

“Bizi biz yapan değerlerimizi unutmamızgerekir”
Çanakkale Zaferine aitbirçok kahramanlık hikayelerinin dinlendiğini, okunduğunu ifade edenDoç.Dr.Mert, bizi biz yapan değerlerin unutulmaması gerektiğini ifade etti. Doç.Dr.Mert , “Bizi biz yapan değerlerimizi unutmamak gerekir. Tarih bunun için var,elzem bilgileri öğrenmek için var. Ders alınması için var ki; tekerrür etmesin”dedi.

 “Obüyük kahramanlık destanının bir de sonrası vardı”
Sunumunda savaşı değilsavaş sonrası hakkında birebir yaşanan gerçek hikayeleri dillendiren Doç.Dr.Mert, “Çanakkale Savaşımızda aslında bizim  birnevi nükleer harbimizdi. Çanakkale’nin bir öncesi bir de sonrası var. İşte osonrasında gözleri buğulu, yanakları ıslak, bir zamanlar ufukların efendisiolan, ama o ertesi gün yapayalnız kalan, bir büyük zaferin, azmin, sadakatinsonsuzlukta buluşmak üzere verilmiş sözlerin sahipleri ile karşı karşıyayız”dedi.

“Kahraman Seyit Onbaşı’yı 80 yıl sonrahatırladık”
Çanakkale Zaferine adınıaltın harflerle yazdıran Seyit Onbaşı ile Mustafa Kemal arasında geçen bir anekdotuaktaran Doç.Dr.Mert , “Paşa yurt gezisine çıkmış, Balıkesir’den dönüyordu.  Şanlı Paşasını dünya gözüyle son kezgörebilmek için O’nun geçeceği güzergahta bekleyen Seyit Onbaşı, araçlarınpeşinden koşmaya başladı. Reisi Cumhur olan Paşasını son bir kez olsungörmeliydi.  Atatürk’e arkadan birininkoştuğu bilgisi verilince Reisi Cumhur hemen araçları durdurdu. Koşanın SeyitOnbaşı olduğunu öğrenen Atatürk, bu kahraman askerini hatırlamıştı. Zaten Çanakkale’debulunup da O’nun namını duymayan yoktu. Vakit kaybetmeden Atatürk gitti O’nunyanına. Kucaklaştılar. Yanındakilere bu kahraman onbaşıyı övdü. Ayrılık vaktigelince Atatürk, bir isteği olup olmadığını sordu kahraman Seyit Onbaşı’ya.Seyit Onbaşı yalınayaktı. Koşarken taşlar ayaklarını incitmişti. Tek aklınagelen “Ayakkabım yok Paşam” oldu. Seyit Onbaşı aklından başka bir şeygeçirmedi. İsteği sadece ayakkabıydı. Hayatında şikâyet ettiğini duyan hiç olmadı.Biz ne zaman hatırladık Seyit Onbaşı’yı? Tam 80 yıl sonra 1993’te. Onbaşı’nın Havran’ınsimgesi olmasına karar verildi. Ne büyük vefa değil mi?” şeklinde konuştu.

Doç.Dr. Mert’in, savaşın kahramanlarının aktardığı vecepheden gelen mektupları dillendirdiği sunumu duygu dolu dakikalarınyaşanmasına sebep oldu.

Konferansın ardından Devlet Sanatçısı ÜmitYazıcı’nın yer aldığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Klasik Türk MüziğiKorosu saz sanatçılarının seslendirdiği ‘Kahramanlık Türküleri’ konseri büyükbeğeni ile takip edildi. Etkinlik sonunda Rektör Yardımcısı Prof.Dr.İbrahimKocabaş tarafından EgeÜniversitesi Edebiyat Fakültesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap TarihiBölümü Başkanı, Doç. Dr. Hasan Mert ileSanatçı Ümit Yazıcı’ya birer teşekkür plaketi takdim etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Arşiv